Τι απαντά ο δήμος στις επικρίσεις για τον κόλπο Δερματά

Η Λότζια κάνει ανασκόπηση στην πορεία του έργου και απαντά σε όσους την κατηγορούν για κακή διαχείριση

Απαντήσεις στις επικρίσεις για κακή διαχείριση αναφορικά με το έργο του Κόλπου του Δερματά, δίνει η Λότζια.

Στην αναλυτική απάντηση του δήμου γίνεται εκτενής αναφορά σε ολόκληρη την πορεία του έργου από την αρχή , πριν την έναρξη μελετών και έργων, μέχρι και σήμερα. 

Ο δήμος Ηρακλείου κάνει λόγο για μία περιοχή που "είχε αφεθεί στην τύχη της ανυπεράσπιστη στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2014 τα οποία την έπληξαν ξανά με σφοδρότητα.".

"Η νέα δημοτική αρχή έδωσε εντολή στο τμήμα παλιάς πόλης της Τεχνικής Υπηρεσίας το οποίο επιδόθηκε σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη μελέτη και την αποκατάσταση της αστοχίας.", τονίζεται στην απάντηση που δίνει ο δήμος.

Τι απαντά ο δήμος αναλυτικά 

  • H καταστροφή ξεκίνησε το 2010. Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014 δεν είχε γίνει καμία μελέτη και κανένα έργο αντιστήριξης από την προηγούμενη δημοτική αρχή παρότι γνώριζε το πρόβλημα από το 2010, ούτε υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2014 για μελέτη ή έργο. Έτσι η περιοχή είχε αφεθεί στην τύχη της ανυπεράσπιστη στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2014 τα οποία την έπληξαν ξανά με σφοδρότητα.
  • Η εικόνα της περιοχής ήταν αυτή

Η νέα δημοτική αρχή έδωσε εντολή στο τμήμα παλιάς πόλης της Τεχνικής Υπηρεσίας το οποίο επιδόθηκε σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη μελέτη και την αποκοκατάσταση της αστοχίας:

  • Ανέθεσε στο ΙΤΕ την εκπόνηση ακτομηχανικής διερεύνησης σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Παγκρήτιο έως τον Κούλε ώστε να έχουμε σύγχρονα δεδομένα για την περιοχή και για τον τρόπο επίδρασης του κυματισμού στον Δερματά
  • Εκπόνησε στατική μελέτη για τον τοίχο αντιστήριξης  παρότι το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων. Έτσι εξοικονομήθηκαν πολλοί μήνες σε σχέση με την ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή και βέβαια δεκάδες χιλιάδες ευρώ
  • Κατάφερε να αδειοδοτήσει την παρέμβαση παρότι εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς : το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και Η Περιφέρεια Κρήτης. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου έφτασε να κηρυχτεί όλο το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης μέχρι τον Σεπτέμβρη 2017.
  • Το έργο προχώρησε παρά τις δύσκολες καιρικές και τοπικές συνθήκες με ικανοποιητικό ρυθμό και γρήγορα αυξήθηκε ο συντελεστής ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύει η ασφάλεια των διερχομένων στην παραλιακή οδό. Προέκυψαν δύο απρόοπτα: η ανάγκη ανακατασκευής του αγωγού της ΔΕΥΑΗ που υπάρχει στην περιοχή η οποία οδήγησε σε καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων και επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι το έδαφος παρουσίαζε έντονη αποσάθρωση ακόμη και μετά την απομάκρυνση των πρώτων χαλαρών στρώσεων και χρειάστηκε να επεκτείνουμε την αντιστήριξη. Ακόμη και πρωτόπειροι μηχανικοί γνωρίζουν ότι πάντα σε διαδικασίες γεωτεχνικών εργασιών ψάχνουμε το σταθερό έδαφος για να θεμελιώσουμε και απομακρύνουμε όλες τις χαλαρές στρώσεις.

Σήμερα η εικόνα της περιοχής είναι αυτή. 

  • Για να ολοκληρωθούν οι συμπληρωματικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την αρτιότητα του έργου, οι οποίες οφείλονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις που δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν υπόψη κατά το χρόνο σύνταξης της μελέτης, θα συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
  • Ταυτόχρονα, η υπηρεσία σε συνεργασία με το ΙΤΕ και τους μελετητές έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις μελέτες για την περαιτέρω αντιδιαβρωτική προστασία μέσω αναπλήρωσης άμμου και την τελική διαμόρφωση του χώρου.

 Ο κύριος Λυγερός ο οποίος εμφανίζει όψιμο ενδιαφέρον για το έργο, υπενθυμίζουμε ότι καταψήφισε την πρόταση μας για χρηματοδότηση της κατεπείγουσας παρέμβασης από το εγκεκριμένο δάνειο της ΕτΕΠ, όπως άλλωστε και η παράταξη του κ. Κουράκη η οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την διευθέτηση του προβλήματος από το 2010 έως το 2014.

Δεν μας κάνει εντύπωση πλέον. Ακόμη και στην κατεπείγουσα περίπτωση ανάγκης αντιστήριξης πρανούς στην πάροδο της Μνησικλή, καθώς κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές, αντί να δώσει συγχαρητήρια για την επέμβαση, μας κατηγόρησε ότι δεν προβήκαμε σε ικανοποιητική διαπραγμάτευση για να πάρουμε μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο. Πόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή;

Ιστορικό

Το έργο της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου (παρατηρητήριο-πλατεία) αλλά και του παραλιακού δρόμου εκτελέστηκε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής της προσωρινής διαμόρφωσης της περιοχής Πύλης Δερματά, αφού πρώτα εγκρίθηκε αρμοδίως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προσωρινή διαμόρφωση αφορούσε μια έκταση  5,000,00 μ2 όπου πρόβλεπε, μεταξύ άλλων, και την τοποθέτηση ενός «προστατευτικού ξύλινου κιγκλιδώματος» προς την πλευρά της θάλασσας  συνολικού μήκους 450,00 μ. και στόχευε στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου  στο επίπεδο της οδού, μέχρι την υλοποίηση της οριστικής μελέτης διαμόρφωσης, η οποία αποτελεί τμήμα της συνολικής παρέμβασης από την περιοχή του πρώην Ξενία έως τον Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα.

Τα τελευταία χρόνια, έπειτα από δύο απανωτά πρωτοφανή φαινόμενα κακοκαιρίας, το 2010, αλλά και το 2014 που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια με ανέμους εντάσεως 11-12 μποφόρ, προκαλώντας καταστροφές στα παράλια όλης της Κρήτης, είχαν ως συνέπεια την ολίσθηση ολόκληρου του υφιστάμενου πρανούς που συμπαρέσυρε τμήμα του κιγκλιδώματος 90 μ. που εδράζονταν πάνω στο επίχωμα και σε απόσταση 10,00 μ. από το πόδι του επιχώματος σε μία ελεύθερη δοκό από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων 60*60*25 cm.

Η συνοχή του μετώπου του επιχώματος έχει διαρραγεί και ο κίνδυνος εκτεταμένων ζημιών είναι ορατός. Η άμεση τεχνική επέμβαση είναι απαραίτητη και το αντικείμενο αυτής της μελέτης αναγκαίο για την προστασία των πολιτών που διέρχονται από τον χώρο αυτόν στο παραλιακό μέτωπο αλλά και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται εντός του κόλπου Δερματά.

Έχει γίνει εκτεταμένη εξέταση των κυματικών δεδομένων και της βυθομετρίας της ακτής σε  συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) (σχετ. 5 και 6) καθώς επίσης και των επιτόπιων παρατηρήσεων για να προταθεί η συγκεκριμένη λύση που επισυνάπτεται και που αφορά σε θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους, σε τρεις στρώσεις, ατομικού βάρους 70- 110 Kgr. (φίλτρο), 1,00 tn- 1,50 tn και 1,50 tn έως 4,00 tn και σε δεύτερη φάση προσάμμωση (αποκατάσταση ακτής). Η παρέμβαση θα γίνει σε ένα μήκος ακτής περίπου 90 μέτρων και η επιφάνεια που θα καλυφθεί υπολογίζεται στα 900 m2. Η θέση στην οποία θα τοποθετηθούν οι φυσικοί ογκόλιθοι αλλά και το είδος τους  αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης.

Η νέα αυτή θωράκιση αποσκοπεί στην αναχαίτιση της κυµατικής δράσης που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και δημιούργησε συνθήκες υψηλού κινδύνου για τη ζωή των πολιτών αλλά και την ομαλή  λειτουργία της πόλης γενικότερα.

Η  εξυγίανση του πυθμένα έδρασης και η πλήρωση του αύλακα θεμελίωσης αλλά και της εσωτερικής στρώσης, θα γίνει με λιθορριπές ατομικού βάρους 0,5-100 χγρ, που επιτρέπει την ασφαλή τοποθέτηση του βασικού κορμού του έργου. Η τοποθέτηση της στέψης της θωράκισης είναι τα +6,70 μ.

Η μελέτη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ για την εκτέλεση του έργου έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την εγκύκλιο ΟΙΚ 203913/19-12-2012 του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την οποία ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, μετά από σχετική εξουσιοδότηση από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας την παράκτια περιοχή της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου όπου και ανήκει η περιοχή του κόλπου Δερματά, μέχρι την 9/9/2017 Για την εκτέλεση του έργου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου καθώς η αντιπολίτευση αρνήθηκε τη χρηματοδότηση του από το δάνειο της ΕτΕΠ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ