Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στο διαδίκτυο

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που θα αποσαφηνίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κάθε ενός απ΄ εμάς σ΄ αυτή την εποχή την κοινωνικών δικτύων.

 

 

Του Δημήτρη Μιμή

Το ότι οι νέοι μας σήμερα, αλλά και οι μεγαλύτεροι,  είναι εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα  και συγκεκριμένα στο Instagram, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.  

Όμως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό έγκειται στο γεγονός  ότι οι γονείς   βάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Θα έλεγα σ΄ αυτούς τους γονείς ότι αυτή η πράξη δεν είναι μια καλή ιδέα γιατί μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο. 

Πολλοί απ΄ εμάς έχουμε τη συνήθεια κατά τη διάρκεια διαφόρων εορτών και όχι μόνο, να βγάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας και να τις μοιράζουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Η επιθυμία  αυτή να μοιραζόμαστε χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά έρχεται σε αντίθεση  με τη σκληρή πραγματικότητα, κυρίως όταν δεν προστατεύουμε καλά τους λογαριασμούς μας, γιατί οι εικόνες αυτές πολλές  φορές πέφτουν σε ακατάλληλα χέρια.  Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά είναι μεγάλος γιατί ενώ οι φωτογραφίες στέλνονται χωρίς κακή πρόθεση αυτές χρησιμοποιούνται με κατάχρηση, κυρίως από άτομα που έχουν εγκληματική συμπεριφορά. Για να προστατεύσουμε, από κάθε κακή χρήση των φωτογραφιών αυτών, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε   τις παιδικές φωτογραφίες για πολύ ιδιωτικούς κύκλους.  

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που θα αποσαφηνίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κάθε ενός απ΄ εμάς σ΄ αυτή την εποχή την κοινωνικών δικτύων. 

Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι οι φωτογραφίες μικρών παιδιών αλλά και μικρών ζώων έχουν μεγάλη επιτυχία στα κοινωνικά δίκτυα και οι γονείς υπερηφανεύονται με αυτές και  θέλουν να μοιραστούν την ευτυχία τους. Όμως εδώ  ελλοχεύει ο κίνδυνος. Δεν γνωρίζουμε σε τι χέρια θα πέσουν οι φωτογραφίες και τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν. 

Αλλά  και από την πλευρά των γονέων μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος του εθισμού που πρέπει να τον προσέξουμε. Μπορεί οι φωτογραφίες αυτές στη συνέχεια να γίνουν περισσότερο τολμηρές. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να σέβεται την ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπεια  των παιδιών μέσα στο διαδίκτυο. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι κύριοι των αποφάσεων τους αλλά και την επιλογή να μην αποκαλύπτουν τη ζωή των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα. Οι γονείς με την ανάρτηση  φωτογραφιών των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα ξεχνούν ότι μπορεί να  τροφοδοτούν ιστότοπους παιδικής πορνογραφίας   αλλά υπάρχει  και ο κίνδυνος να κάνουν τα παιδιά και τους εφήβους τους να πέσουν σ΄ ένα υπερ- ναρκισσισμό που θα ενσωματωθεί στην ανάπτυξη τους και θα γίνουν αιχμάλωτοι της εικόνας τους. 

Μη ξεχνάμε ότι, όταν δημοσιεύουμε φωτογραφίες των παιδιών μας  πρέπει να προσέχουμε να τις κρατάμε σε κάποια ιδιωτική σφαίρα που θα ελέγχουμε,  δηλαδή να έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένους ανθρώπους που θα τις δουν.  Να επιλέξουμε δηλαδή  τους ανθρώπους που θα τις δουν.  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ