Οι τουρίστες ζητούν κρητικό μέλι στα ξενοδοχεία ... και δε βρίσκουν!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Τα ξενοδοχεία της Κρήτης δεν προτιμούν το προϊόν - θησαυρό

Πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το κρητικό μέλι, όπως διαπιστώθηκε και από την κοσμοσυρροή στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στην Αθήνα

Ωστόσο, αν και η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας σε παραγωγή, σε κυψέλες και μελισσοχωρητικότητα, το κρητικό μέλι δεν έχει κατακτήσει θέση στα ξενοδοχεία του νησιού! "Το κρητικό μέλι είναι ασυναγώνιστο και στόχος μας είναι να καταφέρουμε να το βάλουμε στα ξενοδοχεία της Κρήτης" - λέει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου παραγωγών μελιού ανατολικής Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι τουριστικοί πράκτορες εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των τουριστών για το γεγονός ότι εντός των ξενοδοχείων παρέχονται εισαγόμενα τρόφιμα και όχι τοπικά. Οι σύλλογοι των παραγωγών της Κρήτης διαμορφώνουν μια πρόταση προς τα ξενοδοχεία του νησιού, προκειμένου από τη νέα χρονιά να καταλήξουν στη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά και την τιμή και το προϊόν που τώρα βρίσκεται σε μετρημένα ξενοδοχεία, να καταφέρει να μπει σε περισσότερα και σταδιακά σε όλα!

"Το κρητικό μέλι ποιοτικά και γευστικά είναι ένα ανώτερο προϊόν, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους πολυάριθμους ελέγχους και αναλύσεις στους οποίους υποβάλλεται το προϊόν" - αναφέρει ο Γ.Λεονταράκης, εξηγώντας ότι μόνο το κρητικό μέλι εμπεριέχει πάνω από 100 διαφορετικά είδη φυτών, κάτι που δε συναντάται σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την τιμή ξεκαθαρίζει ότι η δυσκολία στην παραγωγή δεν επιτρέπει την τιμή να πέσει πολύ, γι'αυτό και η τιμή για τον τελικό καταναλωτή κυμαίνεται περίπου στα 10 ευρώ το κιλό. "Χαμηλές τιμές και κρητικό μέλι δεν πάνε μαζί" - ξεκαθαρίζει ο κ.Λεονταράκης.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί μελιού αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με παραγωγούς άλλων προϊόντων, καθώς το φορολογικό και το ασφαλιστικό έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. "Το μέλι έχει δώσει οικονομική διέξοδο σε πολλές οικογένειες" - είπε ο κ.Λεονταράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι μελισσοκόμοι (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) στην Κρήτη, φθάνουν τις 3.500. "Ζητάμε να μας αφήσουν να παράξουμε, γιατί με τις ασκούμενες πολιτικές, η παραγωγική διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύς κόσμος ... θα τα παρατήσει" - τονίζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου παραγωγών μελιού ανατολικής Κρήτης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ