ΛΑΕ: Νέα απαράδεκτη παρέμβαση της Κομισιόν για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Απάντηση Μοσκοβισί στο Ν. Χουντή

Νέα παρέμβαση της Κομισιόν στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης καταγράφεται με την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Όπως τονίζεται:

"Η υπόθεση αφορά στην κατηγορία περί απιστίας εις βάρος εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την πώληση 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, έβλαψε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 580 εκ. €.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29.05.2016, δημοσιεύθηκε στις ελληνικές εφημερίδες απαράδεκτη επιστολή του Προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, προς τους συναδέλφους του, στην οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την εισαγγελική δίωξη και πίεζε την ελληνική κυβέρνηση για την αναδρομική αμνήστευση 3 ξένων εμπειρογνωμόνων που το ίδιο το Eurogroup είχε διορίσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στην απάντησή του, εκ μέρους της Κομισιόν, ο κ. Μοσκοβισί, καλύπτει πλήρως την απαράδεκτη παρέμβαση Ντάισελμπλουμ, και, αφού σημειώνει ότι «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες», παρεμβαίνει άμεσα στο ρόλο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέλη που διορίστηκαν από την Ευρωομάδα ενήργησαν καλή τη πίστει(!!!), βάσει των εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με τους όρους που διέπουν έναν διεθνή ανοικτό διαγωνισμό. Εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν για του λόγου το αληθές. Πάντως, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με ανοικτό και διαφανή τρόπο και, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίθηκε από το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το δικαστήριο που είναι αρμόδιο(;;;)να εκτιμήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε».

Με την αναφορά περί αρμοδιότητας, είναι προφανές ότι η Κομισιόν αμφισβητεί και τη δικαστική διαδικασία δίωξης που βρίσκεται σε εξέλιξη!!!

Σημειώνεται τέλος ότι, ο κ. Μοσκοβισί αφήνει αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα που έθετε με την ερώτησή του ο Νίκος Χουντής και συγκεκριμένα:

«Ποια η θέση της Επιτροπής, ως ένας από τους ενδιαφερόμενους θεσμούς, για το θέμα της αναδρομικής "αμνήστευσης" των ανωτέρω εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι διορίσθηκαν με απόφαση του EuroWorkingGroup;

Υπάρχει σε άλλο κράτος-μέλος αντίστοιχη προστασία διοικητικών στελεχών από το αδίκημα της απιστίας;»

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Εφημερίδα αποκάλυψε (29.5.2016) επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ προς το Eurogroup, στην οποία εξέφραζε τη δυσφορία του για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν με την κατηγορία της απιστίας, 3 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με πώληση 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πόρισμα της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έβλαψε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 580 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση διερευνάται δικαστικά από τις αρχές του 2014. Στο εισαγγελικό πόρισμα, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι, ενώ γνώριζαν ότι η συναλλαγή δεν ήταν συμφέρουσα για το Δημόσιο, γνωμοδότησαν ομόφωνα το αντίθετο.
Από την επιστολή προκύπτει ότι, ο κ. Ντάισελμπλουμ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται αμνήστευση στους 3 εμπειρογνώμονες, για τα ανωτέρω αδικήματα, για τα οποία τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η επιστολή αυτή προσβάλλει την Ελληνική Δικαιοσύνη και ενδεχόμενη αποδοχή της θα αποτελεί ουσιαστικά κατάλυσή της.
Ερωτάται η Επιτροπή, ως μέλος των «θεσμών»:
Ποια η θέση της, ως ένας από τους ενδιαφερόμενους θεσμούς, για το θέμα της αναδρομικής "αμνήστευσης" των ανωτέρω εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι διορίσθηκαν με απόφαση του EuroWorkingGroup;
Έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους θεσμούς, για την εκταμίευση της δόσης;
Υπάρχει σε άλλο κράτος-μέλος αντίστοιχη προστασία διοικητικών στελεχών από το αδίκημα της απιστίας;»

Απάντηση Πιερ Μοσκοβισί εξ ονόματος της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέλη που διορίστηκαν από την Ευρωομάδα ενήργησαν καλή τη πίστει, βάσει των εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με τους όρους που διέπουν έναν διεθνή ανοικτό διαγωνισμό. Εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν για του λόγου το αληθές. Πάντως, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με ανοικτό και διαφανή τρόπο και, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίθηκε από το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το δικαστήριο που είναι αρμόδιο να εκτιμήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ