ΕΛΛAΔΑ

Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανθρώπινη ευημερία

Η λειτουργία των σύγχρονων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανθρώπινη ευημερία

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα προκειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη να συνεισφέρει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία; Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε από τους πλέον ειδικούς, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Ο διακεκριμένος επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Professor of Computer Science, MIT, Principal Scientist, Archimides, σε διαδικτυακή σύνδεση, έκανε μία ιστορική αναδρομή σε σχέση με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης και επισήμανε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις όσον αφορά το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο πεδίο. «Σήμερα είμαστε σε μία ενδιαφέρουσα εποχή σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη και ο λόγος είναι ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα με κυρίαρχο το αποτύπωμα στο διαδίκτυο, με βάση το οποίο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε στη διάθεσή μας και το hardware που μπορεί να επικοινωνεί σε μεγάλους servers». Όπως είπε, χρησιμοποιούμε ήδη πολλή Τεχνητή Νοημοσύνη, κάνοντας λόγο για μία “έκρηξη” στο συγκεκριμένο πεδίο. Τομείς που θα έχουν σημαντική εφαρμογή, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη θα είναι η ιατρική, η διαφήμιση, το περιβάλλον, οι εφαρμογές ασφάλειας, οι οικονομοτεχνικές εφαρμογές και οι αλυσίδες εφοδιασμούς. Όπως εκτίμησε, θα μετασχηματιστούν βιομηχανίες και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Στο chatGPT αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Snr. Principal, Data Science QuantumBlack, a McKinsey company και ανέφερε ότι η νέα γενιά έχει μία μεγάλη εξοικείωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά κατά το παρελθόν, όπως είπε, ενώ ανέλυσε τις διάφορες φάσεις που πέρασαν τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να καταλήξουμε στη «φυσική γλώσσα» του αλγορίθμου που συνιστά το chatGTP. «Αυτό που κάνουν τα σύγχρονα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι να μετατρέπουν την χαοτική πληροφορία σε μία συγκεκριμένη πληροφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η αυτοματοποίηση, η επιτάχυνση και η επαύξηση που πρόκειται να παρατηρηθούν σε όλους τους κλάδους με την εφαρμογή νέων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ενώ παράλληλα θα παρατηρηθεί σημαντικό ενδιαφέρον στην καινοτομία των προϊόντων. Τέλος, επισήμανε ότι για να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει πρώτα να έχει προωθηθεί ο τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός. 

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Δημήτρης Μαλλάς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση