"Ανοίγει δρόμο" το ΚΑΣ για το έργο "Γούρνες - Χερσόνησος"

Με αφορμή την παρέμβαση για τις σπηλαιώσεις που βρίσκονται στη χάραξη της οδού

Το "πράσινο φως" για να προχωρήσει το οδικό έργο "Γούρνες - Χερσόνησος" έδωσε τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που εξέτασε την παρέμβαση της Εφορίας Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ζητούσε να προστατευθούν σπηλαιώσεις που βρίσκονται στη χάραξη της οδού που διασχίζει τον Αποσελέμη, καθώς παρουσιάζουν εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΚΑΣ έκρινε ότι μπορούν να συνεχιστούν ως έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες θεμελίωσης, "ανακουφίζοντας" με την απόφαση αυτή τους αρμόδιους του ΟΑΚ, που τόνιζαν ότι οποιαδήποτε ανατροπή οδηγεί στην απένταξη του έργου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε 75.000.000 ευρώ! 

Όπως γράφει η εφημερίδα Πατρίς το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου και βρέθηκε μια λύση η οποία δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου με επιπλέον εργασίες, ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα στην Εφορία Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στη μελέτη της περιοχής που τεκμηριώνει ως αναγκαία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΚ με την Εφορία Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα έχει μια οριοθετημένη ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2018. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η αποτύπωση και οι έρευνες στις σπηλαιώσεις που βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίες στη συνέχεια θα εξελιχθούν εκτός του πεδίου του εργοταξιακού χώρου. Το κόστος των παρεμβάσεων θα καλυφθεί από τις δαπάνες του έργου, με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής Αρχής που είναι ενήμερη.

Στο μεσοδιάστημα θα δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΚ να προχωρήσει κάποιες τεχνικές εργασίες για την απορροή των ομβρίων και εργασίες επίχωσης για τη θεμελίωση της γέφυρας οι οποίες είναι αναγκαίες για την προώθηση του έργου ώστε να μην καθυστερεί.
Ακολούθως, θα γίνει η επίχωση των σπηλαιώσεων, αλλά με μια συγκεκριμένη τεχνική η οποία θα διασφαλίζει ότι η κάλυψή τους θα γίνει με ανατάξιμο τρόπο και δεν θα προκληθεί ζημιά στη δομή τους. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ