Ελλάδα | 12.10.17 11:04
Handelsblatt: H Ελλάδα απειλείται με νέο προσφυγικό χάος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Για «αξιοσημείωτη αύξηση» κάνει λόγο ο Γιάννης Μουζάλας

Με  καταστάσεις που ίσως να θυμίσουν ακόμα και το 2015, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα στο προσφυγικό σύμφωνα με αναφορά στον γερμανικό Τύπο.

«H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει», είναι τα λόγια μιας 29χρονης γυναίκας από τη Συρία, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο, επιβεβαιώνει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα. Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη αύξηση».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στα νησιά. Και με αυτό οι δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα ‘για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση' πολλών προσφύγων».

Η εφημερίδα επικαλείται την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο και αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες: «Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ».

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα