Επίτιμος διδάκτορας ο Etienne Balibar

Πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη, η τελετή αναγόρευσής του, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγορεύτηκε ο ομότιμος καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Paris Ouest- Nanterre, Εtienne Balibar, την προηγούμενη Τρίτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Χαιρετισμό και επίδοση του μεταλλίου πραγματοποίησε ο αναπληρωτής του πρύτανη, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ενώ την ανάγνωση του ψηφίσματος της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος καθώς και την επίδοση των μεμβρανών έκανε ο πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Νικολακάκης. Το έργο του Etienne Balibar, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σπυρίδων Τέγος.

Παρόντες στην τελετή αναγόρευσης ήταν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ETIENNE BALIBAR ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Ο Εtienne Balibar, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος, είναι μια μοναδική στιγμή της ζωής μου. Έχω άλλους δύο τίτλους, ο ένας στη Θεσσαλονίκη που λέει πολλά για τη σχέση μου με την Ελλάδα και τους Έλληνες διανοούμενος και ακαδημαϊκούς αλλά και έναν ακόμη στην Αργεντινή. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τιμή για εμένα. Επίσης είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Κρήτη και σίγουρα σε ένα από τα σημαντικά μέρη στο νησί με σεβασμό και αφοσίωση στο πνευματικό έργο. Εκτός αυτούς οι συνάδελφοι που πρότειναν την αναγόρευσή μου είναι διαπρεπής φιλόσοφοι και η αναγνώρισή τους με συγκινεί βαθύτατα. Η Ελλάδα για εμένα είναι ένα ξεχωριστό μέρος. Ήρθα εδώ πολύ νέος, όταν ονειρευόμουν ρομαντικά να γίνω αρχαιολόγος. Αργότερα η φιλοσοφία κέρδισε όλη αυτήν την πνευματική συμπάθεια αλλά στη συνέχεια έγινε πιο προσωπικό. Οι φίλοι μου είναι εδώ και παλεύουν για ιδανικά και για τη ζωή τους. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης και ελπίζω η τελετή αυτή να έχει και αυτή τη σημασία».

Η ομιλία του τιμώμενου είχε θέμα «Η ιδέα της επανάστασης: Χθές, σήμερα, αύριο», μια ιδέα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του. Είπε στην «Κ.Ε.»: «Έχω υπάρξει αφοσιωμένος σε όλη μου τη ζωή σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και ιδανικά όπου η έννοια της επανάστασης έπαιξε φυσικά σημαντικό ρόλο. Πιστεύω ότι και σήμερα είναι μια έγκυρη έννοια. Σαν διανοούμενος και φιλόσοφος αισθάνομαι ότι είναι χρέος και αναγκαιότητα να εξετάσουμε αυτήν την έννοια, να καταλάβουμε τι σήμαινε, τι παραμένει η τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

Για το έργο του Etienne Balibar μίλησε στη διάρκεια της τελετής ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σπυρίδων Τέγος και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμάται γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνδυάζει τη φιλοσοφία, τις κοινωνικές επιστήμες και την πολιτική δράση και στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι έχει έναν χαρακτηριστικό φιλελληνισμό ο οποίος δεν μοιάζει με αντίστοιχους που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν με την έννοια ότι παρεμβαίνει πολύ συχνά υπέρ της Ελλάδας, δοκιμάζει να ενημερώνεται όσο γίνεται περισσότερο και από διαφορετικές πηγές για την κατάσταση εδώ ώστε να μπορεί να μιλάει με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με πολύ διαφορετικές μεταξύ τους διεκδικήσεις κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Είναι ένας διακεκριμένος μελετητής που απλώνει τα ενδιαφέροντά του σε πολλές περιοχές του επιστητού στη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση, την κοινωνιολογία. Έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για την ανανέωση της Μαρξιστικής σκέψης, έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης και είναι τιμή και χαρά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης να τον εντάξει στη χορεία των επίτιμων διδακτόρων του. Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας και έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα χρόνια της κρίσης διότι ο καθηγητής Balibar έχει εντάξει στο ερευνητικό του πρόγραμμα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασχολείται με θέματα ισότητας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μετανάστευσης, επομένως η Ελλάδα κατά τρόπον φυσικό εντάσσεται στα ενδιαφέροντά του».
Ο πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Νικολακάκης ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε.»: 
«O Etienne Balibar είναι ένας πολιτικός φιλόσοφος πολύ γνωστός. Έχει αρχίσει να εργάζεται από τη δεκαετία του 1960, αρχικά στα Γαλλικά Πανεπιστήμια και έκτοτε έχει εργαστεί και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και θεωρείται μια διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο της πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας. Αυτό που είναι επίσης μια πρωτοτυπία δική του είναι ότι ασχολείται και με τα σύγχρονα προβλήματα, δεν μένει σε μια ιστορική περίοδο της πολιτικής φιλοσοφίας αλλά τον απασχολεί και το μεταναστευτικό και ο ρατσισμός και το μέλλον της Ευρώπης και το ζήτημα της δημοκρατίας μέσα στην παγκοσμιοποίηση»

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ