«Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία» επί σκηνής

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει στο Ηράκλειο το έργο της Ν. Σπανουδάκη-Κουτσάκη

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά βασισμένο στο έργο της Νανώς Σπανουδάκη-Κουτσάκη «Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία». Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 θα δοθούν δυο παραστάσεις στις 17:30 και στις 19:30 στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, με κοινωνικό εισιτήριο (τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου).

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, ετοίμασε μια φιλόδοξη θεατρική παράσταση, μια σύνθετη παραγωγή, που συνδυάζει την πρόζα και το έμμετρο του κειμένου του έργου με ηχητικά και μουσικά εφέ, μαύρο θέατρο μαριονέτας, ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. Στην παράσταση χρησιμοποιείται τόσο το κλασικό θέατρο αλλά και σύγχρονα θεατρικά μέσα. Στο μονόπρακτο θεατρικό παραμύθι “Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία” η Νανώ Σπανουδάκη  –  Κουτσάκη, αφηγείται τον Κρητικό και Ελληνικό κοσμογονικό μύθο του Κρηταγενή Δία, που στη συνέχεια βασίλεψε στον Όλυμπο. Η Κρήτη σταυροδρόμι πολιτισμών, τότε και σήμερα, γεννά και προστατεύει τον Δία, που γεννιέται στη Δίκτη και μεγαλώνει στην Ίδη βυζαίνοντας το περίφημο Κρητικό γάλα της αίγας Αμάλθειας. Τον παντρεύει με την Ίδη αλλά και με την προερχόμενη από την Ασία, Ευρώπη.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ραμουτσάκη Μαρία
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ – ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ: Σκαλίδη Ζωή
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΑΣ: Ζωιδάκη Ελίνα, Καζάκου Λίλη, Κουκουράκη Εύα, Ραμουτσάκη Μαρία, Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΟΥΚΛΑΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Καρκούλια Αμαλία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΥΡΟΥ: Πισσαδάκης Φίλιππος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Παπαδουλάκη Μικέλα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καρμπαδάκη Ελένη
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Στέλιος Παπαδάκης
ΧΟΡΟΣ: Βιγλάτορες
ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ: Θεοδωράκη Μαρία – Θεοδωράκη Ζέτα

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Νεονάκη Δήμητρα
ΑΦΙΣΑ: Πατούρας Γιάννης
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ: Χαζηράκης Βασίλης «XAZHRAKHS ALL to PRINT»

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΑΦΗΓΗΤΕΣ: Ζωιδάκη Ελίνα, Θυμάκης Παρασκευάς
ΚΡΟΝΟΣ: Τακτικάκης Γιώργος
ΡΕΑ: Γλυμιδάκη Κωνσταντίνα
ΓΗ: Καραβασιλειάδη Ντένια
ΔΙΑΣ: Κοκολάκης Γιώργος
ΙΔΑΙΑ: Κουτσουριδάκη Κλειώ
ΚΟΠΕΛΑ 1 - ΜΗΤΙΣ: Κανιτσάκη Γιούλα
ΚΟΠΕΛΑ 2: Βεριβάκη Χριστίνα
ΝΥΧΤΑ: Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΣ: Μπαρούνης Ασημάκης
ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΟΥΚΛΕΣ:
ΤΑΥΡΟΣ: Μπουζάκης Αποστόλης
ΕΥΡΩΠΗ: Βεριβάκη Χριστίνα
ΦΙΛΗ 1: Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΦΙΛΗ 2: Καραβασιλειάδη Ντένια
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΑ: Αθανασοπούλου Έλενα, Κοκολογιάννη Σοφία, Νικολακάκης Δημήτρης, Νυσταζάκη Βασιλεία

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ: Μπαρούνη Στέλλα

Ο σύλλογος ευχαριστεί παράλληλα τον Θοδωρή Παπαδουλάκη για την παραχώρηση δικαιώματος προβολής βίντεο και τον Μανώλη Κατιέ.

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα θεατρικό  έργο γραμμένο με παιγνιώδη τρόπο σε έμμετρο και πρόζα  βασισμένο στον μύθο του «Κρηταγενή Δία» αλλά και με πολλά στοιχεία από ανάλογους παγκόσμιους μύθους της δημιουργίας του σύμπαντος.

Η παράσταση είχε ανεβεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τον περασμένο Δεκέμβριο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε μικρούς και μεγάλους θεατές στους οποίους και απευθύνεται.

Πολυμορφική παράσταση

Η επιτυχία έγκειται τόσο στην υποκριτική δυναμική των ηθοποιών του συλλόγου (που έχει  να επιδείξει πολλές ανάλογες θεατρικές επιτυχίες  «δύσκολων» θεατρικών έργων) όσο και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πολυμορφική παράσταση. Η οποία, μέσα από τον μύθο, αναδεικνύει την λαογραφία της Κρήτης, ήθη και έθιμα (π.χ. η τέλεση του Κρητικού γάμου) μουσικές, τραγούδια  και χορούς της (μαθητές του Μουσικού σχολείου Χανίων και χορευτικού ομίλου «Βιγλάτορες»), μαύρο θέατρο μαριονέτας κ. ά.

Ανάμεσα σε πολλά κριτικά σημειώματα , ο λογοτέχνης δάσκαλος και συνεργάτης των Χανιώτικων Νέων Βαγγέλης Κακατσάκης έγραψε για την παράσταση : «Εν αρχή ήν ο λόγος! Ο κελαρυστός με πολλές σύγχρονες αναφορές λόγος της και εκλεκτής συνεργάτιδος της εφημερίδας μας Νανώς Σπανουδάκη-Κουτσάκη… συνδυάζοντάς τον με την κοσμολογική θεωρία των Ιώνων φιλοσόφων που μιλούν για την μεγάλη έκρηξη και τα τρία βασικά στοιχεία της,τη φωτιά, τη γη και το νερό. Του προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, του φίλου Δημήτρη Νικολακάκη, όμως η ιδέα (μια ιδέα που έπεσε σε αγαθή γη) να γίνει αυτό που έγινε, έτσι όπως έγινε. Έχουν γνώση οι φύλακες…ο φύλαξ στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Θεατρικό παραμύθι    

Το «Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία»  δεν είναι απλά θεατρικοποιημένος μύθος. Είναι γραμμένο  εξ’ αρχής ως θεατρικό παραμύθι. Και μέσω αυτού, όπως είχε πει η συγγραφέας  στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ των Χανιώτικων Νέων( 19-12-15), θέλησε « …να αναδειχθούν οι πολλές διαστάσεις της προβολής του μύθου μέσα στο χρόνο. Φθάνοντας και ως τις ημέρες μας όπου είναι φανερό πού οδηγούν οι ορέξεις για κατάκτηση εξουσίας και δύναμης και οι ποικιλώνυμες ανασφάλειες των εξουσιών και οι δικές μας… »  Ενδεικτικός  αυτού  ο λόγος  της Μάνας Γης  στο φινάλε:

 «Και συνέχεια ας μην έχει/Ο σύγχρονος «θεός» /άπου τρώει τα παιδιά του μες την ανασφάλειά του/ΚΡΟΝΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ δηλαδή, Υπερδύναμη αν την λένε/ ΝΑΤΟ ή τρομοκρατία τζιχαντιστές  ή άλλους/Μια παγκόσμια υστερία».

Ο μύθος του Κρηταγενή Δία , μπορεί όχι μόνο να ψυχαγωγήσει αλλά  και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους χάρη στους συνειρμούς  που προκύπτουν για τις κάθε είδους Εξουσίες. Το θέατρο δε, με τον δικό του ζωντανό τρόπο, μπορεί να τους αφηγηθεί πειστικά και διασκεδαστικά και βέβαια εκπαιδευτικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ