Οι εκλογές στο Επιμελητήριο και η επόμενη μέρα!

Θα επιλέξουν οι επικεφαλής τον δρόμο της συνεργασίας ή το...παζάρι και τα μικροκομματικά τιμάρια;

 

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Ηρακλείου αποτελούν παρελθόν και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα και τη νέα διοίκηση που θα συγκροτηθεί, αποτελεί από χτες το πρωί την πιο δημοφιλή συζήτηση στα στέκια του Νομού Ηρακλείου. Παρά το γεγονός πως η εκλογική διαδικασία ήταν ένα μπρα-ντε-φέρ με πολλούς παίκτες, θα πρέπει να σημειώσουμε πως όλη η προεκλογική εκστρατεία ,αλλά και η εκλογική μάχη έγινε σε ένα σκηνικό πολιτικής ευπρέπειας και πολιτισμού που αποτελεί παράδειγμα για μελλοντικές αναμετρήσεις σε όλα τα επίπεδα!

Τα κόμματα έβαλαν για τα καλά το... χεράκι τους σε αυτή την αναμέτρηση και η ώρα του ταμείου δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα σε επιτελεία και υποψήφιους. Για τον ( κυβερνητικό μην το ξεχνάμε ) ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική διαδικασία ήταν μια επώδυνη εμπειρία: παρότι δεν κατέβασε δικό του ψηφοδέλτιο, στήριξε το συνδυασμό του Μανόλη Αλιφιεράκη με μεμονωμένους υποψήφιους, που όμως «χάθηκαν» μέσα σε ένα γήπεδο που δεν αποτελεί, πια, προνομιακό πεδίο για το κόμμα. Δεν κατόρθωσε να εκλέξει κανένα σύμβουλο και έδειξε για μια ακόμη μάχη πως η πολιτική του παρουσία σε τοπικό επίπεδο έχει ισχνή κοινωνική νομιμοποίηση, χαρακτηρίζεται δε από έλλειψη στελεχών και πως το «κουστούμι» της κυβερνησιμότητας καθόλου δεν συμβαδίζει με την αναζήτηση ερεισμάτων σε ομάδες που έπληξε θανάσιμα η πολιτική του!

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: ενώ είναι ένα κόμμα στην αυλή της εξουσίας, σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζει βαθειά σημάδια διχασμού, που με το πέρασμα του χρόνου είναι μια ανοικτή πληγή για την προσπάθεια να γίνει από κόμμα εξουσίας σε καταλύτη των τοπικών πολιτικών εξελίξεων.

Η παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτή και γραμματέα του κόμματος, ασφαλώς και έδωσε ώθηση στο συνδυασμό του Μηνά Μελισσείδη, ωστόσο από την άλλη δημιούργησε αντίρροπες δυνάμεις ακόμα και μέσα στη ΝΔ, που εντέλει στέρησαν από τον ήπιο και συγκροτημένο υποψήφιο Πρόεδρο την πρώτη θέση.

Η ΝΔ μετά τις εκλογές σε Τεχνικό και Οικονομκό Επιμελητήριο στο Ηράκλειο, κινδυνεύει να μην πάρει ούτε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κι αυτό ασφαλώς είναι μια χαρακιά στην εικόνα ενός κόμματος που φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Ο γραμματέας του κόμματος έχοντας τη γενική ευθύνη του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, εν πολλοίς θα πρέπει να ξαναδεί ζητήματα μιας... διπρόσωπης εικόνας του κόμματος τοπικά γιατί αυτός λαμβάνει και τον τελικό λογαριασμό για την τραυματισμένη εικόνα της ΝΔ στο Ηράκλειο. Ακόμη κι αν άλλοι έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του τελικού...ποσού. Σίγουρα η ΝΔ βγαίνει από την αναμέτρηση του Επιμελητηρίου με τραύματα και απώλειες και ειναι θέμα προς διευρεύνηση από τα τοπικά στελέχη.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα φαντάζουν εντελώς απλά σε τοπικό επίπεδο: παραφράζοντας μια φράση ενός διανοούμενου του χώρου της κεντροαριστεράς αποδεικνύεται περίτρανα πως «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται, μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει»! Βγαλμένο από μια βαθειά διχαστική εσωκομματική ψηφοφορία, άφησε τα πάθη και τις εντάσεις στο ντουλάπι και συντεταγμένα έδωσε μια μάχη, με έναν τρόπο που ξέρει να κάνει καλά!

Με προσήλωση στη μάχη, έκοψε το νήμα πρώτο, σέρνοντας και το ΣΥΡΙΖΑ μαζί του, ενώ για να χαριτολογήσουμε κιόλας, βγήκαν και τουλάχιστον τρεις «πράσινοι» στο ψηφοδέλτιο του Μελισσείδη. Οι άνθρωποι ξέρουν να κερδίζουν εκλογές εκεί που οι άλλοι πιστεύουν πως τις έχουν πάρει ήδη... ειδοποιός η διαφορά!

Στην ουσία τώρα: υπάρχουν δύο δρόμοι για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου: ο πρώτος και ο πιο δύσκολος να καθίσουν οι δυο μονομάχοι στο ίδιο τραπέζι και να συγκροτήσουν μια ισχυρή διοίκηση που πραγματικά θα αντιπροσωπεύει την επιθυμία του κόσμου. Με μοιρασμένες τις θέσεις και τους Αλιφιεράκη και Μελισσείδη να μοιράζονται από κοινού τη θητεία του προέδρου. Μόνο που τα κόμματα, που όπως είπαμε παραπάνω, που έβαλαν το χεράκι τους, θα πρέπει να βγάλουν τώρα το... ποδαράκι τους και να αφήσουν τους δυο υποψήφιους να ξαναθυμηθούν την παλιά χημεία που τους συνέδεε! Δύσκολος δρόμος αλλά όχι αδιάβατος.

Υπάρχει και η εύκολη λύση. Παζάρι κάτω από το τραπέζι στους μικρούς, ταξίματα, και ανίερες συμμαχίες που θυμίζουν το παλαιοκομματικό σύστημα μιας άλλης εποχής που εν πολλοίς μας οδήγησε στην κρίση του σήμερα! Οι δρόμοι απλοί, συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι! Αυτοί (οι δυο ισχυροί υποψήφιοι ) έχουν το μαχαίρι, έχουν και το πεπόνι... ας διαλέξουν!

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ