Ε. Γλύκατζη – Αρβελέρ: Οι καλύτεροι δάσκαλοί μου ήταν οι μαθητές μου

Έρχεται στην Κρήτη για να μάθει και όχι να διδάξει, δηλώνει στο Cretalive η διακεκριμένη Ελληνίδα ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας ότι στο νησί μας αισθάνεται ένα είδος «πατριδογνωσίας όλης της Ελλάδας»

Της Ειρήνης Τσάκα

Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων, ωστόσο παρά το ιδιαιτέρως «βαρύ» βιογραφικό και παρά τα 91 της χρόνια,  η κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ υποστηρίζει ότι έρχεται εδώ για να μάθει και όχι να διδάξει!

«Οι καλύτεροί μου δάσκαλοι ήταν οι μαθητές μου» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Cretalive, για να σπεύσει να υπογραμμίσει ακόμα ότι «είμαστε όλοι καταναλωτές πολιτισμού αλλά δεν είμαστε όλοι δημιουργοί πολιτισμού».

«Η πραγματική τέχνη που κάνει τις γυναίκες δημιουργούς πολιτισμού είναι η υφαντική», επεσήμανε η λαμπρή βυζαντινολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Με αφορμή την ομιλία της στην Κράνα Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εορτές του νήματος», που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο των Ορέων και ο Δήμος Μυλοποτάμου, η πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης  μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την προσπάθεια που υλοποιείται από την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi , επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό που κατάφερε η Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη  είναι να δημιουργήσει ένα απόθεμα ψυχής, που βρίσκει το θεμέλιο του σε πατροπαράδοτα πράγματα. Αυτά που έμειναν εκεί σαν λάθρα, υπόγεια γνώση των πραγμάτων και τα οποία είναι ουσιαστικά».

«Χάρη στην προσπάθεια αυτή οι γυναίκες καταφέρνουν και πάλι να γίνουν δημιουργοί πολιτισμού. Αυτό είναι το μέγιστο μάθημα για το οποίο είμαι σήμερα εδώ. Όχι για να το διδάξω αλλά για να διδαχτώ» υποστήριξε.

Της αρέσει η Κρήτη, γιατί – όπως λέει- εδώ νιώθει ένα είδος πατριδογνωσίας για όλη την Ελλάδα, αισθανόμενη ότι υπάρχει η «σύμπτυξη» όλης της ιστορίας της χώρας μας, την οποία χαρακτηρίζει «χωνευτήρι πολιτισμών».
Ένα «χωνευτήρι» που όμως ουδέποτε έχασε την ελληνοσύνη, την ελληνικότητά του.

Άλλωστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σημασία δεν έχει από πού προέρχεσαι, αλλά που πας! Και να πηγαίνεις εκεί με όλους τους άλλους».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ