Κρήτη | 13.02.18 18:36 | Ενημερώθηκε:
"Πάρτε πίσω το σχέδιο για το Πάρκο" - "Η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές!"

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι "Φυλές του Πάρκου" - Διάλογος σε έντονο ύφος - Θα δοθεί παράταση στη διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε, έκαναν οι "Φυλές του Πάρκου" για το θέμα της ανάπλασης, όπως είχαν προαναγγείλει το περασμένο Σάββατο όταν πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο τους στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στη διαβούλευση για την ανάπλαση του πάρκου, μετά από μία συνεδρίαση σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Ο δήμαρχος είπε αρχικά ότι πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση.

Εξήγησε πως την επίβλεψη του έργου θα έχουν οι υπηρεσίες του δήμου και η δασική υπηρεσία ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου και ότι δε θα κοπεί κάποιο δέντρο παρά μόνο τα νεκρά.

Μάλιστα, είπε πως πρόκειται να φυτευτούν ακόμη 20 νέα δέντρα και φυτά και πως όσα είναι ήδη εκεί θα κλαδευτούν ελαφρά.

Ο κ. Λαμπρινός  δήλωσε ανοικτός στο διάλογο και την κριτική ενώ ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρασίνου για τις οποίες θα γίνει ευρύς διάλογος.

Δήλωσε δε διατεθειμένος να περπατήσει μαζί με τις Φυλές , στο Πάρκο, ώστε να τους δείξουν τα σημεία που τους φοβίζουν.

Τόνισε πως το γραφείο του είναι ανοιχτό για όλους και τους κάλεσε για συζήτηση λέγοντας πως " το 2016 δεν ήρθατε και την τελευταία φορά δεν ήρθατε με προτάσεις αλλά με φωνές και συνθήματα."

"Το πάρκο ανήκει σε όλους τους δημότες και είμαστε από την ίδια πλευρά του νομίσματος.Δε πρόκειται να φυτρώσει μαγαζί εκεί που θα κοπεί δέντρο. Επί των ημερών μου έχει επιτευχθεί 14% αύξηση του πρασίνου ωστόσο πρέπει να δουλέψουμε ακόμα γιατί αυτό δεν αρκεί, η πόλη έχει ανάγκη από περισσότερο πράσινο.",είπε.

"Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για όποιον ή όποιους θελήσουν να έρθουν να συζητήσουμε ανοιχτά, τι ακριβώς επιθυμούν για  το Πάρκο. Και είμαι διατεθειμένος, εφόσον μου το ζητήσουν, να περπατήσω μαζί με τις Φυλές στους χώρους του Πάρκου για να μου δείξουν επί τόπου τι τους φοβίζει και τι τους ανησυχεί. Στο βαθμό που έχω τη δικαιοδοσία, προτείνω ακόμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και να ανοίξουμε ξανά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για μια επιπλέον εβδομάδα. Και επαναλαμβάνω ότι αν κατατεθούν προτάσεις βελτίωσης της μελέτης εφαρμογής και εφόσον η επιστημονική επιτροπή κρίνει ότι είναι εφικτό να ενσωματωθούν, τότε θα ενσωματωθούν", σημείωσε ο κ. Λαμπρινός.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκπρόσωπος των φυλών λέγοντας πως έχουν δοθεί 17 ερωτήματα στο δήμο και δεν έχουν πάρει απάντηση.

"Αν απαντήσετε ουσιαστικά, θα αποσύρετε από μόνοι σας το σχέδιο. Να πάρετε πίσω το σχέδιο και να το δούμε μαζί από την αρχή.Η μελέτη σας "μπάζει" και είναι αντιφατική , δεν έχετε ενημερώσει επαρκώς τους δημότες.", σημείωσε ο ίδιος.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ξανά ο δήμαρχος τονίζοντας πως η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές ενώ ο διάλογος συνεχίστηκε σε έντονο ύφος μεταξύ του προέδρου του ΔΣ Γρ.  Πασπάτη και εκπροσώπων των φυλών.

"Και να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι το Πάρκο δεν ανήκει μόνο σε εσάς. Εσείς είστε μια δυναμική κατηγορία χρηστών αλλά υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες, οι οποίες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τις «Φυλές». Το Πάρκο ανήκει και στις μαμάδες με καρότσια και στους ηλικιωμένους που θέλουν να κάνουν ένα απλό περίπατο. Το Πάρκο ανήκει σε όλους τους Ηρακλειώτες. Το ζητούμενο είναι να ικανοποιηθούν οι περισσότεροι. Αν επιμείνετε σε μια στείρα άρνηση, τότε αποδεικνύετε ότι το καλό του Πάρκου Γεωργιάδη σας ενδιαφέρει λιγότερο από μια αντιπαράθεση που επί της ουσίας δεν έχει αντικείμενο".    

Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Λυγερός και απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή είπε πως ο κόσμος έχει αμφιβολίες και αντιδρά σκεπτόμενος την κοπή των δέντρων στην Ίδης. "Να βρούμε όλα εκείνα τα σημεία που θα δώσουν νέα πνοή στο πάρκο και το Ηράκλειο.", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολούθως, εκ μέρους των "Φυλών" του πάρκου μίλησε μία νομικός θέτοντας ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή κι εκφράζοντας την ανησυχία που υπάρχει για τον κίνδυνο δημιουργίας "κήπου", με την κοπή δέντρων, όπου δεν θα είναι εφικτή η διεξαγωγή εκδηλώσεων.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης επισήμανε ότι "Δίνουμε πρόσβαση σε ΑμεΑ, τα παρτέρια θα είναι φυτεμένα, δεν θα κοπεί κανένα δέντρο. Η πρόσβαση θα ειναι ελεύθερη σε όλους ανεξαιρέτως" και πρόσθεσε με νήμα ότι  "Ακούγονται διάφορα γραφικά που ικανοποιούν το παραπληροφορημένο κοινό αίσθημα"

Παράλληλα, σημείωσε ότι με εξαίρεση τον πετυχημένο φωτισμό του πάρκου, απο την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση ολα αυτά τα χρόνια

Κι επισήμανε ότι "Κρατάμε τη μορφή και τον χαρακτήρα του πάρκου, θα γινει μια μεγάλη φύτευση. Θα κοπούν μόνον τα νεκρά δέντρα. Η μελέτη μας έχει φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτηρα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ειναι προϊόν παραπληροφόρησης"

Νωρίτερα, ορισμένα μέλη των Φυλών αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα αλλά οι περισσότεροι παραμένουν μέσα στην αίθουσα και παρακολουθούν τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, ο Αναστασάκης απάντησε στα 17 ερωτήματα των Φυλών, επανέλαβε πως το Πάρκο δεν πρόκειται να κλείσει ούτε μια μέρα και ότι τα έργα θα γίνουν τμηματικά. Παράλληλα, απευθυνόμενος στα μέλη των "Φυλών" σημείωσε ότι "Είναι αυτονόητο να έρθει εκπρόσωπος σας στην επιστημονική ομάδα".

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις. "Διεκδικούμε κι άλλα πάρκα κι άλλους δημόσιους χώρους", υποστήριξαν οι εκπρόσωποί τους. 

Στη συνέχεια αποχώρησαν οριστικά, φωνάζοντας συνθήματα

"Πάρτε πίσω το σχέδιο για το Πάρκο" - "Η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές!"

"Πάρτε πίσω το σχέδιο για το Πάρκο" - "Η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές!"

"Πάρτε πίσω το σχέδιο για το Πάρκο" - "Η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές!"

"Πάρτε πίσω το σχέδιο για το Πάρκο" - "Η δημοτική αρχή δε δέχεται απειλές!"

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα