Κρήτη | 19.01.17 07:39
 «Έξυπνο» σπίτι που λειτουργεί με φωνητικές εντολές, από το ΙΤΕ

Από την επίδειξη των ερευνητών του ΙΤΕ, στους εταίρους του προγράμματος | πηγή φωτογραφίας: agonaskritis.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο ένοικος, δεν έχει παρά να δώσει μια απλή φωνητική εντολή για να δει τα φώτα να ανάβουν ή να σβήνουν, το ραδιόφωνο να μπαίνει σε λειτουργία, ή κουρτίνες και στόρια να ανοίγουν για να μπει το φως του ήλιου.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, δημιούργησαν επιστήμονες, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το «Listen» όπως ονομάζεται, είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι συσκευές του σπιτιού υπακούν σε φωνητικές, κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη, ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους. Ακούει κι ανταποκρίνεται σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά.

Ο ένοικος, δεν έχει παρά να δώσει μια απλή φωνητική εντολή για να δει τα φώτα να ανάβουν ή να σβήνουν, το ραδιόφωνο να μπαίνει σε λειτουργία, ή κουρτίνες και στόρια να ανοίγουν για να μπει το φως του ήλιου.

Ο φωνητικός έλεγχος της λειτουργίας των συσκευών, γίνεται χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας άλλης συσκευής κι αυτό γιατί το «έξυπνο σπίτι» διαθέτει ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ενώ ο ένοικος θα πρέπει να διαθέτει μια μικροσκοπική συσκευή, όχι μεγαλύτερη από ένα σπιρτόκουτο, στην οποία είναι ενσωματωμένα οκτώ μικρόφωνα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή ερευνητικών φορέων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη.

Υπεύθυνος του έργου, από ελληνικής πλευράς είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κι ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Πηγή

efsyn.gr
Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα