Αυξάνονται ραγδαία οι διαγωνισμοί ποιότητας ελαιολάδου

Πληθωριστικές πιέσεις στην αξία των βραβείων

* Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

Με ραγδαίους ρυθμούς φαίνεται να αυξάνονται  οι διαγωνισμοί για την  ποιότητα του  ελαιολάδου, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο  αλλά παράλληλα φαίνεται να αυξάνονται  και  οι πληθωριστικές πιέσεις  στην αξία  και αποτελεσματικότητα των βραβείων, στην αγορά!

Πολυάριθμοι φορείς του δημόσιου  και ιδίως του Ιδιωτικού τομέα, όπως εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, οργανωτές εκθέσεων ακόμη και Ξενοδοχεία ασχολούνται τελευταία με την οργάνωση διαγωνισμών ελαιολάδου  έχοντας  διαφορετικούς όρους, κύρος και   κόστος συμμετοχής αλλά και αξία  των βραβείων τους.

Σαρκετοί οργανωτές διαγωνισμών καλούν, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις επίμονα,  τους   ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς  προβάλλοντας  καθένας τα πλεονεκτήματα του.

Φέτος,  όπως και πέρυσι οι διαγωνισμοί  στους οποίους οι Ελληνικές επιχειρήσεις εμπορίας ελαιολάδου κλήθηκαν  να συμμετάσχουν  είναι παρά πολλοί (Πιν.1) και οι υποψήφιοι  προβληματίζονται   σοβαρά αν και σε ποιούς πρέπει να συμμετάσχουν. 

Οι όροι και το κόστος συμμετοχής

Σε ότι αφορά τους όρους    συμμετοχής,   διαπιστώνεται σημαντική ποικιλία αλλά  και τάση   περιορισμού των απαιτήσεων,   με προφανή στόχο την προσέλκυση συμμετοχών.  

 Ετσι, σε αρκετους διαγωνισμους παρατηρείται σημαντική χαλαρότητα η και ελαστικότητα    στους  κρισιμότερους  όρους συμμετοχής  που είναι  το μέγεθος της παρτίδας απο την οποία προέρχεται το δείγμα  και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνεται ώστε να εξασφαλίζεται η ταύτιση δείγματος και  εμπορικής παρτίδας ..

Το μέγεθος της παρτίδας απο την οποία προέρχεται το δείγμα, καίτοι ορίζεται με την προκήρυξη συνήθως μεταξύ 0,5 εως 10 τόνων,  στην πράξη παραμένει ανεξέλεγκτο. Στους πλείστους διαγωνισμούς δεν  αναφέρεται και άρα δεν υπάρχει τρόπος  ελέγχου του  και  η συμμόρφωση του διαγωνιζομενου  με το μέγεθος της παρτίδας  επαφίεται στην καλή του προαίρεση!

  Ο  τρόπος λήψης του δείγματος   απο την παρτίδα που  υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει συνήθως δεν προσδιορίζεται με τους όρους του διαγωνισμού και επομένως αφήνεται και αυτό στην καλή προαίρεση του διαγωνιζόμενου!   Εξαίρεση αποτελεί ο  διαγωνισμός Mario Solinas του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας  η συμμετοχή  στον οποίο προϋποθέτει λήψη του δείγματος απο  την διαγωνιζόμενη παρτίδα απο Επιτροπή η με παρουσία  και πραξη Συμβολαιογράφου.

Το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του φορέα Οργάνωσης. Στους διαγωνισμούς δημόσιων φορέων αρχίζει από μηδέν, όπως στην περίπτωση των διαγωνισμού  Mario Solinas  του ΔΣΕ και των  διαγωνισμών φορέων της αυτοδιοίκησης  όπως   της Περιφέρειας Ανδαλουσίας  και φθάνει μέχρι 50-60 €/δείγμα, όπως στην περίπτωση του διαγωνισμού της Αγροδιατροφικής Κρήτης (Πιν.1.) 

Αντίθετα, στους διαγωνισμούς ιδιωτικών φορέων  το κόστος είναι  αρκετά υψηλότερο και κυμαίνεται από 125 έως 210 €/δείγμα για τους εντός Ελλάδας διαγωνισμούς  και φθάνει μέχρι 250-300 ευρώ/δείγμα  για τους εκτός Ελλάδας!   

* Ο Νίκος Μιχελάκης είναι 

Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ 
Πρ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ