Γιαννόπουλος: Αντιθεσμική και άνανδρη η δεύτερη απομάκρυνσή μου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Καταγγέλει την πλήρη έλλειψη σεβασμού στην απόφαση του ΣτΕ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Ολόκληρη η ανακοίνωσή του

Προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά, τραμπουκισμό, ανανδρία και έλλειψη σεβασμού και στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας χρεώνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο (δις) αποπεμφθείς από την προεδρία του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια της υπουργικής απόφασης με την οποία η Αριστοτέλους τον απομακρύνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 
Επικαλείται την μακρά επιστημονική και πολιτική του πορεία και δηλώνει πως θα προσφύγει και πάλι στη Δικαιοσύνη «καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων».

Νωρίτερα και μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση -ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία ακύρωσε ως αντισυνταγματικές και παράνομες τις αναγκαστικές παραιτήσεις, μέσω Facebook, του προέδρου και δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης απομάκρυναν τον κ. Γιαννόπουλο και τοποθέτησαν στη θέση του προέδρου (και πάλι) τον συνάδελφό του στο Λαϊκό και στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.
 
Το μεσημέρι της Πέμπτης αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση με την οποία τοποθετείται και πάλι στη θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ο οποίος είχε διαδεχτεί τον κ. Γιαννόπουλο μετά την αποπομπή του από τον κ. Παύλο Πολάκη, μέσω Facebook, τον περασμένο Απρίλιο.
 
Είχε προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα η κλήση σε ακρόαση του κ. Γιαννόπουλου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του την οποία του «καταλόγιζε» η ηγεσία της Αριστοτέλους.
Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν οι κκ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, οι εξηγήσεις του κ. Γιαννόπουλου δεν έγιναν δεκτές.
Ο κ. Γιαννόπουλος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση του ΣτΕ,  είχε εγκατασταθεί και πάλι στο γραφείο του προέδρου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πλην όμως ουδεμία απόφαση έλαβε καθώς, παρότι συγκαλούσε το ΔΣ σε συνεδρίαση, τα άλλα μέλη δεν προσέρχονταν, μπλοκάροντας έτσι τον κ. Γιαννόπουλο.
Θεσμική θα είναι η απάντησή μου τονίζει ο Ε. Γιαννόπουλος

 
«Στα αδιέξοδα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, σε ανακοίνωσή του.
Παρατηρεί πως «στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας περισσεύουν οι κραυγές και της λείπει το θάρρος» και παραδίδει, όπως λέει, «την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του Πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση».
 
«Η δικαίωση μου από το ΣτΕ πρόσφατα, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αντικατάστασή μου, τον περασμένο Μάιο, που έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά τιμητικής και με άκρως επιστημονικά κριτήρια πρότερης τοποθέτησής μου τον Απρίλιο του 2015 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αποτελεί και την προσωπική επιβράβευση της  λειτουργίας μου ως επιστήμονα που από την θέση του Προέδρου του Οργανισμού, τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.
 
«Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά  μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό. Αγνόησε επίσης, με γνώμονα την εμμονική στάση της στο πρόσωπό μου, το επιστημονικό μου πεδίο και τη διάθεσή μου να συμβάλλω στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις τις καθημερινότητας αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις, για την πάταξη φαινομένων, που συχνά πυκνά αποτελούν τροχοπέδη στο χώρο της υγείας» διαπιστώνει  ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Τι λέει το υπουργείο

Τη διοικητική και θεσμική εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ (συνεχίζει να) προβάλλει ως αιτιολογία για την εκ νέου απομάκρυνση του κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αριστοτέλους, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της υπουργικής απόφασης με την οποία διορίστηκε - και πάλι- πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επισημαίνεται πως ολοκληρώθηκε «η τυπική διαδικασία της προηγούμενης ακρόασης, όπως υπεδείχθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Το αποτέλεσμα αυτής της ακρόασης ήταν πάντως προδιαγεγραμμένο. Με ή χωρίς ακρόαση ο κ. Γιαννόπουλος είχε τεθεί εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ από τον περασμένο Μάρτιο οπότε πυροδοτήθηκε η αντιπαράθεσή του με το υπουργείο Υγείας, και δη με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη, για την «παρέμβαση» του τελευταίου στην κατάρτιση της λίστας με τους επαγγελματίες υγείας που θα τοποθετούνταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς και των τριών μελών του ΔΣ οτυ ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν αποπεμφθεί καταρχάς μέσω Facebook, και ορίζει την αντικατάστασή τους.

«Οι Γιαννόπουλος Αθανάσιος, Γιαννάκης Ιωάννης και Μπίτας Δημήτριος των οποίων οι ισχυρισμοί κρίθηκαν αβάσιμοι, αντικαθίστανται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τους  Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ (Πρόεδρος), Μπένο Αλέξιο (Αντιπρόεδρος), Καντζανού Μαρία (Μέλος)» αναφέρεται. Η θητεία των μελών λήγει στις 17 Μαρτίου 2017 ενώ οι υπουργικές αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ (4/5/2016 και η 5/5/2016 αντίστοιχα).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ