Κι όμως εξάγουμε... νομοθεσία στην Ευρώπη

Πρωτοποριακά νομοθετήματα για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών.

Εξαγωγή… νομοθεσίας στην Ευρώπη κάνει πλέον η χώρα μας , αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης παράγει πρωτοποριακά νομοθετήματα για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών.

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα μετά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή,   με τον Αυστριακό ομόλογό του το αυστριακό Υπουργείο ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του νομοσχεδίου για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και το οποίο έχει ηδη ετοιμαστεί και δρομολογηθεί απο το ελληνικό υπουργείο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Αυστριακός Υπουργός Dr. Wolfgang Brandstetter που είπε πως "πράγματι το παράδειγμα της Ελλάδας στη νομοθεσία για τους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα". 

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει τέλος στον - πολλές φορές ακόμα και - ισόβιο εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα ατόμων που διαπράττουν βάρια (ή ελαφρύτερα αδικήματα) και απαλλάσσονται απο την ποινή τους καθώς κρίνονται μειωμένου καταλογισμού ή ακαταλόγιστοι.  

Με αυτό ουσιαστικά πλέον το δικαστήριο μετά απο δημόσια συνεδρίαση θα αποφασίζει για την επιβολή του μέτρου ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ανώτατο  όριο στη διάρκεια της θεραπείας ο οποίος θα είναι εως 2 χρόνια σε περίπτωση διάπραξης πλημμελήματος και έως 5 χρόνια στην περίπτωση κακουργήματος, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση. Το δικαστήριο θα μπορεί να παρατείνει την θεραπεία (με βάση εισηγήσεις αρμοδίων) για τα ίδια ανώτατα χρονικά διαστήματα.  

Με το σχέδιο νόμου υιοθετούνται ως "μέτρα θεραπείας" η τοποθέτηση σε ειδικό ψυχιατρικό τμήμα ή η θεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση σε εξωνοσοκομειακή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (δηλ. Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας) ή εξωτερικά ιατρεία δημόσιου ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου.

Παράλληλα, καταργείται η στιγματιστική ορολογία του ΠΚ, αρμόδιο για την επιβολή του μέτρου ασφαλείας καθίσταται πλέον αποκλειστικά το Δικαστήριο, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του μέτρου, παρέχεται στον κατηγορούμενο δικαίωμα άσκησης έφεσης, δίδεται η δυνατότητα αδειών, εξόδων ή διαμονής σε εποπτευόμενους χώρους στους θεραπευόμενους, και, τέλος, ορίζονται εισαγγελέας επόπτης και ανεξάρτητα όργανα ελέγχου. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ