"Τσουχτερά" πρόστιμα για Ισπανία - Πορτογαλία ανακοινώνει η Κομισιόν

Για δημοσιονομική παρέκκλιση...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, αύριο Τετάρτη, την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομική παρέκκλιση και να ορίσει νέες, πιο μακρές προθεσμίες για να επαναφέρουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να προτείνει πράγματι την επιβολή προστίμων, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα επιβληθούν τέτοια. Μέχρι σήμερα, καμιά χώρα δεν έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, παρότι ορισμένα από τα κράτη μέλη έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τους κανόνες όσον αφορά τα δημοσιονομικά, όπως η Γαλλία.

«Το κολέγιο (των Επιτρόπων) θα επανέλθει αύριο στη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. 

«Θα εξετάσει αύριο μέτρα που κατέστησαν αναγκαία μετά την απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ότι καμιά χώρα από τις δύο χώρες δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός (της)», συμπλήρωσε.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να έχουν ελλείμματα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Εάν το έλλειμμα υπερβεί το 3%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ορίζουν προθεσμίες για τη μείωσή του. Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να επιτύχει την καθορισμένη μείωση εντός της προθεσμίας, κινδυνεύει με πρόστιμο. 

Στην Πορτογαλία είχε οριστεί ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% πέρυσι, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν 4,4% του ΑΕΠ. Στην Ισπανία είχε οριστεί ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει πάνω από το 3% φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν.

Αφού το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφάνθηκε στις 12 Ιουλίου πως η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν τήρησαν τους στόχους που είχαν οριστεί για τη μείωση των ελλειμμάτων τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα, βάσει των κανόνων, να προτείνει την επιβολή προστίμου σε βάρος τους ίσου έως και με το 0,2% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Αυτό σημαίνει πως το πρόστιμο αυτό μπορεί να φθάσει έως και τα 2,16 δισεκ. ευρώ για την Ισπανία και τα 358 εκατομμύρια ευρώ για την Πορτογαλία.

Ωστόσο οι κανόνες δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει χαμηλότερα ή μηδενικά πρόστιμα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα υπέβαλαν επιστολές στην Κομισιόν με τα επιχειρήματά τους καλώντας την να ακυρώσει τα πρόστιμα.

Το ζήτημα αυτό είναι «πολύ δύσκολο. Δεν πιστεύω ότι θα επιβληθεί πλήρως το πρόστιμο. Το μόνο πράγμα που είναι σαφές για τα πρόστιμα είναι πως δεν πρόκειται να ανέλθουν στο 0,2% λόγω των ελαφρυντικών περιστάσεων -όσον αφορά αυτό, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ορισμένοι στην Κομισιόν λένε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα, όπως ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει καλέσει να είναι μηδενικά, ενώ άλλοι προτείνουν να μειωθούν στο 0,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα ή ακόμη περισσότερο, για παράδειγμα σε ένα συμβολικό 0,02%.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ