ΕΛΛAΔΑ
Εκλογές 2023 - debate: Τα «καρφιά», οι υποσχέσεις και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Τα 180 λεπτά «ανάκρισης» των Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη
Με «καρφιά», όπως αυτά του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές αλλά και εκείνο του Δημήτρη Κουτσούμπα προς τον Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική κυβέρνηση, κύλησε το debate που διεξήχθη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, 11 ημέρες πριν τις εκλογές. «Παράθυρο» για επέκταση του market pass άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενότητα: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
Με την ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ξεκίνησε το ντιμπέιτ και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει πρώτος τον λόγο και να αναφέρει πως «Οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες» την ώρα που άφηνε ανοιχτό παράθυρο για «επέκταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023». «Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό» σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ναι» σε σταθερότητα, «όχι» στην παρακμή ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που μίλησε ακόμα για «τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες». Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B σε σχέση με το νόμισμα». Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο ερωτήσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «αναγνωρίζει πως η είσοδος της χώρας στο Ευρώ ήταν λάθος» αλλά παράλληλα πως «η έξοδος από αυτό κοστίζει ακριβά».
Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
Ανοίγοντας τη δεύτερη ενότητα «Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα», ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πρώτος τον λόγο και απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πως «Δεν θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο» κι αυτό καθώς «πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα».
Με «καρφί» στον Αντώνη Σρόιτερ για την ερώτησή του, που αφορούσε περισσότερο τη σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό και λιγότερο την εξωτερική πολιτική, συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση, με το λαό στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η πρόταση του ΚΚΕ απομονώνει τη χώρα. «Σε ένα πολυπολικό κόσμο, αποφασίζεις με ποιους θα πας» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για τις συμμαχίες της χώρας, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτώμενος σχετικά με τη θέση του για κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, σημείωσε πως αυτή «είναι απαραίτητη για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».
Παίρνοντας τον λόγο τελευταίος στη συγκεκριμένη ενότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας είναι «καλά μελετημένα» αλλά και πως δεν έφεραν «αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες».
Ενότητα: Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ξεκίνησε η 3η ενότητα του ντιμπέιτ με θέμα: «Κράτος, Θέσμοι, Διαφάνεια». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «μεγάλες θεσμικές αλλαγές» που χρειάζονται ώστε η χώρα «να οδηγηθεί στη θεσμική κανονικότητα». Για το ενδεχόμενο να δώσει στήριξη ή ανοχή σε κυβέρνηση ρωτήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός.
Ερωτώμενος σχετικά με τον λόγο που δεν ψήφισε το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως «ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι εντός και ποιος εκτός Βουλής». Ο Γιάνης Βαρουφάκης για την πάταξη της διαφθοράς πρότεινε «τη δημιουργία σώματος δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, ένα δικό μας FBI».
Παίρνοντας τον λόγο και ερωτώμενος σχετικά με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν εγείρει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». Τέλος και ερωτώμενος σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως «με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Ενότητα: Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
Με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ξεκίνησε η 4η ενότητα με θέμα: «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτήθηκε σχετικά με τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και απάντησε πως «δεν λύνει μόνη της τα προβλήματα».
Ερωτώμενος γιατί αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος, όχι όμως και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε πως «ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι», ενώ απαντώντας σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «θέλουν να αναβαπτίσουν κολέγια της συμφοράς».
Στην Υγεία αφορούσε η ερώτηση στον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε πως «Το νέο ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι μια από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες». Με το δεύτερό του σημαντικό «καρφί», αυτή τη φορά εναντίον του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, απάντησε -εμβόλιμα- ερώτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως στόχος του είναι «να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν τη χώρα»
«Οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω την 13η σύνταξη και τα αναδρομικά» υποσχέθηκε σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ενότητα: Περιβάλλον και Ενέργεια
Η 5η ενότητα, «Περιβάλλον και Ενέργεια» ξεκίνησε με τον Κυριάκο Βελόπουλο να ξεκινά τον κύκλο των απαντήσεων λέγοντας πως μια κυβέρνηση του ίδιου «θα εξορύξει τους υδρογονάνθρακες και θα τους συνδέσει με μισθούς και συντάξεις». «Να μην χάσουμε την πράσινη βιομηχανική επανάσταση» αντέτεινε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με κρατικές παρεμβάσεις αν και φιλελεύθερη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για την επιδοματική πολιτική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως μια δική του κυβέρνηση θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα «με αναδιανομή του εισοδήματος από τους λίγους και ισχυρούς στους πολλούς».
Ερωτώμενος σχετικά με την επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «το κράτος κάνει ακόμα κουμάντο στη ΔΕΗ», ενώ απαντώντας στα καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».
Ενότητα: Νέα Γενιά
Με τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε η 6η και τελευταία ενότητα του ντιμπέιτ με θέμα τη «Νέα Γενιά». «Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία» σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Παρεκκλίνοντας από την ενότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «όλα τα κόμματα να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». «Τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα Πανεπιστήμια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στη δέσμευσή του για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τις φετινές εξετάσεις.
«Να φρενάρουμε το brain drain» αλλά και «να δούμε τι κάνουμε γι’ αυτούς που έμειναν εδώ» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, έχει πείρα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως «δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τα παιδιά».
φωτογραφία ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Δείτε επίσης
Debate: Όλα όσα ειπώθηκαν σε μία "τηλεμαχία" χωρίς εκπλήξεις