Η Κρήτη ... στο Μέγαρο Μουσικής

Στο Μέγαρο Μουσικής, στις 28 Μαρτίου, η παράσταση «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ...Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα»

«Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ…- Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα». Με αυτόν τον συμβολικό τίτλο η Ομάδα Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά δημιουργεί μία ξεχωριστή παράσταση στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, την Τρίτη 28 Μαρτίου. Στόχος της είναι να χτίσει τη γέφυρα που ενώνει τους δύο σταθμούς της δράσης της, την Κρήτη και τη Σμύρνη.

Πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών δίνει το «παρών» σε μία παράσταση, όπου δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, η Κρήτη και η Σμύρνη, ενώνονται σε απρόβλεπτες μουσικές και ερμηνευτικές συναντήσεις. Αγαπημένα τραγούδια από τη Σμύρνη, τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Κρήτη -πολύτιμο σημείο αναφοράς των προσφύγων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου- παντρεύονται με ξεχωριστό τρόπο, με αφορμή μία εκδήλωση που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο της διαπολιτισμικότητας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει επί σκηνής δημοφιλείς ερμηνευτές όπως: Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Ειρήνη Δερέμπεη, Fide Köksal, Κάρολος Κουκλάκης, Σόλων Λέκκας, Γιώργος Μπαγιώκης, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γεωργία Νταγάκη, Μάνος Πυροβολάκης, Ναταλία Ρασούλη, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Αγγελική Τουμπανάκη, Haig Yazdijan και MC Yinka. Mαζί τους, η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου. Σε ρόλο-έκπληξη επί σκηνής, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Soloúp (Σολούπ), ενώ μέρος της έκθεσής του με τίτλο «Αϊβαλί», καθώς και σκίτσα που δημιούργησε ειδικά για την παράσταση, θα παρουσιαστούν στο Φουαγιέ Πλατείας της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, θα έχει έκτακτη τιμητική συμμετοχή.

Στην παράταση λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο, καβάλ, φλάουτο, σοπράνο σαξόφωνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Ειρήνη Δερέμπεη (θιαμπόλια, νέυ), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κάρολος Κουκλάκης (μπουλγαρί), Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γεωργία Νταγάκη (κρητική λύρα), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά), Μάνος Πυροβολάκης (κρητική λύρα), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λάφτα), Τάκης Φαραζής (πιάνο, πλήκτρα) και Τάκης Φραγκούς (κοντραμπάσο).

Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν οι Τ. Φαραζής και Τ. Φραγκούς, οι οποίοι είναι, επίσης, υπεύθυνοι ορχήστρας. Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Oμάδας Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά, η οποία δημιούργησε το οπτικό υλικό που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και είχε την επιμέλεια του προγράμματος σε συνεργασία με τον Τάκη Φαραζή, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη Σειρά Γέφυρες, που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην Κιβωτό του Κόσμου.

Σημειώνεται, ότι η δράση «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» ξεκίνησε το 2011, με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού βίντεο με μουσικό θέμα τον «Ερωτόκριτο», στο οποίο συμμετείχαν εθελοντικά 77 Έλληνες καλλιτέχνες και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Το βίντεο έλαβε τιμητική διάκριση στο Doc Festival Χαλκίδας το 2011 και τον ειδικό έπαινο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, ενώ χρησιμοποιείται από το ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η δεύτερη δράση της ομάδας είναι το μουσικό βίντεο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας», που θα κυκλοφορήσει σύντομα, στο οποίο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι της ελληνικής αλλά και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Στόχος της δράσης, που προβάλλει σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητάς μας, είναι η διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, αναδεικνύοντας μία κοινωνία που ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχθηκε στον σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας. Η Ομάδα αποτελείται από τους Θανάση Γκίκα, Δημήτρη Ιωαννίδη, Έλλη Ρουμπέν και Έλενα Χριστάκου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ