«Να είμαστε αέναοι και να μη φοβόμαστε να δράσουμε»

Η ομάδα του Bizrupt παρουσιάζεται και παρουσιάζει το δικαίωμα στη δράση, στη συνεργασία αλλά και στην…αποτυχία!

Της Ειρήνης Τσάκα

Μια σπίθα, αρκετές ιδέες, ακόμα περισσότερα όνειρα, η απαραίτητη δόση «τρέλας» και πολύ αγάπη για τον τόπο.
Αυτή είναι η απλή  «συνταγή» για την ομάδα του Bizrupt, όπως την περιγράφουν οι …ανήσυχοι «πρωτεργάτες» της, ευελπιστώντας να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο στην Κρήτη.

Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι εκεί έξω υπάρχουν κι άλλοι που δεν μένουν μόνο στα όνειρα. Απευθύνουν πρόσκληση για δράση, βάζουν μεγάλους στόχους ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι και να αποτύχουν.
Προειδοποιούν βέβαια ότι η αποτυχία δεν τους πτοεί!
Και για του λόγου το αληθές, η  επόμενη εκδήλωση που διοργανώνουν έχει στο επίκεντρό της ακριβώς την αποτυχία και πώς μπορείς να κερδίσεις από αυτήν, όσο περίεργο κι αν φαίνεται… 
Και μόνο ο τίτλος άλλωστε της εκδήλωσης -  FuckUp Nights Heraklion – είναι τουλάχιστον…ελκυστικός!

    Όλα αυτά από  την ομάδα που οργανώνει το Open Coffee Heraklion και η οποία απέκτησε νομική υπόσταση και πήρε τη μορφή ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την επωνυμία Bizrupt (http://bizrupt.gr/).

Η ομάδα του Bizrupt αποτελείται από οκτώ άτομα. Ο Κώστας Βασσάκης και η Αλεξάνδρα Καραπιδάκη είναι co-founders και lead organizers. Τα υπόλοιπα πολύτιμα μέλη της ομάδας είναι οι: Μιχάλης Βελονάκης, Στέλιος Χριστάκης, Χάρις Κοκκιάδη, Ευγενία Κατεργιανάκη, Γιάννης Μακρίδης και Λίνα Καλέργη.

Η Αλεξάνδρα και ο Κώστας μιλάνε στο cretalive για τη δημιουργία της παρέας, τα όνειρα και τους στόχους της ομάδας. Ακόμα όμως και για τους φόβους και τις αναστολές τους!

 Ερ: Οι παρέες φτιάχνουν τελικά ιστορία;

Αλεξάνδρα Καραπιδάκη: Οι άνθρωποι με κοινή κουλτούρα φτιάχνουν ιστορίες! Κι ας μην είναι παρέα, θα γίνουν.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωριζόμασταν εξ’ αρχής όλοι μεταξύ μας. Μερικοί είχαμε την τύχη να “δουλέψουμε” μαζί στο TEDxHeraklion πριν μερικά χρόνια. Εκεί γνωριστήκαμε, εκεί είδαμε ότι σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και έχουμε κοινό πάθος -να θέλουμε να δημιουργούμε όλα εκείνα που νοιώθουμε ότι λείπουν από την πόλη μας. Υπήρχε η σπίθα στον Κώστα, το Μιχάλη κι εμένα, που γνωριζόμαστε από τότε. Κι η σπίθα αυτή χρειάστηκε μερικές κοινές συζητήσεις για να “δώσει φωτιά”.

Ο καθ’ ένας μας είχε στο μυαλό του δύο τρία άτομα “ανήσυχα” σαν εμάς. Ήρθαμε σε επαφή, λοιπόν, είδαμε ότι το πάθος μας για καινούρια, δημιουργικά πράγματα είναι κοινό, κι έτσι κάπως ξεκινήσαμε! Τώρα, ναι, κάνουμε παρέα.
Γνωρίζω πια ότι δεν είμαι μόνη σε αυτή την πόλη, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που σκέφτονται σαν εμένα και τους αρέσει να περνούν στην ενεργό δράση, να μη μένουν μόνο στα όνειρα. Η ομάδα του Bizrupt είναι πλέον μια παρέα νέων ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και σκοπό έχουν, μέσα από τις δράσεις τους, να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε σε επαγγελματικό, επιχειρηματικό, αλλά ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο. Μεγαλεπήβολος στόχος, το γνωρίζουμε καλά και είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και να αποτύχουμε.

Ερ: Μια αποτυχία δεν είναι το τέλος – Στις πόσες αποτυχίες έχεις το δικαίωμα να…απογοητευτείς;

Κώστας Βασσάκης: Η λέξη “απογοήτευση” θα έπρεπε να διαγραφεί από τα λεξικά. Αρκετά απόλυτο αυτό που λέω. Όμως, αν σκεφτούμε πώς σχεδόν όλοι οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι -κι όχι μόνο επιχειρηματίες- μιλούν για τα λάθη και τις αποτυχίες που είχαν μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους, τότε μόνο θα καταλάβουμε πώς πρωτίστως οφείλουμε στον εαυτό μας να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε. Κι ας πέσουμε 100 και 1000 φορές.

Ένα μεγάλο στοίχημα της ομάδας μας είναι να εξοικειώσει την κοινωνία του Ηρακλείου με τον όρο “αποτυχία” και να δομήσει μία νέα κουλτούρα γύρω από αυτήν ενεργοποιώντας μία νέα φιλοσοφία καινοτομίας. Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά όχι μόνο από τα δικά μας λάθη, αλλά και από τα στραβοπατήματα των άλλων. Αρκεί, εκείνοι να είναι σε θέση να τα μοιραστούν μαζί μας κι εμείς από την πλευρά μας να θέλουμε να ακούσουμε, να αναλογιστούμε και να τα εφαρμόσουμε από την ανάποδη πλέον πλευρά!

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ξεκινάμε τώρα τα Fuckup Nights. Δεν είμαστε πρωτοπόροι. Δεν πρόκειται για ένα δικό μας brand. Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα, που ξεκίνησε από το Μεξικό το 2012 και αυτή τη στιγμή έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες ανά τον κόσμο. Το 1ο event στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου και πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κάπως διαφορετικό event με το “δύσκολο” για κάποιους όνομα. Περισσότερα για το Fuckup Nights Heraklion μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ: https://goo.gl/6UApfM

 

Ερ: Η Κρήτη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού (κυρίως) έχει το ανθρώπινο δυναμικό που θα δώσει την διαφορετική αναπτυξιακή πρόταση;

Αλεξάνδρα Καραπιδάκη: Δεν θέλω να φανώ τοπικίστρια, έχοντας όμως ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Κρήτης, πιστεύω πραγματικά ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος ευλογημένος. Ναι, η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Και ποιος είπε ότι αυτοί οι τομείς δεν παρουσιάζουν καινοτομία;

Στα Open Coffee Heraklion events έχουμε ακούσει επιχειρήσεις με έδρα το Ηράκλειο που απασχολούνται σε αυτούς του τομείς, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και είναι καινοτόμες και επιτυχημένες. Ακόμα, πόσες φρέσκες και διαφορετικές ιδέες υπάρχουν που υλοποιούνται, μα δε γνωστοποιούνται ποτέ στο ευρύ κοινό! Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετά σημεία συνάντησης στην Κρήτη, όπου να μπορείς να μιλήσεις για μια ιδέα σου που έκανες πράξη, ή να εντοπίσεις εν δυνάμει συνεργάτες.

Εκτός όμως από αυτούς τους δύο τομείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δυναμική του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο σφύζουν από νέα μυαλά με νέες ιδέες και όρεξη. Και τέλος, να λάβουμε υπόψιν μας ότι στο Ηράκλειο έχουν την έδρα τους αρκετές τεχνολογικές εταιρίες που εδώ και χρόνια καινοτομούν στον τομέα τους, όπως για παράδειγμα η Enartia (Papaki και TopHost) και η Phaistos Networks. Όλοι αυτοί οι παράμετροι αποτελούν έναν δείκτη εν δυνάμει καινοτομίας και ανάπτυξης.

Πιστεύω πως αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία με τον τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η παγκόσμια τάση του remote working και των digital nomads μας χτυπά την πόρτα. Αποτελεί μια ευκαιρία που όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού θα έπρεπε ήδη να έχουν εντοπίσει και εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται, όμως, ακόμα να ανοίξουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας, να κοιτάμε προς τα έξω και να βάλουμε στην κουλτούρα μας την ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η καινοτομία δεν βρίσκεται μόνο στην τεχνολογία, μπορεί όμως μέσω αυτής να φτάσει σε όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας. 

Ερ: “Connect – Inspire – Interact” όπως λέμε “Veni, vidi, vici”;

Κώστας Βασσάκης: Το να καταφέρεις να βρεις τους σωστούς ανθρώπους να αλληλεπιδράσεις, να συνεργαστείς, να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς σίγουρα είναι ένα είδος νίκης. Δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Χρειάζεται να βρίσκεσαι σε μία διαρκή αναζήτηση, να μάθεις να ακούς και να μη φοβάσαι να μοιραστείς ιδεές και να συνεργαστείς.

Υστερούμε ως κοινωνία σε όλα αυτά. Επαναπαυόμαστε εύκολα. Τώρα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για να μάθουμε να ακούμε. Και σίγουρα έχουμε πολλές αναστολές.
Μα πώς θα εμπνευστείς, αν δεν έχεις διάθεση να ακούσεις; Πώς θα αλληλεπιδράσεις, αν δε μοιραστείς γνώση, ιδέες και εμπειρίες; Πώς περιμένεις να αποκτήσεις κύκλο και εν τέλει να βρεις τους σωστούς συνεργάτες -αυτούς που μοιράζεστε την ίδια κουλτούρα και το ίδιο πάθος; Όταν μάθουμε να τα εφαρμόζουμε όλα αυτά, τότε ναι θα έχουμε πραγματικά νικήσει.
Αλλά όπως προείπα, η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Ακόμα και μέσα από την ήττα -την αποτυχία δηλαδή- λαμβάνεις πράγματα που μπορείς να αξιοποιήσεις στο επόμενο βήμα σου. Να είμαστε αέναοι χρειάζεται! Και να μη φοβόμαστε να δράσουμε. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε το στόχο μας ως ομάδα. Ότι θα συνεισφέρουμε στη δόμηση ενός υγιούς και καινοτόμου τοπικού οικοσυστήματος που θα πληρεί όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ως ομάδα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Ευτυχώς έχουμε και πολύ όρεξη!

 

 Επικοινωνία
Website: Bizrupt.gr
FB: fb.com/bizrupt.gr
email: [email protected]

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ