Γ. Μπαλάφας: Είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη να θεωρείται ο πρόσφυγας το 2018 «αποδιοπομπαίος τράγος»

"Δεν συμφωνώ με αυτό που αναφέρετε ότι ακούγεται, πως οι άνθρωποι στα νησιά μας είναι ξεχασμένοι από το κράτος"

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τραυματισμό με όπλο ανήλικου πρόσφυγα από τον 78χρονο αγρότη και κάτοικο της περιοχής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon» και πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό είναι θλιβερό, καταδικαστέο, και, δυστυχώς, καλλιεργείται μία τέτοια συμπεριφορά από διάφορους κύκλους. Είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη να θεωρείται ο πρόσφυγας το 2018 ο "αποδιοπομπαίος τράγος" για όλα τα δεινά στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αυτός ο παραλληλισμός θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του '30, με τον "Εβραίο" στη σημερινή θέση τού πρόσφυγα».

«Δεν συμφωνώ με αυτό που αναφέρετε ότι ακούγεται, πως οι άνθρωποι στα νησιά μας είναι ξεχασμένοι από το κράτος. Πρόσφατα δόθηκαν ενισχύσεις 20 εκατομμυρίων, κυρίως στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, υπάρχει το μεταφορικό ισοδύναμο προς και από τα νησιά, έχουν προωθηθεί πολύ σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ. Δηλαδή, δεν είναι με κανέναν τρόπο ξεχασμένοι και απομονωμένοι οι κάτοικοι» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Όσον αφορά τη συμφωνία Ελλάδας-Ισπανίας-Γερμανίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο υφυπουργός τόνισε: «Για να είμαστε ακριβείς, αυτή η συμφωνία αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να δεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχθεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αν αυτό ισχύσει από αρχές Αυγούστου, μιλάμε για πέρασμα από την Ελλάδα στη Γερμανία περίπου 3.000 ανθρώπων, ενώ θα δεχτούμε 1.200». «Το ισοζύγιο, δηλαδή, "επιστροφές στην Ελλάδα/οικογενειακές επανενώσεις από Ελλάδα προς Γερμανία" θα είναι θετικό για τη χώρα μας. Ορισμένοι δεν λένε στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Λένε ότι έχουν έρθει ήδη στη Σάμο πρόσφυγες από τη Γερμανία. Εμείς δεχθήκαμε αυτήν τη συμφωνία γιατί δεν υπάρχει ακόμα μία ολοκληρωμένη απόφαση για μία ευρωπαϊκή κοινή πολιτική για το προσφυγικό».

 

Σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι «είναι καταρχήν μία πρόσκληση, υπό αίρεση όμως. Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία να εγκριθεί με δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, να γίνει η συνταγματική αλλαγή και μετά να έρθει στην ελληνική Βουλή. Όπως είναι δεδομένο, η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα προχωρήσει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν και θα κατοχυρωθούν όλα τα παραπάνω».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αν. Δημοσχάκη για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε: «Τις τελευταίες μέρες, στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρξαν δύο πολύ ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά στελεχών της ΝΔ. Η πρώτη είναι η προσωπική πρόσκληση και παρουσία της κ. Μπακογιάννη σε εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του κ. Ερντογάν ως Προέδρου της Τουρκίας, τη στιγμή που δύο στρατιωτικοί μας βρίσκονται φυλακισμένοι αυθαίρετα σε φυλακές της Τουρκίας. Το δεύτερο είναι οι δηλώσεις του κ. Δημοσχάκη στην Ορεστιάδα που αποκαλεί "επαίσχυντη" τη Συνθήκη της Λωζάννης, δηλαδή ευθυγραμμίζεται με την τουρκική προκλητικότητα, πράγμα αδιανόητο για εμάς και την εθνική γραμμή».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ