Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου: "O μεγάλος σεισμός να γίνει αφορμή να ανοίξει το θέμα της αντισεισμικής προστασίας"

"Αλήθεια πόσα σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές, πόσα πάρκα και πλατείες θα γίνονταν, πόσα κτίρια θα θωράκιζαν, με όλα αυτά τα δις που σπρώξανε στις τσέπες του κεφαλαίου;"

Ανακοίνωση

Πριν λίγη ώρα η Κρήτη ένιωσε ένα δυνατό σεισμό, ευτυχώς χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα, τραυματισμοί ή ζημιές. Όμως αυτός ο σεισμός πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει πάλι το μεγάλο θέμα της αντισεισμικής προστασίας και οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης σε έργα αντισεισμικής θωράκισης.  

Την ώρα που η κυβέρνηση σήμερα  ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών και των κατασκευαστικών εταιριών, την ώρα που ετοιμάζει νέο φαγοπότι, οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ένα μισθό (αν υπάρχει) για νοίκι, ζουν σε ακατάλληλα διαμερίσματα, σε υποβαθμισμένες γειτονιές με επιβαρυμένο περιβάλλον.

Αλήθεια πόσα σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές, πόσα πάρκα και πλατείες θα γίνονταν, πόσα κτίρια θα θωράκιζαν, με όλα αυτά τα δις που σπρώξανε στις τσέπες του κεφαλαίου;

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση στη τράπεζα. Χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολεία. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται των πιο στοιχειωδών παροχών υγείας. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1982 είναι ευάλωτα σε ένα νέο σεισμό.

Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση που θα μειώνουν και θα ελαχιστοποιούν τις συνέπειες ενός σεισμού.

Η πρόταση του Συνδικάτου μας με βάση το σχέδιο πάλης της Ομοσπονδίας  Οικοδόμων για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι πρόταση ενταγμένη σε ένα κεντρικό σχεδιασμό με την δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων. Γιατί ενώ υπάρχουν διευρυμένες ανάγκες κατασκευής έργων εξυπηρέτησης λαϊκών αναγκών, κατασκευής κατοικιών που να πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις από άποψη ασφάλειας και περιβάλλοντος, αυτά δεν γίνονται. Κι από την άλλη η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ