Οι Τουρκικοί στόχοι στην Συρία

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Δεν είναι κρυπτό οι αντιρρήσεις εκ μέρους της Ρωσίας και της ΗΠΑ , αλλά και του Ιράν των τουρκικών ενεργειών και προθέσεων , αλλά και οι φόβοι και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη κατάσταση

του  Μηνά Ρασούλη

Αν  και οι δύο πρώτες φάσεις της επιχείρησης « Ασπίδα του Ευφράτη» θεωρήθηκαν σχετικά εύκολες σε ένα μήνα παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία , η συνέχεια δεν θεωρείται και τόσο εύκολο εγχείρημα δεδομένων των επιθυμιών εκ μέρους των Κούρδων της περιοχής , αλλά και των άλλων αντιμαχομένων πλευρών.

Μέχρι στιγμής με τις ενέργειες του Τουρκικού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ( FSA) κατεδίωξαν την πλειοψηφία των μαχητών του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ( ISIL) από τις πόλεις JARABULUS και Al-RAI και απελευθέρωσαν 98 χιλιόμετρα λωρίδα στην συνοριακή γραμμή. Αναφορές όμως από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετχέτ Ταγίπ Ερντογάν , αλλά και του αρχηγού του Τουρκικού Στρατού Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ μετά την επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Βαλερίν Γερασίμοβ σε  Νατοική συνάντηση στην Κροατία το περασμένο Σαββατοκύριακο,  καταδεικνύουν την πρόθεσή τους να καταστήσουν ασφαλέστερα τα συριακά σύνορα οδεύοντας τα τουρκικά στρατεύματα και νοτιότερα.

Προς το παρόν όλα δείχνουν τους τρεις κύριους στόχους εκ μέρους της Άγκυρας.

1.   Εκκαθάριση της Αλ –Βάμπ με αποτέλεσμα το σφράγισμα πλήρως των συνόρων και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά και απομόνωση των κουρδικών περιοχών. Παράλληλα  δίδεται και το επιθετικό μήνυμα προς την ISIL με ψυχολογικό αντίκτυπο.

2.   Ο τερματισμός των Κουρδικών φιλοδοξιών να ενώσουν τους νομούς τουAFRIN και KOBANE για ενδεχόμενες εδαφικές και πολιτικές διεκδικήσεις.  

3.   Η δημιουργία Τουρκικής  ζώνης εντός της Συρίας για την επιστροφή των προσφύγων, αλλά και για αιτιολόγηση με επιχειρήματα των στρατιωτικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας προς επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.

Δεν είναι κρυπτό οι αντιρρήσεις εκ μέρους της Ρωσίας και της ΗΠΑ , αλλά και του Ιράν των τουρκικών ενεργειών και προθέσεων , αλλά και οι φόβοι και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη  κατάσταση. Η τουρκική πλευρά όμως αναμένει την κατάλληλη στιγμή,  για μία συντονισμένη αντί ISIL επιχείρηση με την συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για κατάληψη ακόμα και της πρωτεύουσας των τζιχαντιστών RAQQA.  Η σημερινή εικόνα όμως απεικονίζει μια μακροπρόθεσμη τουρκική παρουσία στο συριακό έδαφος με άγνωστη κατάληξη.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ