Τέλος εποχής για τις ρυπογόνες μονάδες στην Κρήτη!

Στην Κρήτη όλοι οι ενεργειακοί φορείς για τον σχεδιασμό του νησιού- το σχέδιο της ΔΕΗ και πως...κουμπώνει το καλώδιο

 

Τέλος εποχής για τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη! Οι αυστηρές περιβαλλοντικές οδηγίες αναγκάζουν πλέον την ΔΕΗ να ανακρούσει πρύμναν και να καταργήσει με συγκεκριμένο σχεδιασμό τις ρυπογόνες μονάδες της Κρήτης εγκαθιστώντας σταθμούς που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο!

Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει κι επίσημα το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των ΑΗΣ από τις 3 περιοχές της Κρήτης στη διημερίδα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της περιφέρειας που θα γίνει 22 και 23 Απριλίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ουσιαστικά έρχεται να “κουμπώσει” με τον ενεργειακό σχεδιασμό και το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης το οποίο θα εξασφαλίσει αυτονομία στο σύστημα , θα ρίξει το κόστος και θα απαλλάξει την Κρήτη από τις μονάδες που καίνε μαζούτ με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πληρώνει πρόστιμα γι αυτό!

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ μέχρι το 2019 θα γίνει μερική απόσυρση των μονάδων που καίνε μαζούτ σε Λινοπεράματα, Αθερινόλακκο και Ξυλοκαμάρα και στην πενταετία 2020- 2025 θα ξηλωθούν όλες οι μονάδες! Από το 2025 πρέπει όλες να λειτουργούν με φυσικό αέριο…

Στην Κρήτη θα κάνει την ανακοίνωση ο ίδιος ο κ.Παναγιωτάκης ,της ΔΕΗ, η οποία ήδη συμμετέχει εγγράφως στη διαβούλευση που άνοιξε η περιφέρεια Κρήτης!

“Εμείς ετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση αυτή που θα είναι και η κορωνίδα της διαβούλευσης για τον ενεργειακό σχεδιασμό που κάνουμε. Είμαστε η μόνη περιφέρεια, νομίζω, που είμαστε τόσο μπροστά” λέει η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που υπενθυμίζει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση μελετών και στοιχείων
  • Κατάρτιση αναλυτικού ενεργειακού ισοζυγίου για την Περιφέρεια Κρήτης
  • Πρόβλεψη παραγωγής και ζήτησης ενέργειας – Διαμόρφωση σεναρίων
  • Ανάλυση αποτελεσμάτων σεναρίων

Ήδη έχει αναρτηθεί, όπως λέει, το πρώτο τμήμα της μελέτης που προυσίασε ο κ.Κάπρος στην Κρήτη πρόσφατα και περιλαμβάνει συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση μελετών και στοιχείων και κατάρτιση αναλυτικού ενεργειακού ισοζυγίου για την Περιφέρεια Κρήτης.

“Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης του Ενεργειακού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης θα αναρτηθούν προσεχώς για τον κύκλο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, πριν την οριστική έγκρισή της. Η Περιφέρεια θα θέσει σε κοινή πρόσβαση όλα τα στοιχεία της Μελέτης για αναλυτική ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη” αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης.

Όπως είναι γνωστό ήδη για την πληρέστερη παρακολούθηση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων συστήθηκε Ομάδα Εργασίας, που συμμετέχουν μέλη όλων εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΚΑΠΕ, ΤΕΕ κ.α) στον τομέα της ενέργειας.  

“Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί με απόφαση που θα ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η Δημόσια Διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει έως τις 31/5/2016” τονίζει η κ.Μανασάκη.

 

Όλη η ηγεσία

 

Στη διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό θα είναι παρούσα όλη η ηγεσία του υπουργείου- πιθανώς και ο κ.Σκουρλέτης- αλλά και η κορυφή των ενεργειακών φορέων της χώρας!

Συγκεκριμένα θα είναι παρόντες και θα μιλήσουν οι:

·      Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.

·      Νικόλαος  Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

·      Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ

·      Ιωάννης Καμπούρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

·      Αθανάσιος Δ. Γεωργόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ακόμη αναμένεται να μιλήσουν οι:

·      Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος EuroAsia Interconnector Ldt

·      Γεώργιος Κίλλας, Αντιπρόεδρος EuroAsia Interconnector Ldt, Διευθυντής έργου

·      Βασίλης Κίλιας, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ

·      Aλίς Κοροβέση, Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης INZEB

·      Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ

·       Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

·      Σοφία Σταματάκη, Πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

 

Δείτε εδώ όλο το αρχικό κείμενο της μελέτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ