ΕΛΛAΔΑ
Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την αδιαφάνεια και τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων
Τι αναφέρει η επερώτηση του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή για την "Αδιαφάνεια και τον αποκλεισμό που χαρακτηρίζουν την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας"
Στο πλαίσιο της διεθνούς κατακραυγής για το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στην Ελλάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε επερώτηση για το ζήτημα της αδιαφάνειας και του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων που σημειώθηκαν κατά την χάραξη της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής της χώρας, καλώντας τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν μία σειρά θεμάτων.
Στο κείμενο της Επερώτησης, τονίζονται η αδιαφάνεια, οι κομματικές σκοπιμότητες, η μεροληψία υπέρ λίγων και πρακτικές και αποφάσεις, που αποβαίνουν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και λαμβάνουν χώρα κατά την χάραξη και εφαρμογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Η όποια οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης γίνεται με τεράστιες εκπτώσεις σε επίπεδο δημοκρατικού διαλόγου, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο σε σχέση με την αξιοποίηση των επιχορηγήσεων και των δανείων του ΤΑΑ δεν έλαβε πότε χώρα με όρους πραγματικής δημοκρατίας και διαβούλευσης. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση προχώρησε σε έναν προσχηματικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή, όταν 4 μήνες πριν την επίσημη παρουσίαση και συζήτηση του προγράμματος στη Βουλή, η Κυβέρνηση είχε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλήρες πρόγραμμα και σχέδιο με ώριμα πλέον κείμενα. Μάλιστα, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει την πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του σχεδίου της Κυβέρνησης για διεκδίκηση νέων ευρωπαϊκών πόρων για τις πληγείσες περιοχές, μετά από την αριθμ. 35/15-9-2023 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την απαξία με την οποία αντιμετωπίζει τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, εκατοντάδες έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα έμειναν απλήρωτα τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τους δικαιούχους πολίτες σε ανασφάλεια και οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό της αδιαφάνειας της Κυβέρνησης συνιστά το γεγονός ότι η σχετική πλατφόρμα με τα στοιχεία δημοσιότητας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, για τον Δεκέμβριο, δεν υπάρχει πλέον στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, αλλά ούτε των Διαχειριστικών Αρχών.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, του πιθανότατα μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού Δημοσίου, που τελέστηκε με μία συνοπτική συζήτησή του στη Βουλή. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση ζημίωνε το Ελληνικό Δημόσιο με Κρατική Ενίσχυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ προς την Aegean, χωρίς να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαβούλευση της Βουλής.
Αδιαφάνεια επικρατεί και στην λειτουργία της ΑΑΔΕ, καθώς έχουν παραμείνει με ευθύνη των Κυβερνήσεων στην πράξη ανεφάρμοστες οι διατάξεις για τη λογοδοσία της προς τη Βουλή, όπως έχουν προβλεφθεί στο άρθρο 4 και στην παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4389/2016. Επίσης, δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για τα συμβόλαια απόδοσης που έχει υπογράψει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, από τον χρόνο της ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης το 2019 μέχρι και σήμερα, και αν και πόσα bonus του έχουν καταβληθεί.
Αδιαφανής χαρακτηρίζεται και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), οι οποίες πλέον διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούμενα δάνεια 78 δισεκ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 1/3 του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Στη διαχείριση των δανείων σημειώνεται απουσία επίσημης και δημόσιας διαδικασίας πληροφόρησης, λογοδοσίας, αξιολόγησης και διαλόγου.
Τέλος, στην ακρίβεια η Κυβέρνηση δεν κατέστησε γνωστό στους καταναλωτές τις επωνυμίες των προϊόντων και τις υπηρεσίες στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις αισχροκέρδειας, ώστε να γίνει γνωστό στους καταναλωτές με ποιον ακριβώς τρόπο επήλθε η αθέμιτη κερδοφορία, αλλά και ποια ήταν η έκτασή της, προστατεύοντας έτσι αυτούς που αισχροκερδούσαν.