Δυναμική ανάπτυξη στην Ε.Ε με στήριξη από την ΕΚΤ

Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι απρόσμενα ισχυρή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία ταυτόχρονα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, σύμφωνα με poll του Reuters

Το καλύτερο έτος στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να είναι το φετινό για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία πιστεύεται ότι θα διατηρήσει σταθερή τη δυναμική της και το επόμενο έτος, έχοντας στο πλευρό της την άφθονη ρευστότητα και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι απρόσμενα ισχυρή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία ταυτόχρονα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, σύμφωνα με poll του Reuters. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η βρετανική οικονομία θα παραμείνει εξασθενημένη τα επόμενα έτη, υπολειπόμενη των υπόλοιπων κορυφαίων οικονομιών και παρουσιάζοντας επιδόσεις ίσως και χειρότερες απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι του Reuters.

 Το 90% από τους 40 οικονομολόγους που συμμετείχαν στο poll εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η σημερινή δυναμική θα διατηρηθεί σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τέσσερις οικονομολόγους που είχαν αντίθετη άποψη. Πρόκειται για ασυνήθιστα υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης, που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε poll του Reuters από την περίοδο του 2017-18. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, που έχει «κλειδώσει» στο 1,4%, αναμένεται να παραμείνει πολύ χαμηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

«Όλα τα αστέρια παραμένουν αναμμένα για την Ευρωζώνη: μικρότερη δημοσιονομική αντίσταση, προσαρμοστική νομισματική πολιτική, κατάλληλο επίπεδο για το ευρώ, ισχυρή οικονομική εμπιστοσύνη. Ο μοναδικός αυξημένος κίνδυνος για το 2018 είναι οι εκλογές στην Ιταλία, όμως αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη για την οικονομία» ανέφερε ο Λούις Χαρό, οικονομολόγος της CA-CIB, ο οποίος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί το επόμενο έτος. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για το τρέχον τρίμηνο για ρυθμό 0,5% και εν συνεχεία για 0,4% για κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους. Για ολόκληρο το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,2%, ενώ για το 2018 1,7%, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Όσο για τον πληθωρισμό, αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο 1,5% φέτος, 1,4% το επόμενο έτος και 1,6% το 2019, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και στο poll του Οκτωβρίου. 

Ωστόσο, παρά τα άκρως θετικά προγνωστικά, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εξαρτημένη από τις φθηνές πιστώσεις και η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την παράταση του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης για να αποτρέψει οιαδήποτε προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η ΕΚΤ εκδηλώνει ολοένα και μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, αν και η εξασθενημένη αύξηση των μισθών σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή. Η ΕΚΤ αναμένεται τώρα να αγοράσει ομόλογα αξίας 2,55 τρισ. ευρώ. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων δεν πλήττουν την κερδοφορία των ιδιωτικών τραπεζών της Ευρωζώνης. 

«Εάν υπάρξουν επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια στο έντοκο εισόδημα στο μέλλον, αυτές θα αντισταθμιστούν κατά μεγάλο μέρος από το θετικό αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής» είπε.

Αρκετοί αξιωματούχοι από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ειδικά από τη Γερμανία, επικρίνουν την ΕΚΤ ότι έχει διατηρήσει χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν υπεραμύνθηκε του σχεδίου της ΕΚΤ που υποχρεώνει τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερο κεφάλαιο για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι το υψηλό επίπεδο αυτών των δανείων θέτει εμπόδιο στη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.    
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ