Τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής προσπάθειας ανάπλασης της ανθρώπινης μορφής του Αγίου Ευτυχίου, επισκόπου Γορτύνης, από τα οστά του κρανίου του, θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.

Όλη η εργασία της μεταφοράς από την Ιερά Μονή Οδηγητρίας στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών, η μελέτη, η στερεοτυπική εκτύπωση και η τελική εικαστική απόδοση κινηματογραφήθηκε σε όλες τις λεπτομέρειές της. Το πολύτιμο αυτό υλικό αποτέλεσε τον πυρήνα του ντοκιμαντέρ «Κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» που σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Νικολακάκη και την Έφη Ψιλάκη και μονταρίστηκε από τον Περικλή Μοσχολάκη.

Παρουσιάζει αναλυτικά τη μέθοδο καθώς και τις φιλοσοφικές αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο της εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γόρτυνας συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, την Περιφέρεια Κρήτης, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Κρήτης και την Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μεσαρά.

Η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε την ανάπλαση:
Μ. Μιχαλοδημητράκης, Δ. Νάθενα (ιατροδικαστική τεκμηρίωση)
Κ. Σπανάκης, Α. Καραντάνας (Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΑΓΝΗ)
Μ. Πετούσης, Ν. Βιδάκης (Εργαστήριο Μηχανολογίας ΤΕΙ Κρήτης)
Μ. Φραγκάκης (Οδοντιατρικό Τμήμα ΠΑΓΝΗ)
Α. Παλιούρας (αρχαιολογική εποπτεία)
Γ. Νικολακάκης – Ε. Ψιλάκη (ιστορική, ανθρωπολογική, εικονολογική τεκμηρίωση)
Α. Παπαδοπεράκη (γλυπτική εποπτεία)
Δ. Δασκαλάκης (αγιογραφική απόδοση)
Γ. Ζαχαρόπουλος, Μ. Παπαδάκης (ιατρικοί συνεργάτες)
Α. Μανιός (Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής ΠΑΓΝΗ)

Η αίθουσα παραχωρείται ευγενικά από τον Δήμο Ηρακλείου