Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!

Αντώνης Σφίγγας
Αντώνης Σφίγγας

...Είμαι οχτώ χρόνων. Κάποιοι φίλοι μου λένε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Ο μπαμπάς μου λέει: “Αν τον δεις στην εφημερίδα The Sun , τότε υπάρχει”. Σας παρακαλώ , πείτε μου την αλήθεια. Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;



Της Ελένης Μπετεινάκη*

Η Βιρτζίνια Ο' Χάνλον γεννήθηκε στο Μανχάταν της νέας Υόρκης στις 20 Ιουλίου του 1889. Ένα μικρό συνηθισμένο κοριτσάκι όπως εκατομμύρια άλλα παιδιά , μεγάλωνε κανονικά στην πόλη του έχοντας τα παιχνίδια της,  απορίες,   φίλους και ερωτήματα που συχνά οι μεγάλοι δεν μπορούσαν να της απαντήσουν. Ήταν Σεπτέμβριος του 1897 όταν ρώτησε τον πατέρα της κάτι που την απασχολούσε πάρα πολύ και που οι φίλοι της στο σχολείο την κορόιδευαν γι αυτό. Ήθελε να μάθει αν στ΄ αλήθεια υπάρχει  Άγιος Βασίλης . Ο πατέρας της Φίλιπ Ο’ Χάνλον δεν ήξερε τι να απαντήσει στην κόρη του και για να κρύψει την αμηχανία του της είπε  να γράψει μια επιστολή στην έγκριτη εφημερίδα Νew York Sun και να ρωτήσει  τους δημοσιογράφους  : “Η Sun θα σου πει την αλήθεια. Ο,τι σου πει, αυτό να πιστέψεις”, της είπε. Η μικρή Βιρτζίνια το σκέφτηκε λίγο και έστειλε το γράμμα  της στους συντάκτες της πιο έγκυρης και μεγάλης εφημερίδας της Νέας Υόρκης. Το γράμμα της ήταν ως εξής  :

 



Αγαπητέ εκδότη,



Είμαι οχτώ χρόνων. Κάποιοι φίλοι μου λένε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Ο μπαμπάς μου λέει: “Αν τον δεις στην εφημερίδα The Sun , τότε υπάρχει”. Σας παρακαλώ , πείτε μου την αλήθεια. Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;  

Βιρτζίνια Ο. Χάνλον  

Η απάντηση που πήρε ήταν ένα ανυπόγραφο άρθρο  στις 21 Σεπτεμβρίου του 1897, στην έβδομη σελίδα της εφημερίδας. Ήταν από τα χέρια του Φράνσις Φάρκελους Τσερτς (Francis Pharcellus Church), αρχισυντάκτη της Sun και ανταποκριτή της εφημερίδας στον αμερικανικό εμφύλιο. Το άρθρο  αυτό έμελλε να γίνει το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο παγκοσμίως...Να ποια ήταν η απάντηση της Sun στη Βιρτζίνια:

 

“Βιρτζίνια,

Οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος, καθώς πιστεύουν μονάχα ότι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μυαλό τους. Όμως , σε τούτο το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο, όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του.

Ναι , Βιρτζίνια , ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, ούτε η ποίηση, ούτε ο ρομαντισμός, που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.

Μπορεί να καταφέρεις να πείσεις τον πατέρα σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την Παραμονή των Χριστουγέννων, για να πιάσουν τον Άγιο Βασίλη. Αλλά, ακόμα και αν δε δουν τον Άγιο Βασίλη να κατεβαίνει τις καμινάδες, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανείς δε βλέπει τον Άγιο Βασίλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει. Τα πιο αληθινά πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε τα παιδιά ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τα δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα λιβάδια; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα εκείνα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα μέρη μια παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι εκείνο που προκαλεί τον ήχο , αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο πιο δυνατός άνθρωπος δε θα μπορούσε να το τραβήξει.

Μονάχα η πίστη, η φαντασία, η ποίηση, η αγάπη, ο ρομαντισμός μπορούν να τραβήξουν το πέπλο τούτο, ώστε να δεις και να αντιληφθείς τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκονται από κάτω. Άραγε είναι όλα πραγματικά;

Α, Βιρτζίνια στον κόσμο αυτό δεν υπάρχει τίποτε αληθινό και μόνιμο. Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει! Ζει και θα ζει για πάντα φέρνοντας τη χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών!”

 

Αυτό ήταν η περίφημη απάντηση της εφημερίδας που έκανε το όνομα του μικρού κοριτσιού αθάνατο  στην ιστορία και στα μάτια εκατομμυρίων άλλων σ όλο τον κόσμο. Η Βιρτζίνια μεγάλωσε στον απόηχο εκείνης της μέρας έγινε δασκάλα, παντρεύτηκε αλλά σύντομα χώρισε και ανέλαβε να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της. Κατάφερε να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Columbia και ένα  διδακτορικό σ το πανεπιστήμιο Fordham. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και διευθύντρια σε  σχολείο.

Η διάσημη αλληλογραφία της την ακολούθησε σε όλη τη ζωή της. Κάθε χρόνο  στην εφημερίδα The New York Sun  αναβίωνε και τυπωνόταν μέχρι και το 1949 που σταμάτησε να εκδίδεται .

Το 1959, η Virtzinia O'Hanlon μετακόμισε στη Βόρεια Chatham, Νέα Υόρκη

Το Δεκέμβριο του 1960 η Βιρτζίνια πήγε στο τηλεοπτικό σόου του Πέρι Κόμο. Δήλωσε ότι έζησε μια πολύ γεμάτη ζωή και έδειχνε ευτυχισμένη.

Πέθανε 11 χρόνια μετά, στις 13 Μαΐου του 1971.

 

Δε γνώρισε ποτέ τον Φράνσις Τσερτς.

 

Η πρωτότυπη επιστολή της  εμφανίστηκε και κυρώθηκε το 1998 από τον Κathleen Guzman , έναν εκτιμητή παλαιών εγγράφων  για την Antiques Roadshow , σε 20 χιλιάδες δολάρια.  

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έγραψε σαν μυθιστόρημα τη ζωή της Βιρτζίνια και επάξια έχει τιμηθεί το βιβλίο του  και έχει μπει στη λίστα των ετήσιων  καταλόγων White Ravens 2014, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2013.  

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η ζωή της γύρω απ΄ αυτήν την δημοσίευση κι όλα τα θαυμαστά που έζησε και πέρασε ως το τέλος της. Ένα τέλος που κλείνει την ιστορία όσο πιο τρυφερά θα μπορούσε να σκεφτεί ένας συγγραφέας με μια πολύ μαγική και συγκινητική στιγμή . Γιατί τη νύχτα που ο Άγιος Βασίλης έρχεται στη γη …όλα μπορούν να συμβούν!

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι πια ένας πολυαγαπημένος συγγραφέας χιλιάδων παιδιών και εφήβων, γιατί πολλές από τις ιστορίες του στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα και η μυθοπλασία που τους δημιουργεί, συγκινεί, εκπλήσσει και αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης σε κάθε  αναγνώστη.

 

Για παιδιά από 8 χρόνων!

 

ΠΗΓΕΣ:

Ναι, Βιρτζίνια,Υπάρχει Άγιος Βασίλης, Βασίλης Παπαθεοδώρου,εικ Λίλα Καλογερή εκδ. Καστανιώτης

Wikipedia.org

biography.com

newseum.org

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ