ΕΛΛAΔΑ
Karl Nehammer: Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην ενίσχυση των συνόρων της
Η μεταναστευτική πολιτική στο επίκεντρο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφιερώθηκε πάνελ με τίτλο «Οικοδόμηση μιας ασφαλούς, δίκαιης και υπεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. António Vitorino. Το πάνελ συντόνισε ο Ιωάννης Χατζηγιάννης, Επικεφαλής της Μονάδας "Οριζόντιες Πολιτικές" και Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM).
Ο κ. Karl Nehammer υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των συνόρων της τονίζοντας πως δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό αλλά αντίθετα με την διασφάλιση της ισορροπίας στην κοινωνία και της ενίσχυσης των μεταναστών αλλά και εκείνων που πρέπει να επαναπατριστούν. Τονίζοντας πως είναι σημαντικό η Ευρώπη να στηρίξει τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά της υποστηρίζοντας πως παράλληλα θα πρέπει να καταστραφεί το επιχειρηματικό μοντέλο του οργανωμένου εγκλήματος παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Εστίασε, επίσης, στην αναγκαιότητα και σημασία των διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες ενώ ειδική μνεία έκανε στην σημαντική, όπως είπε, συνεισφορά της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης. «Το σύστημα του ασύλου με την μορφή που έχει σήμερα έχει αποτύχει» σημείωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται ταχύτερες διαδικασίες ελέγχων, συνεργασία των κρατών – μελών και διασφάλιση των επαναπατρισμών. «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα με φυσικά εμπόδια και όχι μόνο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της» τόνισε συμπληρώνοντας πως αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις συζητήσεις στην ΕΕ για το ζήτημα του Ασύλου.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης τόνισε πως δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους παράνομους διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα έρχονται στην Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ αλλά και την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη πιστή στη συνθήκη της Γενεύης. Ο υπουργός εστίασε σε δύο ζητήματα, στο πώς θα καταφέρει η ΕΕ να μετριάσει τις αφίξεις αλλά και τις δευτερογενείς ροές αλλά και στο πώς θα μοιραστούν οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη δίκαια σε όλες τις χώρες σημειώνοντας πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά στα ζητήματα που αφορούν στην χορήγηση ασύλου. Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί 100 εκατ. ευρώ για σχετικές επενδύσεις στην περιοχή. Εντούτοις, υπογράμμισε πως ενώ οι φράχτες αποτρέπουν τις παράνομες αφίξεις είναι αναγκαία η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τις νόμιμες διελεύσεις. Τέλος, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως τα στοιχεία των ροών αποδεικνύουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε και υπογράμμισε πως η μετανάστευση είναι ένα πολωμένο και ευαίσθητο ζήτημα και στο πλαίσιο αυτό, «αν οι μετριοπαθείς πολιτικοί δεν μπορούν να βρουν λύσεις τότε οι ριζοσπάστες θα γίνουν πιο λαϊκιστές για να κερδίσουν την ψήφο του λαού».
Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικό εταίρο του ΔΟΜ σημείωσε ο António Vitorino, Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης εξηγώντας πως η χώρα έχει ακολουθήσει πρακτικές που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Οργανισμό πρόσφατα στην περίπτωση της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Ο κ. Vitorino τόνισε πως πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως η ευρωπαϊκή απόκριση είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται με ευελιξία και αλληλεγγύη σημειώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να έχει μία ομοιόμορφη πολιτική πάνω στα ζητήματα αυτά σεβόμενη το πολιτικό περιβάλλον και τις διαφορετικές πραγματικότητας των κρατών μελών. Μιλώντας για τις προτεραιότητες πάνω στα ζητήματα της μετανάστευσης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των αποτελεσματικών ελέγχων, της καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων και της λαθρεμπορίας και στη συνεργασία με τρίτες χώρες για την επιστροφή και επανένταξη των παράνομων μεταναστών.
Στο τέλος του πάνελ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Συμεών Τσομώκος υπέγραψε νέο μνημόνιο συνεργασίας με την Elena Kirtcheva, Secretary General του Vienna Economic Forum για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο οργανισμών και θα επικυρωθεί με ειδική εορταστική εκδήλωση τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Βιέννη.