ΤΑΙΠΕΔ: Μάλλον ανέφικτη για φέτος η διάθεση του 17% της ΔΕΗ

«Τα δεδομένα για την εταιρεία έχουν αλλάξει»

«Είναι μάλλον ανέφικτο να μιλάμε για τη διάθεση του 17% της ΔΕΗ εφέτος, καθώς τα δεδομένα για την εταιρεία έχουν αλλάξει», δηλώνει η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Όπως εξηγεί, η ΔΕH καλείται να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πλάνο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, τα ΝΟΜΕ κλπ.

«Αν δεν προχωρήσει η επιχείρηση στις δικές της ενέργειες και στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αν δεν τοποθετηθεί η αγορά και δεν δούμε τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών που τονίζω ότι δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και τρίτους, όπως οι πιθανοί επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες, δεν διαφαίνεται δυνατότητα αξιοποίησης για το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό νομίζω είναι αντιληπτό από τον καθένα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, καταρχήν για τη διετία 2017-2018 με στόχο να συγκεντρωθούν τα μέγιστα δυνατά έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί εφικτό στόχο εσόδων τα 2 δισ. ευρώ για εφέτος και για την περίοδο 2015-2018 ένα ποσό της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ.

Για την Εγνατία Οδό

Ο σχεδιασμός μας για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός σε ιδιώτη από πλευράς μας έχει ολοκληρωθεί και προβλέπει εντός του επόμενου διαστήματος την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ακολουθήσει εντός του έτους η Β φάση του διαγωνισμού με πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό που μας έχει καθυστερήσει είναι μια τυπική διαδικασία λεκτικής ενσωμάτωσης μιας νέας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Η Εγνατία θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θα βγει υπό τα νέα κοινοτικά δεδομένα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι διατυπωμένα όπως πρέπει, τονίζει

Για το Ελληνικό

Το Ελληνικό μέχρι το 2015 ήταν μπλοκαρισμένο. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε και πέτυχε να το «ξεπαγώσει», φέρνοντας στο τραπέζι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη και εξασφαλίζοντας την δέσμευση όλων να προχωρήσει. Να σας υπενθυμίσω την μεγάλη διαπραγμάτευση πέρυσι που οδήγησε στην υπογραφή ενός Μνημονίου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή με σημαντικές αλλαγές στη σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή, με νέα πεδία συμφωνίας και δεσμεύσεις από την πλευρά της Lamda, ώστε το Μητροπολιτικό Πάρκο να γίνει έργο πρώτης προτεραιότητας και να οριοθετηθούν επακριβώς οι υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 4,58 δισ. ευρώ, επισημαίνει η επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στη συνέντευξή της.

Επίσης, μετά τη διαπραγμάτευση συμφωνήθηκαν επιπλέον έργα υποδομής ενδεικτικού προϋπολογισμού έως 1,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό αναμένεται να συμβάλλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σε ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ