Καμπανάκι για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

Κοινοτικός αξιωματούχος: Νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα

Αν η Ελλάδα δεν έχει εκταμιεύσει ως τα τέλη Οκτώβρη τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δόση που ήταν συνδεδεμένη με την 2η αξιολόγηση ,τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο “καλάθι” του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση, δήλωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, κοινοτικό αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για το eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν.

Ο αξιωματούχος εξήγησε στον Τύπο ότι για να εκταμιευθεί το πακέτο των 800 εκατομμυρίων, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στο εσωτερικό πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Η διαθεσιμότητα των 800 εκ. λήγει στα τέλη του ίδιου μήνα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι “προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα επαρκής όγκος δεδομένων για το πως αποπληρώθηκαν τα προηγούμενα ληξιπρόθεσμα”.

Για την υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold, ο αξιωματούχος είπε ότι “θα τη συζητήσουμε ως παράδειγμα του πως δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα”.

Ο ίδιος αξιωματούχος αφού ενημέρωσε ότι “οι τεχνικές αποστολές είναι ήδη στην Αθήνα και η φιλοδοξία είναι να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους”. Σε σχέση με την Ελλάδα, όπως ενημέρωσε, στο eurogroup “θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο του προγράμματος, θα γίνει προγραμματισμός της τρίτης αξιολόγησης, τα χρονικά περιθώρια και τα όρια, αλλά και το πως ολοκληρώνεται η 2η αξιολόγηση, υπό την έννοια ότι δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα όλα τα λεφτά”.

“Από ποσοτικής απόψεως υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα για μέχρι το τέλος του χρόνου - από 113 στο σύνολο”, σημείωσε.

Ενημέρωσε δε ότι “ανάμεσα στα θέματα είναι τα δημοσιονομικά και ο προϋπολογισμός του 2018, περιλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων, την απασχόληση και την στελέχωση στον δημόσιο τομέα, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εφαρμογή σημείων πολίτικής που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τη 2η αξιολόγηση.

“Για τα πιο πολλά σημεία από τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και τώρα μιλάμε για την εφαρμογή”, τόνισε ο αξιωματούχος.

“Για παράδειγμα τέτοια είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η στρατηγική για τα NPLs

υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις - που είναι πάρα πολύ λίγες” διευκρίνισε.

Σε σχέση με την πιθανότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, ο αξιωματούχος τόνισε “δεν έχω δει κανένα προσχέδιο προϋπολογισμού”, και εξήγησε ότι “τώρα το Σεπτέμβρη δεν έχουμε κάνει ούτε τα 3/4 του έτους, δεν μπορώ να πω τι επιπτώσεις θα υπάρχουν το 2017, πόσο μάλλον τον 2018”. Ανέφερε μάλιστα: “διάβασα μερικά νέα από την Αθήνα που ίσως εσείς τα ξέρετε καλύτερα, αλλά δεν είναι ακόμα πολύ νωρίς.

Το eurogroup θα συζητήσει και για το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου, στο πλαίσιο όμως σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι “ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Ελλάδα αμφισβητεί τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να διαψεύσει τις παρανοϊκές κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος” , συμπληρώνοντας ότι “πάντα αναφέρει ότι από κάθε δημόσιο βήμα υποστηρίζει την εγκυρότητα των στοιχείων”. Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από τη eurostat και το ΔΝΤ και “κάθε κατηγορία για διόγκωση του ελλείμματος για να μπει η Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι παρανοϊκή”. Σημείωσε δε ότι “δεδομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό τι μπορεί να γίνει. Συμπλήρωσε δε ότι “ευτυχώς υπάρχει καλή και ευρεία ενημέρωση για το θέμα στον διεθνή Τύπο”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας ότι ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Δεκέμβριο, σημείωσε ότι αυτό είναι εφικτό και προέτρεψε τις αρχές να βιαστούν.

Τέλος ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους, στη βάση μιας αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αξιωματούχος είπε ότι το eurogroup έχει ήδη συζητήσει για εκατοντάδες ώρες ήδη πέρσι και μέσα στο 2018 θα επανέλθει.

“Θα είναι το συντομότερο καταγεγραμμένο eurogroup”.

Σε γενικές γραμμές το eurogroup θα έχει μόνο δύο θέματα στην ατζέντα - την Ελλάδα και την ανθεκτικότητα των δημοσίων οικονομικών στην ευρωζώνη.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ικανότητα των κρατών να αντέχουν και να διαχειρίζονται κρίσεις, ενδογενείς ή εξωγενείς.

Η Ευρωζώνη είναι βαθιά διασυνδεδεμένη και το αμοιβαίο συμφέρων όλων είναι όλα τα κράτη της να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικά. Η συζήτηση της Παρασκευής θα είναι η πρώτη σε μια σειρά συζητήσεων που θα ξεκινούν από την ποιότητα της διακυβέρνησης ως την διαφοροποίηση των διαφόρων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί μόνο στα σημεία που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ