Η Τουρκία πιέζει την Ευρώπη!

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Τις τελευταίες μέρες βλέπομε την Τουρκία δε, να εκλιπαρεί την Τσεχία , Σουηδία , Γερμανία και Γαλλία να μην επιτρέψουν το άνοιγμα των αντιπροσωπειών των Κούρδων της Συρίας ( PYD ) και του ένοπλου σκέλους του το PYG, θεωρώντας τις σαν τρομοκρατικές οργανώσεις συγγενείς του PKK


του Μηνά Ρασούλη


 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν  να πραγματοποιήσουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων συνάντηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, για να μελετήσουν την πρόοδο της παροχής θεωρήσεων των Τουρκικών διαβατηρίων , για την  ελεύθερη διακίνηση  Τούρκων πολιτών . Η λύση αυτή αποφασίσθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκ μέρους της νέας τουρκικής κυβέρνησης  και του αντιπροέδρου της Ε.Ε Frans Timmernans , κατά  την συνάντησή τους στις 27 Μαΐου στην σύνοδο των αναπτυσσόμενων  χωρών του ΟΗΕ , που έλαβε χώρα στην Αττάλεια. Όσον αφορά την τύχη των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά και δεν αναμένουμε σύντομα να αποκατασταθεί η κανονική ροή μεταναστών διαμέσου των Βαλκανικών κρατών.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ως γνωστό,  στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταναστευτικής πολιτικής  και η ΕΕ στην απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες για πολλοστή φορά όμως  τονίζουν την αναγκαιότητα της εκπλήρωση των τριών κριτηρίων από τα υπόλοιπα 72 που εκκρεμούν εκ μέρους της Τουρκίας  καθώς και την αλλαγή και την ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου της Τουρκίας  κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αντιθέτως δεν έχει μέχρι στιγμής την πρόθεση  αλλαγής του νομικού πλαισίου ειδικά σε μία εποχή μεταβλητότητας και αντιπαράθεσης με το PKK.

 Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία δεν επαφίενται  όμως στην συμφωνία για την προσφυγική κρίση,  πιστεύοντας ότι στο τέλος θα βρεθούν και οι ίδιοι εγκαταλελειμμένοι από την ΕΕ, αλλά προβάλλουν σαν λύση την ισχυρή ΕΕ που να μπορεί να προστατέψει η ίδια τα εξωτερικά της σύνορα. Η εικόνα που προβάλλεται εκ μέρους της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο ως προς την ικανότητα διαχείρισης της ανέλπιστης αυτής  προσφυγικής κρίσης από πολλούς αναλυτές κρίνεται ως αναποτελεσματική, που δεν δημιουργεί  εμπιστευτικό επενδυτικό κλίμα. Προβλήματα υπογραμμίζονται στην κατανομή των μεταναστών, στην τραγικότητα των αναμεταδιδομένων ειδήσεων  από τις θαλάσσιες περιοχές εισόδου, αλλά και από τα βόρεια σύνορά μας.

Άγγλοι δε ευρωπαϊστές προβάλουν ειδικά αυτή την περίοδο που διεξάγεται  προεκλογικός αγώνας  την συμφωνία ελεύθερης διακίνησης τούρκων πολιτών , ως καταστροφική για την Ευρώπη  και ιδικά για την Αγγλία προβλέποντας την είσοδο ακόμα και 10 εκατομμυρίων μη ευρωπαίων πολιτών στην χώρα των.

Τις τελευταίες μέρες βλέπομε την Τουρκία δε,  να εκλιπαρεί την Τσεχία , Σουηδία , Γερμανία και Γαλλία  να μην επιτρέψουν το άνοιγμα των αντιπροσωπειών των Κούρδων  της Συρίας ( PYD ) και του ένοπλου σκέλους του το PYG,  θεωρώντας τις σαν τρομοκρατικές οργανώσεις συγγενείς του PKK. Στην πραγματικότητα η ιδέα της δημιουργίας αυτόνομης Κουρδικής περιοχής εντός της Συρίας , που οι δυτικοί και Αμερικανοί θεωρούν αξιόπιστους συμμάχους των,  θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την  δημιουργία Κουρδικού κράτους. Η εμμονή της δε,  στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ μέσω της  δημιουργίας ελεύθερης ζώνης των βορείων περιοχών της Συρίας είναι και ο αντικειμενικός της σκοπός. Υπολογίζεται δε , ότι 4000 Σύροι  μετανάστες δημιούργησαν επιχειρήσεις   στην Τουρκία.  Αυτή την ευκαιρία η χώρα μας  όμως δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσει,  γατί αδυνατεί να τους προσφέρει χώρο όπου θα αναπτυχθούν οικονομικά.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ