Η αύξηση του ΦΠΑ "έκαψε" τα έσοδα από τον Τουρισμό

Στελέχη της αγοράς είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη των εσόδων στις επιδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, εντούτοις πλέον ο προγραμματισμός για τα συνολικές εισπράξεις της χρονιάς ανατρέπεται.

Στην αύξηση της φορολόγησης τόσο στη διανυκτέρευση στα τουριστικά καταλύματα, όσο και στην εστίαση, που βύθισε την κατανάλωση των τουριστών, αποδίδουν στελέχη της αγοράς μιλώντας στο  Capital.gr τη νέα "βουτιά” που καταγράφουν τα έσοδα στον Τουρισμό. Όπως συμπληρώνουν, σημειώνεται μείωση σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, από τις επισκέψεις σε μουσεία και τις μετακινήσεις, μέχρι τα έξοδα για φαγητό και τις αγορές. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να πέφτει η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών για το σύνολο του τουριστικού πακέτου, μια τάση που έχει γίνει αισθητή ήδη από την αρχή της χρονιάς.

Αν και οι αρχικές προβλέψεις για τις εισπράξεις του Αυγούστου -μήνας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στη χώρα μας- ήταν αισιόδοξες, τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, διέψευσαν τις προσδοκίες. Σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών της ΤτΕ, τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν μείωση 9,2%, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 1,8%. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο μειώθηκαν στα 3,15 δισ. ευρώ, έναντι 3,47 δισ. τον Αύγουστο του 2015 και 3,16 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014. Αντίστοιχα στο οκτάμηνο, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 7,1%.

Είχε προηγηθεί μείωση 3,5% και στις εισπράξεις του Ιουλίου, ενώ συνολικά στο επτάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Στελέχη της αγοράς είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη των εσόδων στις επιδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, εντούτοις πλέον ο προγραμματισμός για τα συνολικές εισπράξεις της χρονιάς ανατρέπεται.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουριστικού χώρου, η "τρύπα” που έχει προκύψει το φετινό οκτάμηνο στις εισπράξεις σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2015 αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ, διαφορά που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να καλυφθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Συνεπώς, προσθέτουν, είναι πλέον πολύ πιθανό η χρονιά να κλείσει με λιγότερα έσοδα σε σχέση με πέρσι (είχαν φτάσει τα 14,2 δισ. ευρώ).
Για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού η σεζόν χαρακτηρίζεται ήδη "χαμένη” στο σκέλος των εσόδων παρά την άνοδο της επισκεψιμότητας. Ο προβληματισμός είναι έντονος και αυξάνεται περισσότερο ενόψει των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τη χρονιά που έρχεται.

Πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνουν πως το ζητούμενο είναι να τονωθεί η μέση τουριστική δαπάνη (ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της συγκεκριμένης δαπάνης κατά 5% μέσα στην επόμενη πενταετία), αλλά και να δοθεί μεγάλη έμφαση στις προκρατήσεις από τους ξένους tour operators, που τώρα ξεκινούν. Κομβικής σημασίας, όσον αφορά τουλάχιστον το βρετανικό τουρισμό, θα είναι η έκθεση World Travel Market που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, και που αναμένεται να δώσει τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ