Πόσο έξυπνος ήταν ο βασιλιάς των δεινοσαύρων;

Newsroom
Newsroom

Από τους νευρώνες καθορίζονται τα πάντα – από το φαγητό και την σκέψη, μέχρι το περπάτημα.

Ήταν δεινός κυνηγός και θεωρείται ο βασιλιάς των δεινοσαύρων. Αλλά ο Τυρανόσαυρος Rex, που εξαφανίστηκε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, σίγουρα δεν είχε την ευφυΐα των πρωτευόντων ειδών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές με την τελευταία μελέτη μάλλον απογοήτευσαν την Βραζιλιάνα νευροεπιστήμονα Δρ. Σουζάνα Ερκουλάνο-Ουζέλ, η οποία πέρυσι είχε υποστηρίξει ότι ο T-Rex είχε γνωστικές ικανότητες αντίστοιχες με τον μπαμπουίνο και μπορούσε να λύνει προβλήματα.

Η νέα έρευνα που έγινε από ομάδα παλαιοντολόγων, συμπεριφοριστών και νευρολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος του βασιλιά των δεινοσαύρων ήταν περισσότερο σαν τον εγκέφαλο των σύγχρονων ερπετών, όπως οι κροκόδειλοι και οι σαύρες. Οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Σαουθάμπτον, επισημαίνουν στην μελέτη τους ότι «η πιθανότητα να ήταν ο T-Rex τόσο έξυπνος όσο ο μπαμπουίνος είναι γοητευτική και συγχρόνως τρομακτική, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε εκ νέου το παρελθόν. Ωστόσο η μελέτη μας αποδεικνύει ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση».

«Ήταν περισσότερο τόσο έξυπνα όσο οι γιγάντιοι κροκόδειλοι, πράγμα που είναι εξίσου γοητευτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η παλαιοντολόγος Δρ. Ντάριν Νάις, από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Η νευροεπιστήμονας Δρ. Σουζάνα Ερκουλάνο-Ουζέλ είχε αναλύσει κρανία δεινοσαύρων και ειδών που θεωρούνται οι απόγονοι αυτών των ζώων, μεταξύ των οποίων ορισμένα είδη πτηνών. Εκτίμησε ότι ο T.Rex είχε πολύ υψηλό αριθμό νευρώνων στον εγκέφαλο – συγκεκριμένα 3,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή περισσότερους νευρώνες από τους μπαμπουίνους, που έχουν 2,8 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Από τους νευρώνες καθορίζονται τα πάντα – από το φαγητό και την σκέψη, μέχρι το περπάτημα. Οι νευρώνες είναι ανάλογοι με το μέγεθος του εγκεφάλου και σε αυτό στηρίχθηκε η εκτίμηση ότι επειδή ο T-Rex είχε μεγάλο κρανίο, είχε και μεγαλύτερο εγκέφαλο, άρα και περισσότερους νευρώνες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο περισσότερους νευρώνες έχει ένα ζώο τόσο πιο έξυπνο είναι και γι αυτό οι νευροεπιστήμονες υποθέτουν ότι ο T-Rex ήταν ικανός να λύνει προβλήματα, να δημιουργεί εργαλεία, ακόμα και να έχει αναπτύξει πολιτισμικές συμπεριφορές.

Στην τελευταία μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η Δρ. Σουζάνα Ερκουλάνο-Ουζέλ για να υποστηρίξει την θεωρία της για το μέγεθος του εγκεφάλου και τον αριθμό των νευρώνων που είχαν οι δεινόσαυροι και διαπίστωσαν ότι τα τεράστια ζώα που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανήτη δεν είχαν περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια νευρώνες.
«Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι ο εγκέφαλος του T-Rex περιείχε 1,7 δισεκατομμύρια νευρώνες το πολύ», δήλωσε ο Δρ. Κάι Κάσπαρ, από το πανεπιστήμιο Heinrich Heine της Γερμανίας. Κατά την εκτίμηση του Δρ. Κάι Κάσπαρ «υπάρχουν πολλά θέματα» με την μελέτη που έκανε το 2023 η Βραζιλιάνα νευροεπιστήμονας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι συμπεραίνει ότι ο εγκέφαλος των δεινοσαύρων κατελάμβανε απολύτως την κρανιακή κοιλότητα. Αυτό είναι αλήθεια για πτηνά και θηλαστικά, αλλά όχι για τα ερπετά, στα οποία ο εγκέφαλος καταλαμβάνει περίπου το 30 με 50% της κρανιακής κοιλότητας», δήλωσε ο Δρ. Κάσπαρ, στην MailOnline.

Οι ερευνητές αμφισβητούν επίσης την ιδέα ότι όσο περισσότερους νευρώνες έχει ο εγκέφαλος ενός ζώου τόσο πιο έξυπνο είναι. «Οι μελέτες συμπεριφοράς δείχνουν ότι ο αριθμός των νευρώνων είναι κακός δείκτης της επίδοσης ενός είδους», δήλωσε ο Δρ. Κάι Κάσπαρ, προσθέτοντας πάντως ότι τα ερπετά είναι «σίγουρα όχι τόσο έξυπνο όπως πιστεύεται συνήθως».

«Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεράνουμε ότι ο T-Rex είχε τις συνήθειες των πιθήκων, αλλά σίγουρα ήταν ένα ζώο με εκλεπτυσμένη συμπεριφορά», τόνισε ο Δρ. Κάι Κάσπαρ, που είναι μεταξύ των συντακτών της τελευταίας μελέτης που δημοσιεύεται στο The Anatomical Record.


Πηγή: topontiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ