Βάζει...πολύ δύσκολα στο Δήμο το υπουργείο Πολιτισμού

Με πολλούς και...αυστηρούς όρους η έγκριση της πρότασης για τις χρήσεις στα Ενετικά Τείχη

Υπό όρους και...μερικώς εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τις χρήσεις της Ζώνης της Ενετικής Οχύρωσης της πόλης. 

Μεταξύ των όρων που τίθενται στη σχετική απόφαση είναι να κατατεθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα σταδιακής απομάκρυνσης του συνόλου των αθλητικών και μη εγκαταστάσεων όλων των αθλητικών συλλόγων, εκτός του Σταδίου Ελευθερίας. 

Επίσης να πραγματοποιηθεί ενιαίος σχεδιασμός όσον αφορά στους ελεύθερους χώρους πρασίνου και να συνεχιστεί η απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων στο σύνολο των κοινόχρηστων χώρων που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως υπαίθριοι σταθμοί αυτοκινήτων, μέχρι να υποβληθούν προς έγκριση μελέτες για τον μελλοντικό καθορισμό κοινόχρηστων χώρων ως χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. 

H απόφαση, με τους 18 τον αριθμό όρους που θέτει δημοσιεύτηκε ήδη στη Διαύγεια

Δείτε την εδώ αναλυτικά 

 «Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού επισφραγίζει την προσπάθεια μας για την ανάδειξη των τειχών»

 Για το Δήμο Ηρακλείου η σχετική απόφαση, σχεδόν στο σύνολό της, έρχεται να επισφραγίσει στην ουσία την προσπάθειά του για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μνημείου μέσα από χρήσεις απόλυτα συμβατές με το χαρακτήρα του.

"Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου για το Μνημείο καλύπτει σχεδόν καθ’ ολοκληρία όλα εκείνα τα σημεία που είχαν οδηγήσει στις αποφάσεις άρσης της παραχώρησης των προηγούμενων ετών και να απαντήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους της πρώτης παραχώρησης του 1985.", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του δήμου.

"Με τη λήξη της τελευταίας παραχώρησης το 2009 και σε συνέχεια της ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης το 2014, ο Δήμος συνέταξε ένα επίπονο και μεγαλόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό χρήσεων για το Μνημείο έχοντας τη στήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και φορέων της πόλης μας. Στόχος του Δήμου ήταν και είναι η αποκατάσταση του Μνημείου και η ανάδειξη – αξιοποίησή του μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων.  Ο ενετικός οχυρωματικός περίβολος αναδεικνύεται συνολικά ως οχυρωματικό έργο του 16ου και 17ου αι. αλλά και ως μνημείο που καλύπτει  τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης."

·Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως " είναι αυτονόητο ότι όλες οι απαιτούμενες μελέτες που αφορούν σε νέες χρήσεις ή σε βελτίωση των υφιστάμενων στο χώρο του Μνημείου θα υποβάλλονται σε όλα τα αρμόδια προς έγκριση όργανα."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ