Παράδοξο; Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαιωνίζει τη φυσική εργασία

Newsroom
Newsroom

Αυτοματοποίηση ή βοήθεια;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της απειλεί εκατομμύρια εργαζομένους καθιστώντας τους περιττούς. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι, εταιρείες που χρησιμοποιούν την AI βοηθούν τους ανθρώπους να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο, που σε άλλες περιπτώσεις θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν.

Παράδειγμα οι μηχανικοί

Το να είσαι μηχανικός αυτοκινήτων μπορεί να είναι σκληρό για το σώμα. Υπάρχει πολύ σκύψιμο αλλά και υπερέκταση προκειμένου να εργαστεί κανείς κάτω από τα οχήματα.

Επαγγέλματα όπως αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν πόνο στην πλάτη, τις αρθρώσεις και τους μυς. Εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, κάποιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δουλειές που αγαπούν.

Σε μια βρετανική εταιρεία, οι τεχνικοί βιντεοσκοπήθηκαν καθώς εκτελούσαν τις καθημερινές τους εργασίες. Στη συνέχεια, η Τεχνητή Νοημοσύνη ανέλυσε το βίντεο και εντόπισε τα σημεία πίεσης και τις περιοχές με πιθανά προβλήματα στο σώμα.

Στη συνέχεια, η εταιρεία χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να επιλέξει εξαρτύσεις, συγκεκριμένα ηλεκτροκίνητους ιμάντες, που αφαιρούν μέρος της πίεσης της εργασίας από το σώμα.

Οι μηχανικοί ένιωθαν πιο ελαφροί, σαν να μην φορούν ρούχα και δεν καταπονούσαν το σώμα τους. Συστήματα όπως το συγκεκριμένο θα αποτελέσουν στο μέλλον έναν στάνταρ εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως είναι σήμερα το κράνος και το γιλέκο.

Υπάρχουν πολλές δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες τη στιγμή που το εργατικό δυναμικό γερνάει. Ο μέσος εργαζόμενος μπορεί να μην είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθεί στα 65, μπορεί να χρειαστεί να βγει στη σύνταξη στα 75 έτη. Αυτού του είδους η τεχνολογία βοηθά τους εργαζόμενους να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτοματοποίηση ή βοήθεια;

Σε ορισμένες περιπτώσεις το να αυτοματοποιήσει κανείς την παραγωγή είναι αδύνατο ή ανέφικτο. Οι επιχειρήσεις είναι δυναμικές, επομένως όσο εξελίσσονται ορισμένες εργασίες δεν χρειάζονται πλέον.

Για παράδειγμα ένα μηχάνημα αξίας 100.000 ευρώ καθίσταται περιττό μέσα σε λίγους μήνες, επειδή έχει σχεδιαστεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Από την άλλη, οι άνθρωποι είναι ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτελεί εργασίες γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσε ένας άνθρωπος, αλλά ένας άνθρωπος πάντα ελέγχει τα αποτελέσματα.

Υπάρχουν πάντως ανησυχίες ότι χωρίς πολιτική για την προστασία τους, πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν. Το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής της Βρετανίας πιστεύει ότι οι γραμματειακές θέσεις, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και οι διοικητικές θέσεις κινδυνεύουν άμεσα περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και τα συνδικάτα έχουν την ευκαιρία να λάβουν τώρα κρίσιμες αποφάσεις σχεδιασμού που θα διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούμε σωστά αυτή τη νέα τεχνολογία.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το δημόσιο καλό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι παράλληλα αναπτύσσεται και η κατάλληλη πολιτική προσέγγιση στον τομέα αυτό.



Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ