Ξυδάκης: Η Γερμανία επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη

«Οι νεότεροι εταίροι μας στην Ε.Ε. έχουν μια αλα κάρτ συμμετοχή»

Για τον ρόλο της Γερμανίας στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι η στάση της συγκεκριμένης χώρας, οφείλεται στον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να έχει στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε: «δεν είναι απέναντι μόνο στην ελληνική υπόθεση, αλλά γενικά στην υπόθεση του χρέους σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει ένα πείσμα, μία επιμονή, που πιθανώς εξυπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας, αλλά δεν είναι σίγουρο αν εξυπηρετεί την ίδια τη Γερμανία μακροπρόθεσμα, τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να έχει στην Ευρώπη, με ποιους όρους και για πόσο χρόνο. Και το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί την προσήλωση στους κανόνες, δεν μπορεί να υπάρχει κατ' επιλογή τήρηση των κανόνων, αλα κάρτ».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία συγκεκριμένη νοοτροπία σε εταίρους μας στην Ε.Ε. που μπήκαν στην Ένωση μετά το 2004, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή αφορά και την πλήρη ανάληψη ευθυνών και τον καταμερισμό των βαρών, όπως των ωφελημάτων. Υπάρχει μία επιλεκτική, αλά καρτ συμμετοχή που αποτελεί δομικό πρόβλημα.

Για την βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα οι διαδικασίες προχωρούν αλλά τελικά έρχεται με το σταγονόμετρο, με καθυστέρηση και πολύ παζάρι ... αυτή είναι η κατάσταση».

«Η αντίδραση σε αυτά τα διαφαινόμενα αδιέξοδα θα πρέπει να οδηγήσει τις σκέψεις και τις ενέργειές μας να αποκτήσουν πιο επείγοντα και δραστικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ.Ξυδάκης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. «εδώ αποχώρησε η Βρετανία, που είχε ολόκληρο μηχανισμό εξαιρέσεων ... η κατάληξη ήταν η αποχώρηση ... είχε κερδίσει όλες τις εξαιρέσεις, αδιανόητες στο πλαίσιο των συνθηκών και όμως συνέβαιναν».

«Όταν είσαι στην Ε.Ε. με κρύα καρδιά ή κάτι πολύ ειδικό, αντλείς τα οφέλη χωρίς να προσφέρεις και πολιτικά δεν το πιστεύεις, στο τέλος φτάνεις σε ρήξη, σε διάσταση, κάτι που θα βλάψει και τους δύο ... και η Ε.Ε. χάνει τον ατλαντικό πυλώνα της, αλλά και η Βρετανία τώρα ψάχνει τι μπορεί να κερδίσει πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50».

«Αν τραβάμε το σκοινί από πολλές μεριές ταυτοχρόνως, αυτό το φιλόδοξο, ιστορικό εγχείρημα του β΄ μισού του 20ου αιώνα θα το θέσουμε εν κινδύνω», προειδοποίησε.

Παράλληλα διατύπωσε την πεποίθηση ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία πρέπει να εμβαθυνθεί και ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν και τα δύο μέρη.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο ενημέρωσης για την Ε.Ε., Euractiv, ο κ. Ξυδάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, που αναμένεται να συζητηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν και τα δύο μέρη. «Οι μετριοπαθείς μέσα στην Ε.Ε. αλλά και στο συμβούλιο πιστεύω ότι θα ακουστούν, υποστηρίζουν μία εμβάθυνση του διαλόγου και μία προσπάθεια να αρθεί αυτό το αδιέξοδο και η στασιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση που δεν θα παροξύνει την ένταση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, σημειώνοντας πως δεν έχει κανείς να κερδίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μία κακή σχέση.

Επιχειρηματολογώντας, σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία, είναι ενεργειακός τροφοδότης, μεγάλος εμπορικός εταίρος και η Ρωσία χρειάζεται, επίσης, την Ευρώπη, κυρίως, γιατί είναι μεγάλος ενεργειακός πελάτης, για στρατηγικούς και εμπορικούς λόγους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ