Barclays: Η συμφωνία είναι ακόμη μακριά

Απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο QE πριν το 2018

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δύο βασικά αλληλένδετα θέματα: 1) το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης για να καλύψει το εμπόδιο της αποπληρωμής του Ιουλίου και 2) να ξεπεράσει τις πιθανές συνέπειες της αρνητικής αξιολόγησης του ΔΝΤ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η Barclays σε νέο της report.

Σε ότι αφορά το πρώτο σημείο, η Ελλάδα και οι πιστωτές της, φαίνεται πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, με σημαντική πρόοδο να σημειώνεται στο σημερινό Eurogroup. Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι μόνο πολιτική, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να επιβεβαιωθεί η νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες. Παρ 'όλα αυτά δεν αποκλείεται να χρειαστούν περισσότερες επιπλέον τακτικές συνεδριάσεις όπως αυτή που έγινε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα, όμως, είναι πολύ πιο ακανθώδες, κατά την άποψη της Barclays. H αρνητική αξιολόγηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο αναστολής των εκταμιεύσεων από τον ΕSM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

To βασικό σενάριο της Barclays είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα € 6,1 δισ. της δεύτερη αξιολόγησης, πιθανόν σε αρκετές δόσεις, πριν από την αποπληρωμή στην οποία πρέπει να προχωρήσει στα μέσα Ιουλίου, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών εκλογών. Επιπλέον, οι θέσεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή μια θετική κατάληξη φαίνεται πως συγκλίνουν.

Ωστόσο, η Barclays δεν εκτιμά ότι οι πιστωτές της ΕΕ θα συμφωνήσουν πλήρως στα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν σχηματιστεί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση (πιθανόν κάποια στιγμή στο 4ο τρίμηνο του 17). Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ. Το τελευταίο στοιχείο που λείπει για την επιλεξιμότητά τους είναι μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ίδια την ΕΚΤ. Η Barclays δεν εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα βρεθεί "απέναντι" από το ΔΤΝ σε αυτό το θέμα, ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο διάστημα από το Eurogroup.

Αν η ΕΚΤ συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση και το 2018, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η Barclays σημειώνει πως με όλα αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στα μακροοικονομικά θεμελιώδη χωρίς να υπάρξει κάποια ώθηση στην εμπιστοσύνη και χαμηλότερα επιτόκια χρηματοδότησης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, ο δρόμος αναμένεται να είναι ανώμαλος μέχρι τον Ιούλιο, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ στοχεύουν στην επίτευξη μιας πολιτικής και τεχνικής συμφωνίας για τα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψουν την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ - μέσα σε ένα διαιρεμένο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ - και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η τεχνική συμμετοχή του ΔΝΤ. Πάντως η Barclays πιστεύει ότι αν και ο κίνδυνος του Grexit αυξάνεται, ωστόσο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ