Παρουσιάστηκε το βιβλίο Διός Τάφος- Κρήτη "Σικελία: Μύθος - Ιστορική γεωγραφία"

Στη Σητεία

Την  Τετάρτη 13 Ιουλίου παρουσιάστηκε στο κοινό της Σητείας, το βιβλίο του γεωλόγου – ερευνητή Στέλιου Μανωλιούδη ,<<… Διός Τάφος- Κρήτη Σικελία: Μύθος - Ιστορική γεωγραφία>> στο πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Η παρουσίαση αυτή είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων που οργανώνει το Γεωπάρκο Σητείας.   Τα βιβλίο μας παρέσυρε σε ένα  ταξίδι μυθιστορίας και ιστορικής γεωγραφίας στο μυθικό Κρητικό και Σικελικό τοπίο με βάση τις αυθεντικές καταγραφές των ιστορικών και την πολυετή έρευνα και καταγραφή του συγγραφέα  που προσπαθεί να δώσει απάντηση σε ένα γρίφο 24 αιώνων. Οι καταγραφές για τον επονομαζόμενο Τάφο του Δία ξεκινούν από τον 3ο -4ο προχριστιανικό αιώνα και φτάνουν έως τον 15ο μετά Χριστό αιώνα.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον φιλόλογο Μιλτιάδη Παπαδάκη, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η  Φανή Παφίτα, συντόνισε την παρουσίαση η Μαρία Τσαντάκη. Με εισήγηση του  ο συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας, Βαγγέλης Περάκης, αναφέρθηκε στον Γεωτουριστικές δράσεις και στις γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου.
Νωρίς το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο Νεώσοικο στην ανατολική ακτή του Τρυπητού Σητείας. Τον ποιο καλά διατηρημένο στην Κρήτη , ο οποίος χρονολογείται κατά Ελληνιστικούς χρόνους.  Νεώσοικος , το καρνάγιο των αρχαίων χρόνων, χρησιμοποιούταν όπως και σήμερα για την προστασία των πλοίων.  
Ο νεώσοικος στον Τρυπητό , οι βυθισμένες εγκαταστάσεις φόρτωσης γωνιόλιθων και η βυθισμένη παλιά γραμμή ακτής, στα μινωικά λατομεία Πελεκητών και το «Μαύρο Αυλάκι» Ζάκρου, είναι για το Γεωπάρκο Σητείας σημαντικοί Γεω αρχαιολογικοί Γεώτοποι που μαζί με τους υπόλοιπους που έχουν χαρτογραφηθεί και σημανθεί, εμπλουτίζουν το γεωτουριστικό προϊόν και αυξάνουν την επισκεψιμότητα της Σητείας.
Εξάλλου ένα  Γεωπάρκο θα πρέπει  να προβάλει τους δεσμούς μεταξύ της γεωλογικής κληρονομιάς και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής, δείχνοντας ότι η γεωποικιλότητα είναι και το θεμέλιο της βιοποικιλότητας και η βάση της σχέσης του ανθρώπου με το τοπίο και τους φυσικούς πόρους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ