Μας …τρέλαναν και το Καπετανάκειο είναι η απόδειξη!

Παναγιώτης Αναστασάκος
Παναγιώτης Αναστασάκος

...και αν θέλετε μία πρόβλεψη, θα την καταθέσω λέγοντας ότι δυστυχώς, πιστεύω πως ούτε σε ένα χρόνο δεν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα δημόσια έργα.

Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, αναρτήθηκε στο Cretalive, ένα κείμενο με τίτλο «Θα μας τρελάνουν».

Αφορούσε στο επί δύο χρόνια τεράστιο «μπάχαλο»  που έχει δημιουργηθεί από τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις παραγωγής δημόσιων έργων και μελετών και ειδικότερα από  σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει από το πουθενά, να δημιουργηθούν,  να παραμετροποιηθούν και να λειτουργήσουν  άμεσα, εννέα (!) νέες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που είναι :

1.     Το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων (Κ.Η.Σ.ΠΑ.Τ.Ε.)

2.     Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων (ΣΥ.ΛΕΙ.ΣΥ.

3.     Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΣΥ.ΚΟΣ.Π.Ε.)

4.     Το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών (ΗΛ.ΠΑ.Τ.

5.     Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (Σ.Ε.ΤΕ.Π.)

6.     Το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων (Κ.Η.Σ.Α.)

7.     Το Ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων (ΜΗ.Τ.Ε.)

8.     Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εκτίμησης Κινδύνου βλαβών σε υποδομές και κτήρια λόγω σεισμού (Η.Σ.Ε.Κ.)

9.     Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων (ΣΥ.ΛΕΙ.ΣΥ.)

Πρόκειται για μία μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και μία προσπάθεια για να ευθυγραμμιστεί η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, για να υπάρχει δηλαδή μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή η οποία θα κρίνει τις διαδικασίες, να έχουμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ηλεκτρονικές διαδικασίες πληρωμών, διαφάνεια, έλεγχο και λοιπά. 

Μέχρις εδώ καλά, αλλά ας δούμε την «αλλά Ελληνικά» εφαρμογή της προσπάθειας.

Η ξεκινήσαμε τον Αύγουστο του 2014, με το νόμο 4281/14 της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160α/2014. Περιλάμβανε 201 άρθρα και δημιούργησε μία μεγάλη αναστάτωση στον τεχνικό κόσμο, για την οποία είχα επίσης αναρτήσει ένα κείμενο στο Cretalive .

Ο νόμος ακυρώθηκε στο σύνολό του και δεν εφαρμόστηκε ποτέ (!), επειδή τον Ιανουάριο 2015 ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα επανήλθε στην πορεία της ίδιας Αξιολόγησης και η Κυβέρνηση βιαστικά και με τον ίδιο πρόχειρο τρόπο δύο χρόνια μετά, δημοσίευσε στο ΦΕΚ Α' 147/08-08-2016 το νόμο 4412/2016 με θέμα «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών».

Ο νέος νόμος έχει 379 άρθρα, καταλαμβάνει με τα παραρτήματά του 332 σελίδες στο ΦΕΚ και κανείς κυριολεκτικά τέσσερις μήνες μετά, δεν τον έχει ακόμη αποκωδικοποιήσει.

Με την ψήφισή του, σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες παραγωγής έργων, ανατράπηκαν όλα όσα ήξεραν οι δημόσιες υπηρεσίες και όλοι τώρα περιμένουν τους εφαρμοστικούς Νόμους, τα Διατάγματα, τις Εγκυκλίους και τα Υποδείγματα, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Αυτό εννοούσε ο Αντιδήμαρχος Έργων, αναφερόμενος στο έργο του Καπετανάκειου, όταν δήλωνε " Λόγω αλλαγής του νόμου, απαιτείται επανασύνταξη και υποβολή ξανά, για να πάρουμε το 'πράσινο φως' για τη δημοπράτηση

Την ίδια κατάσταση περιγράφει η αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή , και για το ίδιο θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε προχθές ένα Ψήφισμα .

Μέχρι σήμερα δηλαδή, τέσσερις μήνες μετά από το πλήρες πάγωμα των διαδικασιών, δεν υπάρχει  εξέλιξη στο θέμα, δεν υπάρχει καμία ένταξη έργου στο ΕΣΠΑ και βεβαίως ούτε μία έστω Δημοπράτηση έργου. Υπάρχουν μόνο τρεις αναρτήσεις σχεδίων νόμου στο opengov.gr για διαβούλευση, όπως αυτός για τις εννέα Ηλεκτρονικές βάσεις που «μας τρέλανε» και δύο ακόμη.

Και οι αντιδράσεις από τον τεχνικό κόσμο της χώρας, είναι χαρακτηριστικές.

Μας αναστάτωσαν λένε επί δύο χρόνια και συνεχίζουν τα ίδια, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε.

Μας φόρτωσαν σε μια νύχτα το Ν.4412/16, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία μας για την λειτουργία του, μας έχουν όλη την ημέρα να συμπληρώνουμε στοιχεία και καταστάσεις (λες και κάποιος τις ελέγχει), να κληρώνουμε επιτροπές και υποεπιτροπές, να συντάσσουμε πρακτικά και εκθέσεις, να ενημερώνουμε το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το ΚΗΜΔΗΣ, την Αποκεντρωμένη, τον Επίτροπο, τις ιστοσελίδες, τις εφημερίδες κλπ, να μετατρεπόμαστε σε γραμματείς που αντιμετωπίζουν ένα τρελό γραφειοκρατικό φόρτο για την εκτέλεση και του παραμικρού έργου συμπληρώνοντας δεκάδες έγγραφα ακόμη και για την παραμικρή σύμβαση, αλλά παράλληλα ΔΕΝ έχουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο, ΔΕΝ έχουμε ένα σωστό πλαίσιο οδηγιών, ΔΕΝ έχουμε Τεχνικές Προδιαγραφές, ΔΕΝ έχουμε αξιόπιστα και σωστά κοστολογημένα Τιμολόγια, ΔΕΝ έχουμε οδηγίες και τυποποίηση της διαδικασίας επίβλεψης, ΔΕΝ έχουμε εργαστήρια για την διενέργεια ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων στα έργα, ΔΕΝ έχουμε το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό (ούτε σε αριθμό, ούτε σε ειδικότητες) για μία σοβαρή παραγωγή έργων και μελετών, ΔΕΝ έχουμε προδιαγραφές σύγχρονων μελετών, ΔΕΝ έχουμε ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί μια τεχνική υπηρεσία (προσωπικό, εξοπλισμός, προγράμματα, κλπ), ΔΕΝ έχουμε ψηφιακή επικοινωνία καθώς το ΣΥΖΕΥΞΙΣ της προηγούμενης δεκαετίας παρέχει μόλις 2Mbps ταχύτητα για έναν ολόκληρο Δήμο ή Περιφέρεια, ΔΕΝ έχουμε μια γραμματεία/Helpdesk στο υπουργείο (που να απαντάει στα τηλέφωνα) για τεχνική υποστήριξη στα δεκάδες θέματα που προκύπτουν ΔΕΝ, ΔΕΝ, ΔΕΝ….

Η αντίδραση είναι χαρακτηριστική, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν και ευήκοα ώτα… από εκείνα που θα έπρεπε να είναι ευήκοα.

Αυτά λοιπόν για να είμαστε ενημερωμένοι και αν θέλετε μία πρόβλεψη,  θα την καταθέσω λέγοντας ότι δυστυχώς, πιστεύω πως ούτε σε ένα χρόνο δεν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα δημόσια έργα.

Και χωρίς δημόσια έργα για ένα χρόνο ακόμη, θα δείτε πως θα εκτοξευθούν τα πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό του Κράτους και των Δήμων.

Και η εξέλιξη αυτή,  θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των λαϊκιστών.

Για όσους καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ