Ελλάδα και Ηράκλειο, όπως ... Βουλγαρία και Ρουμανία!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Το πρόβλημα των αδέσποτων καταγράφεται οξύ σε κάποιες, μετρημένες, χώρες των Βαλκανίων ...

Εθνική στρατηγική και εργαλεία ζητά ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, προκειμένου το πρόβλημα των αδέσποτων που στο Ηράκλειο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί. Απέναντι στα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται τώρα, τα οποία μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά, αλλά αντιμετωπίζουν το "σύμπτωμα" και όχι την "πηγή" του κακού, ο Πέτρος Ινιωτάκης εξηγεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την ΚΕΔΕ και τους δήμους πρέπει να δώσουν στο θέμα τη δέουσα προσοχή και να καθίσουν στο τραπέζι, διαθέτοντας χρόνο αλλά και κονδύλια.

"Κάποιος θα πει ... έχουμε σοβαρότερα προβλήματα, με τα ζώα θα ασχοληθούμε; Κι όμως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες" - τονίζει ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο οι επιθέσεις που κατά διαστήματα σημειώνονται από τα ζώα. Είναι και τα τροχαία που έχουν καταγραφεί με υπαίτια, ζώα τα οποία "πετάγονται" στο ΒΟΑΚ, αναγκάζοντας τους οδηγούς να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς.

Ο κ.Ινιωτάκης υπογραμμίζει ότι το μεγάλο αυτό θέμα για την πόλη του Ηρακλείου, δεν αφορά μόνο το Ηράκλειο, ωστόσο θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, αν θέλουμε να βγούμε από τη "λίστα" των χωρών που υποφέρουν από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων, αλλά ... κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και παρακολουθούν το φαινόμενο να εξελίσσεται. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχος, τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μαζί με την Ελλάδα, μερικές ακόμη χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.  

Εν τω μεταξύ, όσο ο δήμος συνεργάζεται με εθελοντές για μαζικές στειρώσεις, σε μία προσπάθεια περιορισμού της αύξησης του πληθυσμού των ζώων, και παράλληλα απομακρύνει τα αδέσποτων που σχηματίζουν αγέλες σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, κάποιοι αγνοούν τις προσπάθειες κι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους. 

Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, τα αδέσποτα που προ καιρού είχαν κατακλύσει τους εξωτερικούς χώρους του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου απομακρύνθηκαν σταδιακά από το δήμο, όμως ο πληθυσμός των ζώων "ανανεώθηκε" με νέες εγκαταλείψεις. Μάλιστα το πρόβλημα επεκτείνεται, καθώς ο δήμος έχει λάβει ειδοποίηση για ανάλογο πρόβλημα και από το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο. 

"Χωρίς βοήθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια στρατηγική σε βάθος χρόνου, το κύμα αυτό δεν μπορεί να αναχαιτιστεί" τόνισε ο κ.Ινιωτάκης, εξηγώντας ότι ναι μεν χρειάζεται σχέδιο και κονδύλια, χρειάζεται όμως και αλλαγή νοοτροπίας από τους ίδιους τους πολίτες, που παραμένουν ασυνείδητοι και εγκαταλείπουν τα ζώα τους στην τύχη τους, όταν ... τα βαρεθούν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ