Τι πληρώνει η Siemens στο ελληνικό δημόσιο;

Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens από τον υπουργό Οικονομικών

Για την υλοποίηση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens ενημέρωσε απόψε την εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά. 

Ανάμεσα σε αυτά που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει η Siemens,με βάση τη συμφωνία που επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2012, ήταν η καταβολή 80 εκατομμυρίων για εισπρακτέες απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου, η καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος πενταετίας, για ερευνητικά προγράμματα και ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, και επίσης η υποχρέωση της Siemens να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας αλλά και η υποχρέωση της Siemens να εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός νέου εργοστασίου εδώ στην Ελλάδα επενδύοντας 60 εκατομμύρια ευρώ και απασχολώντας 700 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών «η παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από τη Siemens, μέσω της διαγραφής εισπρακτέων απαιτήσεων εις βάρος της, έχει ολοκληρωθεί εντελώς. 

Η παροχή ύψους 90 εκατομμυρίων από τη Siemens, με υποχρέωση διάθεσης μέσα σε μια πενταετία, για την υποστήριξη φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφορά την υλοποίηση και διάθεση ποσών για το χρονικό διάστημα που πέρασε έως και τον Αύγουστο του 2017, και έως την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας, το σύνολο των 90 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν κατανεμηθεί στο 100% σε δράσεις και δικαιούχους». 

Όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η διάθεση αυτού του ποσού αφορά σε υποστήριξη φορέων, σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης, και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι επίσης δράσεις για την υποστήριξη πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελληνική Δημοκρατία, στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης, είναι η διάθεση σε άλλες πιο μικρές δράσεις όπως 100 προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης. Επίσης η Siemens έχει δεσμευτεί ότι θα μείνει στην Ελλάδα και θα κάνει επενδύσεις με ανάλογες θέσεις εργασίας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς που είχε ζητήσει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ρώτησε το υπουργό Οικονομικών να απαντήσει «αν ανησυχεί μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος, επικυρώνοντας και υλοποιώντας αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό». 

Ο κ. Αμυράς παρέπεμψε σε παλαιότερη επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ως αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία προειδοποιούσε ότι η τυχόν υπογραφή του σχεδίου εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, θα αποτελέσει πράξη παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, που θα συνιστά παράβαση καθήκοντος και απιστία. «Θα ήθελα μια απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών και όχι από τον Ευκλείδη της ομάδας των 53 για το ζήτημα των επενδύσεων. 

Η Siemens έκανε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Παντού πλήρωσε ή εν πάση περιπτώσει είναι στη διαδικασία να πληρώσει το τίμημα της διαφθοράς της. Εδώ η Siemens και η κάθε Siemens έχει πια εργαλεία για δωροδοκεί δημόσιους λειτουργούς και να επηρεάζει συμβάσεις;», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

«Για το αν φοβάμαι, έχω δίπλα μου τον κ. Κοντονή που είναι εξαιρετικός νομικός και είμαι σίγουρος ότι θα δεσμευτεί να με υποστηρίξει σε οποιαδήποτε αγωγή ή μήνυση από όπου και αν προέρχεται. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοντονής θα είναι άξιος δικηγόρος μου σε αυτά τα θέματα», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας δίπλα του στα υπουργικά έδρανα τον υπουργό Δικαιοσύνης που επίσης είχε προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της αρμοδιότητάς του. 

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε όμως παράλληλα και να υπογραμμίσει ότι φαινόμενα διαφθοράς από εταιρείες αναπτύχθηκαν στην περίοδο του νεοφιλελευθερισμού που μόνη αξία ήταν το κέρδος χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον ή για τους εργαζόμενους ή το δημόσιο τομέα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ