Κρήτη | 25.05.16 16:53
Περιμένουν υπογραφή Σπίρτζη τα έργα της Σούδας!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Μια υπογραφή εκκρεμεί για τη μελέτη για το λιμάνι της Σούδας

Η υπογραφή του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη εκκρεμεί ώστε να μπει σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη για το λιμάνι της Σούδας που θα ανάψει το πράσινο φως για παρεμβάσεις συνολικού ύψους πάνω από 50 εκατ. ευρώ στο τμήμα της κρουαζιέρας και του πολυχρηστικού τμήματος. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες γνωμοδοτήσεων για το λιμάνι Κολυμπαρίου και το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Ωστόσο, η χρηματοδότησή του θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το λιμάνι είναι χαρακτηρισμένο ως αλιευτικό καταφύγιο.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων Κώστας Μανωλικάκης και τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής Δημήτρης Μπουντρογιάννης και Γιώργος Πρωιμάκης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Ειδικότερα για τα έργα στη Σούδα αναφέρθηκε ότι οι μελέτες των Τμημάτων Κρουαζιέρας και Ολοκλήρωσης Χερσαίων Έργων Πολυχρηστικού Τμήματος, που αντιστοιχούν σε έργα προϋπολογισμού 26 εκατ. και 27 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, βρίσκονται κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσης. Ωστόσο, έχουν διακοπεί λόγω συμπληρωματικών απαιτήσεων για τροποποίηση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του λιμανιού της Σούδας και ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 250.000 ευρώ για συμπληρωματικές αναλύσεις των προϊόντων βυθοκόρησης του λιμανιού της Σούδας.

Όπως αναφέρθηκε σχετικά, ο γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδες, έχει ενημερώσει τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ότι «εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του υπουργού Χ. Σπίρτζη στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη Σταθμού Επιβατών η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΟΜΕΔΙ, επισημάνθηκε ότι έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι με κάποιες αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης μαζί με τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του ΥΠΟΜΕΔΙ μπορεί να επιταχυνθεί η ωρίμανση του έργου και η διαδικασία υλοποίησής του.

ΓΑΥΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένουν από το ΠΔΕ 2014 ο καθαρισμός της λεκάνης στο αγκυροβόλιο της Γαύδου (ύψους 194 χιλιάδες ευρώ) και η αποκατάσταση υποσκαφών – ράμπα εξυπηρέτησης Ε/Γ Ο/Γ πλοίων στην προβλήτα της Σκάλας Παλαιόχωρας (προϋπολογισμού 123 χιλιάδες ευρώ).

Ειδικότερα για τη Γαύδο ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην ριχθούν τα προϊόντα εκσκαφής στη στεριά -κάτι που κάνει το κόστος του έργου απαγορευτικό- αλλά να ριχθούν στη θάλασσα σε βάθος 100 μ. ανοιχτά της Γαύγου. Η πρόταση, για την οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Και για το έργο της Γαύδου όσο κι εκείνο της Παλαιόχωρας το Λιμενικό Ταμείο εκτιμά ότι μέσα στον Ιούνιο θα δημοπρατηθούν.

ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ

Για τις προβλήτες επισημάνθηκε, με αφορμή την κατάρρευση της προβλήτας στη Λίμνη Κισάμου, η σημασία που έχει να γίνεται συντήρηση στο σωστό χρόνο. Τονίστηκε σχετικά ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Σταυρό όπου η αποκατάσταση της προβλήτας προσκρούει σε πρόσθετες δυσκολίες καθώς ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και απαιτούνται επιπλέον εγκρίσεις.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κρουαζιέρας έγινε αναφορά στη συμμετοχή που υπήρξε στην παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας «FortLauderdale» και στις συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που χαρακτηρίστηκαν θετικές. Οι εκτιμήσεις του Λιμενικού Ταμείου, όπως ειπώθηκε, είναι ότι το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών στα Χανιά θα κυμανθεί στις 100 χιλιάδες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων θα συμμετέχει στη γενική συνέλευση Μεσογειακών Λιμένων που θα γίνει στην Οδυσσό στην Ουκρανία στις 22-26 Ιουνίου.

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα