Αντιπαράθεση Ε. Αχτσιόγλου - Γ. Βρούτση

Η Υπουργός επανέλαβε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά στην απαρτία για όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ στα πανελλήνια και περιφερειακά σωματεία αυτή λαμβάνεται από το δ.σ., ωστόσο, ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη - αλχημεία, που μετά την ψήφισή της θα είναι αντιφατική.

Αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του πρώην υπουργού και τομεάρχη της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε κατά την τοποθέτηση του δεύτερου στην Ολομέλεια. Ο κ. Βρούτσης άφησε αιχμή για τη διάταξη που αφορά την απεργία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την Υπουργό κατηγορώντας τους ότι εμπαίζουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αφού η ρύθμιση που φέρνουν ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία.

Η Υπουργός επανέλαβε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά στην απαρτία για όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ στα πανελλήνια και περιφερειακά σωματεία αυτή λαμβάνεται από το δ.σ., ωστόσο, ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη - αλχημεία, που μετά την ψήφισή της θα είναι αντιφατική.

Όπως εξήγησε, αυτό θα συμβεί επειδή η νομοθετική διάταξη ακυρώνει την απεργία στα πανελλήνιας εμβέλειας και περιφερειακά σωματεία διότι αφενός λείπει η ρητή διευκρίνιση για εξαίρεσή τους, αφετέρου δεν ορίζεται στο κείμενο του νόμου «με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του 1264», με αποτέλεσμα να εξομοιώνονται όλα τα σωματεία και να χαθεί η απεργία στα δικαστήρια.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας αφήνει το κείμενο του νόμου (που παραπέμπει στο άρθρο 20 του ν. 1264 του '82) σε μία απλή παραπομπή και δεν ορίζει ρητώς ότι τον λαμβάνει υπ' όψιν, κάτι που σημαίνει ότι τη στιγμή που θα ψηφιστεί η ρύθμιση, θα έχει ισχύ νεωτέρα διάταξη.

«Ζητήστε από την υπουργό να κάνει τις τροποποιήσεις στην αιτιολογική και στο κείμενο του νόμου, ώστε να είναι ευδιάκριτο ότι μπορούν να κάνουν απεργία τα περιφερειακά και τα πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία διότι την επόμενη ημέρα αν θα προκηρυχθεί απεργία, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια οι συνδικαλιστές που έδωσαν εντολή για απεργία, θα βρουν τον μπελά τους και την ίδια στιγμή θα ακυρωθούν οι απεργίες διότι το κείμενο είναι αντιφατικό και θα ισχύει η νεωτέρα διάταξη» σημείωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε από την κ. Αχτσιόγλου να προβεί στις διευκρινήσεις - αλλαγές στο κείμενο της διάταξης και να απαντήσει με νομικούς όρους πάνω σε αυτό, γιατί αλλιώς, όπως την κατηγόρησε, κοροϊδεύει τη Βουλή, κοροϊδεύει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τη διάταξη και εμπαίζει τους εργαζόμενους, «όπως έκανε με τις ομαδικές απολύσεις».

«Εμείς, ζητήσαμε να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να αποφασίζουν όλοι για το μέλλον τους. Μας λέει η κυβέρνηση ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Η πρόταση της Ν.Δ. είναι σε απόσταση από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και σε σύμπλευση με την πρόταση του ΔΝΤ» επανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου, αφού αφορά στη λήψη απόφασης για απεργία από το «50 συν 1» των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων, ενώ η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και αυτό θα ισχύει και μετά την ψήφισή της.

«Αυτή είναι η θέση της Ν.Δ. ξεκάθαρα. Αλλά με μία διαφορά από αυτά που λέει η υπουργός. Ότι η Ν.Δ. θέλει και να ψηφίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχουν και τα περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία" ανταπάντησε ο τομεάρχης της Ν.Δ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ