Ethereum: O διάδοχος του Bitcoin

Το Ethereum ξέρει τα "μυστικά" του αντιπάλου του, αφού βγαίνει από τα "σπλάχνα" του.

Ethereum. Το νέο λογισμικό που για πολλούς αναλυτές, είναι το αντίπαλο δέος του Bitcoin.

Όπως και το Bitcoin, το Ethereum είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source protocol). Πριν πάμε όμως στο Ethereum, ας θυμηθούμε τι είναι το Bitcoin. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009.

Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι (τράπεζες για παράδειγμα), δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι. Σήμερα, όλο και περισσότεροι έμποροι δέχονται το εν λόγω νόμισμα. Η δυναμική του βασίζεται στο γεγονός ότι διευκολύνει τις διεθνείς αγοραπωλησίες.

Μάλιστα, η Ευρώπη ψήφισε αφορολόγητο για συναλλαγές μέσω Bitcoin, το 2015. Επίσης, για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης ή προμήθειες σε εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.

Βασικό του μειονέκτημα ήταν και είναι η αστάθεια ισοτιμίας. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το νόμισμα είναι ακόμα πολύ μικρός σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι, όπως και τα Βitcoins που διακινούνται στην αγορά. Συνεπώς, σχετικά μικρά γεγονότα, συναλλαγές  ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή. Θεωρητικά, η αστάθεια αυτή θα μειωθεί καθώς οι αγορές Bitcoin και η τεχνολογία ωριμάζουν και αναπτύσσονται.

Η απόκτηση των Bitcoins γίνονται από άμεση μεταφορά κάποιου ατόμου που ήδη έχει στη κατοχή του, από αγορά μέσω ανταλλακτηρίου, από πληρωμή για online εργασία αλλά και από mining.

Ποιος απειλεί την άνοδο του Bitcoin; Όπως γράψαμε παραπάνω, το Ethereum.

Όπως γράφουν οι N.Y. Times, το Ethereum μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο μετά την κυκλοφορία του κατάφερε να δει την αξία του να ανεβαίνει κατά 1.000%. Έχει καταφέρει μάλιστα να προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών όπως οι JP Morgan, η Microsoft και η IBM.

Το Ethereum ξέρει τα "μυστικά" του αντιπάλου του, αφού βγαίνει από τα "σπλάχνα" του. Προέκυψε μέσα από μια διαμάχη που ξέσπασε στην κοινότητα του Bitcoin, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Το πρόβλημα ήταν πως το δίκτυο του Bitcoin είχε γεμίσει με υπερβολικά πολλούς χρήστες που ήθελαν να κάνουν τις συναλλαγές τους. Οι μισοί ήθελαν να κάνουν την πλατφόρμα πιο γρήγορη και πιο "ελαφριά" για τον χρήστη και οι άλλοι μισοί ανέφεραν πως αν συνέβαινε αυτό, κάποιοι θα επωφελούνταν συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσά και "ψηφιακό πλούτο".

Η διαμάχη μείωσε τις συναλλαγές που γίνονταν μέσω Bitcoin και έτσι ήρθε το νέο εναλλακτικό νόμισμα για να καλύψει το κενό. Η startup ονόματι Coinbase που συνεργαζόταν με τους ανθρώπους του Bitcoin, ανέλαβε να στηρίξει το νέο project του Ethereum. Μέσω του Ethereum οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους, αλλά όχι μόνο αυτό.

Το λογισμικό του Vitalik Buterin που στήθηκε μέσω crowdfunding, επιτρέπει στους προγραμματιστές και τους χρήστες κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency) να συνάπτουν συμβόλαια μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο σκοπός του Ethereum είναι να "παρέχει στις επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία μπορούν να χτιστούν προϊόντα και υπηρεσίες που απλοποιούν διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες και να εξαλείψουν την ανάγκη για τρίτους". Η πλατφόρμα περιέχει τοκρυπτονόμισμα Ether που χρησιμοποιείται για τη πληρωμή των υπολογιστικών υπηρεσιών του δικτύου. Έχει επίσης την δική της γλώσσα προγραμματισμού και επιτρέπει στους χρήστες να φτιάξουν εφαρμογές πάνω στο πρωτόκολλο.

Τα συμβόλαια του Ethereum μπορούν να υλοποιηθούν σε διάφορες γλώσσες που μεταγλωττίζονται σε bytecode για την εικονική μηχανή του Ethereum(Ethereum Virtual Machine) πριν εξαπλωθεί στο blockchain (δες λίγο παρακάτω). Το εκάστοτε συμβόλαιο εκτελείται σε κάθε πλήρη κόμβο ταυτόχρονα, και με βάση την ομοφωνία των εξόδων τους, αποδίδεται το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Τα blockchains είναι εναλλακτικοί σχεδιασμοί που βασίζονται σαν έννοια ή κώδικας στη τεχνολογία Bitcoin. Έχουν ως στόχο την υψηλή απόδοση, την ανωνυμία, την αποθήκευση και τη δημιουργία εφαρμογών που είναι γνωστές ως έξυπνα συμβόλαια (smart contracts – προγράμματα και πρωτόκολλα που διευκολύνουν την αυτοματοποιημένη απόδοση ενός συμβολαίου και εκτελούνται χωρίς καμία διαμεσολάβηση).

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ