Εκλογικός Νόμος: Υστατη προσπάθεια από το Μαξίμου για το «Ναι» του ΠΑΣΟΚ

Σε...αναμμένα κάρβουνα το κυβερνητικό επιτελείο και μετά την κατάθεση της πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή, παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις διεργασίες στα κόμματα-και δη στο ΠΑΣΟΚ- καθώς θέλει να μαζέψει τις 200 ψήφους για την άμεση εφαρμογή του.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί μια βαρυσήμαντη επίσκεψη στην Κίνα, οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα- που έχουν μείνει στα μετόπισθεν- έχουν ανοιχτά τα ραντάρ τους.

Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr όλο το Σαββατοκύριακο παρακολουθούσαν  τις δηλώσεις από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να σφιγμομετρήσουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ.Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον δε, περιμένουν σήμερα την ετυμηγορία του πολιτικού συμβουλίου, την ώρα που η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως " εμείς δεν ψηφίζουμε αποσπασματικά σημεία" και προανήγγειλε κατάθεση αντιπρότασης με στόχο τη συνεννόηση.

Για μας είναι win win με είτε με 200 είτε χωρίςΣε μια προσπάθεια πάντως να δείξει ότι δεν...καίγεται για 200 ψήφους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε στους Έλληνες  δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Κίνα πως " αν δεν έχουμε τους 200 θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα ιδίως όσοι έκαναν πανομοιότυπες προτάσεις και τώρα σφυρίζουν και κάνουν τον Κινέζο".

Διόλου τυχαία άλλωστε, κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε χθες να θυμίσει ότι στις 50 προτάσεις των προγραμματικών θέσεων από τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρεται ρητά η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιπλέον, παραπέμπουν και στη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε πως η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί.

Μπαράζ δηλώσεων με το...μαλακόΗ "γραμμή" από το Μαξίμου τέλος, ήταν να μην γίνουν εμπρηστικού χαρακτήρα δηλώσεις έως ότου διαλευκανθεί το τοπίο. 

Έτσι , ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έθεσε σε χαμηλούς τόνους το δίλημμα: εαν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο ένα νέο δικομματισμό ή αν θα ταχθούν υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων. Κάλεσε δε τα κόμματα του κέντρου και του αριστερού χώρου να αναλογιστούν την ευθύνη τους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε: ελπίζουμε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί οτι η εκβιασμένη ψήφος, με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής, δεν οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ