Πώς θα γίνεται η "σφιχτή" επιτήρηση μετά το Πρόγραμμα

Σήμερα τα νεώτερα...

Το σχέδιο για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν και θα εγκρίνουν το Eurogroup και ο ESM. 

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κίνηση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018) χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση του Eurogroup,

Σύμφωνα με το πλαίσιο της επιτήρησης κάθε τρεις μήνες έως και το 2022 κλιμάκια της Κομισιόν, του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα αξιολογούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών των μεταρρυθμίσεων.

Με την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης θα συντάσσουν εκθέσεις μετα – προγραμματικής εποπτείας (Post Programme Monitoring- PPM) στις οποίες θα αποτιμούν τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, στο μακροοικονομικό μέτωπο, στα χρηματοπιστωτικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με τις εν λόγω αξιολογήσεις θα αποτιμούν αφενός τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου το εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που έχει αντλήσει από τους επίσημους δανειστές της.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η/1/2019, η μείωση αφορολογήτου ποσού από 1/1/2020, η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές το 2020, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα, αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ