Η εγκατάλειψη ... πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Το art Amari Residency καθιστά την Κρήτη πόλο έλξης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο


Της Κατερίνας Παντινάκη


"Δεν υπάρχουν μόνο success stories στις απόπειρες επιστροφής των νέων ανθρώπων στην περιφέρεια" - λέει η Αγγελική Δουβέρη, εμπνεύστρια του artAmari Residency που για 5ο χρόνο φέτος διοργανώνει δημιουργικές φιλοξενίες για ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες στο Αμάρι. Και το κάνει αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που συναντά, αφιερώνοντας χρόνο και χρήματα, θέλοντας να συνεχίσει να υπάρχει ένας θεσμός που η ίδια, ως εικαστικός κι εκείνη, οραματίστηκε. 

Άλλωστε και η ίδια επιδίωξε την αποαστικοποίηση και δοκίμασε να αφήσει την Αθήνα και να επιστρέψει στο Αμάρι, από όπου έλκει την καταγωγή της. Δεν κατάφερε όμως να "συνηθίσει" τη νέα ζωή στην περιφέρεια και πλέον έχει επιστρέψει στην Αθήνα, από όπου "τρέχει" κάθε φορά τις διαδικασίες για το artAmari Residency.

Είναι μία ιδέα που η ίδια "συνέλαβε" και για 5η χρονιά φέτος υλοποιεί, αφιερώνοντας όχι μόνο τον προσωπικό της χρόνο (αφού όλο το project είναι ... one woman show) αλλά και τον κουμπαρά της, αφού πέραν των χορηγιών - που ευτυχώς υπάρχουν και εξασφαλίζουν τα απαραίτητα - τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από την ίδια.

Φέτος στην περιοχή φιλοξενούνται δύο Αργεντινοί, ο Γασπάρ Ασέμπο και ο Μάρκος Μανγκάνι που έχουν έρθει να δημιουργήσουν - για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά από κοινού - έργα που θα αναδείξουν την εικαστική δυναμική του τόπου μας. 

"Οι δύο καλλιτέχνες έχουν συγκλονιστεί από την εγκατάλειψη στην περιοχή και επιδιώκουν να καταθέσουν το δικό τους μήνυμα" - αναφέρει η Αγγελική Δουβέρη, εξηγώντας ότι ευτυχώς η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την προσπάθεια, αρκεί ... να μάθει για την ύπαρξή του! 

"Οι Αμαριώτες είναι πολύ θετικοί και εισπράττουν τα μηνύματα, αρκεί κάποιος να τους δείξει τον τρόπο" - αναφέρει η κ.Δουβέρη, αναζητώντας τρόπους να διαδώσει την πληροφόρηση και μεγαλώσει την αγκαλιά για το artAmari Residency

Ο δρόμος των τελευταίων πέντε χρόνων που αυτή η καινοτόμα και φιλόδοξη προσπάθεια προχωράει, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι όμως μέσα από κάθε ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή επίσκεψη ξένων καλλιτεχνών με αναγνωρισμένο έργο, πάντα υπάρχει "κέρδος" ... Κέρδος σε εμπειρίες και "τροφή" για σκέψη. Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2015, ήρθε και το επιστέγασμα της προσφοράς των καλλιτεχνών που επισκέφθηκαν στο Αμάρι. Στο χώρο τέχνης FO KIA NOU 24/7 πραγματοποιήθηκε η έκθεση "Time Regained" με τα έργα που δώρισαν οι καλλιτέχνες.

Πάντως, σίγουρα, για να έχει μέλλον το artAmari Residency και να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την επαρχία, που παίρνει χρώμα και πνοή από την καλλιτεχνική δημιουργία ... χρειάζεται η στήριξη των φορέων! 

Χρειάζεται η "ομπρέλα" των τοπικών φορέων που θα αναλάβουν να εξελίξουν ακόμη περισσότερο αυτό το θεσμό για να συνεχίσει η τοπική κοινωνία να "κερδίζει".

Η διοργάνωση περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήρι στο Γυμνάσιο του Φουρφουρά και θα ολοκληρωθεί με την τελική ομιλία των καλλιτεχνών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στις 5 Απριλίου, όπου θα παρουσιάσουν το συνολικό έργο τους, με έμφαση στο διάστημα της παραμονής τους εδώ. Η ομιλία θα συνοδεύεται από πλούσιο οπτικό υλικό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ