Όχι πρόσθετα μέτρα αλλά ... όχι και κοινωνικό μέρισμα!

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα

Το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά αν έχει υπεραπόδοση καλό είναι να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα της στο εσωτερικό, αντί να δώσει κοινωνικό μέρισμα στέλνουν οι Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν την κάθοδο των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες πληροφορίες του real.gr η τρόικα ετοιμάζεται για δύο αξιολογήσεις πριν το τέλος του προγράμματος, αναμένει συζητήσεις για το χρέος μέσα στο 2018 και θεωρεί εφικτή ακόμα και την έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος του προγράμματος του ESM, που λήγει στις 20 Αυγούστου του 2018. Η ΕΕ είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και πως δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τους εταίρους της μετά από αυτό το σημείο.

Ο λόγος είναι η κατάσταση της ρευστότητας, αλλά τα ποσά που θα πρέπει να βρει τα επόμενα δέκα χρόνια δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ της. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά υπάρχουν πολλές από τις προϋποθέσεις.

Αν η Ελλάδα τελειώσει την 3η αξιολόγηση, τότε θα ακολουθήσει μόνο μια ακόμα τελική αξιολόγηση και αυτή θα ακολουθηθεί από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετά την 20 Αυγούστου, ότι χρήματα είναι να εκταμιευθούν θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί. Αυτό σημαίνει ότι η τελική αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει ως τον Ιούνιο. Άρα και η 3η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, ή τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο (δεν είναι το τέλος του κόσμου)

Έχει σημασία γιατί θα υπάρξει εκταμίευση, άρα θα υπάρχει ενίσχυση της ρευστότητας, δεύτερον γιατί στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές για επιτροπή στην κανονικότητα και τρίτων γιατί οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μακρές. Κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει να

Περί τις 100 δράσεις - προαπαιτούμενα που πρέπει να εκτελεστούν πριν το τέλος του Δεκέμβρη του 2017. Είναι πολλά, αλλά όχι τα περισσότερα. Ο κύριος όγκος τους έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά τώρα θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή τους. Οι Βρυξέλλες ξέρουν ότι αυτό είναι πάντα το αδύνατο σημείο της Ελλάδας, αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι τα πλέον δύσκολα πολιτικά.

Συγκεκριμένα: σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πρόσθετα μέτρα 4,5 % του ΑΕΠ ως το 2018 και τώρα θα πρέπει να δούμε αν θα ο προϋπολογισμός θα βγάλει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο στόχος του 1,7% του ΑΕΠ καλύπτεται άνετα για το 2017, αλλά τώρα οι ελεγκτές πρέπει να δουν αν ο στόχος του 3,5% το 2018 καλύπτεται και αυτός. Υπάρχουν αλλού υπεραποδόσεις και αλλού υπο-αποδόσεις, αλλά χρειάζεται καλή ανάλυση για να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά των στόχων του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στη βάση των πολιτικών που έχουν ήδη αναληφθεί η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% και να παραμείνει εντός τροχιάς στη συνέχεια.

Το ΔΝΤ μιλάει για 2,2% και ο λόγος έχει να κάνει για τι Βρυξέλλες, μόνο με τον τρόπο και τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι Βρυξέλλες δεν συζητούν νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, αλλά εξετάζουν την εξέλιξη των μεγεθών και των επιμέρους δαπανών και εσόδων. Αν τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν τότε αυτό θα είναι το βέλτιστο.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις η Τρόικα θα ελέγξει:

- την ανεξάρτητη αρχή εσόδων - στελέχωση, λειτουργίας και προϋπολογισμός,


- το πως εξελίσσεται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η συγχώνευση των ταμείων σε ένα,

- θα ελεγχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συγκεκριμένα η στρατηγική για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (υπάρχει νομοθεσία για την αναδιάρθρωση δανείων και την αφερεγγυότητα, την χρεοκοπία κτλ των επιχειρήσεων και τώρα θα ελεγχθεί το πόσο γίνεται η αξιοποίηση των εργαλείων - υπάρχουν προβλήματα στους πλειστηριασμούς),

- την αναδιάρθρωση του δημοσίου (διευθυντές, οργανογράμματα, αποπολιτικοποίηση της διοίκησης, κινητικότητα),

- την αναδιάρθρωση του τομέα της ενέργειας,

- την δέσμευση για συμφωνία με την γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για την κατάργηση της προνομιακής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά,

- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: συμφωνία για τη στελέχωση των επιμέρους ΔΣ και τον τρόπο λειτουργίας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πρέπει να στελεχωθεί με τους σωστούς ανθρώπους για το καλό (πρόκειται για τη στελέχωση των υποενοτήτων του Ταμείου, τα κριτήρια πρέπει να είναι εγγεγραμμένα σε νόμο και τώρα χρειάζεται να γίνει η επιλογή των προσώπων).
επιπλέον το ταμείο έχει περί τους 90.000 τίτλους ιδιοκτησίας, κάποιοι έχουν αξία και κάποιοι όχι και το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία και το ξεκαθάρισμα των τίτλων.

- εργασιακά: ο τρόπος με τον οποίο κηρύσσονται απεργίες,

- το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων - παρεμβάσεις σε δικηγόρους κτλ.

Οι επικεφαλής της τρόικας κατεβαίνουν τη Δευτέρα και ολοκληρώνουν τις πρώτες συναντήσεις τους την Παρασκευή. Θα φύγουν και θα επιστρέψουν στα τέλη του Νοέμβρη, αν υπάρχει πρόοδος και η κυβέρνηση θα πρέπει μετά να υλοποιήσει τη συμφωνία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ως το τέλος του έτους, η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, λόγω της διαδικασίας μέσα στον Ιανουάριο.

Επιπλέον το πρόγραμμα προβλέπει ότι κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευθούν 18,9 δις (από 27 δις μη χρησιμοποιημένων κεφαλαίων) προς την Ελλάδα. Καθώς όμως δεν θα γίνουν τρεις αξιολογήσεις, αλλά δύο, το ποσό αυτό σε αδρές γραμμές θα μοιραστεί σε αυτές τις δύο. Το μεγαλύτερο μέρος θα συνδεθεί με την 3η αξιολόγηση. Ο λόγος που χρειάζεται τα λεφτά είναι το μεγάλο μέγεθος των ληξιπρόθεσμων και για να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας που θα είναι ικανοποιητικό για τις αγορές (για ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με το πόσο συντηρητική θα είναι η προσέγγιση). Το eurogroup στο τέλος του προγράμματος θα εξετάσει τι θα κάνει με τα υπόλοιπα χρήματα.

- Έξοδος με ή χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή:

Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν το να υπάρχει πιστωτική γραμμή, αλλά η όποια συζήτηση θα γίνει μόνο μέσα στο 2018. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς στο τελείωμα του προγράμματος και τον βαθμό εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι σε γενικές γραμμές εφικτός, αλλά θα εξαρτηθεί. Σε ότι αφορά το επαρκές μαξιλάρι ο στόχος είναι για τουλάχιστον 8 δις στο τέλος το προγράμματος (είναι λιγότερο από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς έχει μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες) Σημασία όμως έχει και το πως θα χρησιμοποιηθεί. Εξαρτάται και από τι ακριβώς θα γίνει με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πάει στις αγορές για κανέναν λόγο για μεγάλα ποσά, διότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά και δεν υπάρχει λόγος, λένε οι Βρυξέλλες.

Σε σχέση με την δόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα ως το τέλος του Οκτώβρη οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει τα στοιχεία που απαιτούν, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη. Υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι αυτό θα μπορούσε και να γίνει. Ο στόχος βεβαίως είναι σχετικά φιλόδοξος, διότι το ποσό των ληξιπρόθεσμων έπρεπε να εκκαθαριστεί και από ίδια κεφάλαια της Ελλάδας.

Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των μέτρων για το χρέος, αλλά το eurogroup θα πάρει αυτήν την απόφαση στο τέλος του πρόγραμματος. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα πάρει τις αποφάσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Οι Βρυξέλλες θυμίζουν ότι ζητούν γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ακριβώς για να υπάρχει ένα καθαρό πεδίο για τις συζητήσει για το χρέος.

Το αεροδρόμιο του ελληνικού είναι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στην Ελλάδα με 7000 θέσεις εργασίας κτλ και είναι εμβληματικό για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι Υπουργοί της ευρωζώνης θέλουν να ξέρουν αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορεί να προσελκύει επενδύσεις.

Σε σχέση με την Fraport οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι επενδυτές περιμένουν να δουν μια ιστορία επιτυχίας. Είναι προβληματικό αυτό που συμβαίνει, αλλά η τρόικα δεν μπορεί να πιέσει τα υπουργεία να κάνουν αυτό που πρέπει, αν τα ίδια τα υπουργεία δεν το καταλαβαίνουν.

- Αν υπάρχει υπεραπόδοση, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει arrears:

Σε σχέση με το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να ξαναδούν την κατάσταση του Δεκεμβρίου του 2016 - όχι γιατί δεν έxoυν ιδεολογικές διαφορές, αλλά γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αναστροφή μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα θα πει στις ελληνικές αρχές, πως αν έχουν επιπλέον λεφτά, θα πρέπει να πληρώσουν με αυτά ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό. Σε γενικές γραμμές πιστεύουν ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση, καθώς οι εκτιμήσεις είναι έτσι κι αλλιώς συντηρητικές. Η τρόικα δεν θα είναι αρνητική σε μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ