Observer: Οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί σε δήθεν ασφαλείς χώρους!

Καταγγελίες για κακοποίηση μικρών παιδιών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας

Για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ηλικίας ακόμα και 7 ετών, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Observer, επισημαίνοντας ότι οι νεαροί που μένουν σ' αυτά είναι τόσο τρομοκρατημένοι, που φοβούνται να βγουν από τις σκηνές του όταν πέφτει ο ήλιος.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί σε υποτίθεται, ασφαλείς χώρους στην Ελλάδα, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη, ωστόσο αρκετά απ' αυτούς έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο κέντρο προσφύγων, που λειτουργεί σε πρώην εργοστάσιο της Softex, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτό, σύμφωνα με οργανώσεις, ο κίνδυνος σεξουαλικής επίθεσης είναι τόσο μεγάλος που οι γυναίκες φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα τις βραδινές ώρες.

Εθελοντής στο συγκεκριμένο καμπ, στο οποίο φιλοξενούνται 1.400 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Συρία, ισχυρίζεται ότι ορισμένα νεαρά κορίτσια έχουν κακοποιηθεί από ομάδες ανδρών ενώ μια οικογένεια από το Ιράκ μετακινήθηκε σε κατάλυμα εκτός του χώρου μετά την επίθεση που δέχτηκε η κόρη του.

"Οι γονείς ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Ένας άνδρας από μία συμμορία ζήτησε από την 7χρονη κόρη τους να πάνε στη σκηνή του για να παίξουν με το κινητό του τηλέφωνο. Το παιδί επέστρεψε με σημάδια στο λαιμό και τα χέρια. Αργότερα, το κορίτσι περιέγραψε πώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Σημαδεύτηκε η ζωή ενός 7χρονου παιδιά για πάντα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εθελοντής, κρατώντας την ανωνυμία του. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η οικογένεια, μετά απ' αυτό, σκέφτεται να εγκαταλείψει το όνειρο της εγκατάστασης στην Ευρώπη και να επιστρέψει στη χώρα της.

"Είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα"

Η Ανίτα Ντιλάρ του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα και ότι είχαν γίνει οι σχετικές προειδοποιήσεις στη χώρα μας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ήδη έχουν διαβιβαστεί στον ΟΗΕ καταγγελίες για τέτοιου είδους περιστατικά κατά γυναικών και παιδιών.

Τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνει και η Άνα Τσιάρα Νάβα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι έχει τακτικά επαφή με τουλάχιστον 10 γυναίκες από τις πρώην εγκαταστάσεις της Softex, οι οποίες είχαν καταγγείλει ότι είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, είναι πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν, όπως υπογράμμισε.

"Είναι πολύ δύσκολα για τα ασυνόδευτα παιδιά, 16 και 17 ετών, να επιβιώσουν. Εκεί ισχύει ο νόμος της επιβίωσης του ισχυρότερου. Το βράδυ είναι αδύνατο να δείτε παιδιά έξω, γιατί κρύβονται στις σκηνές. Οι γυναίκες φοβούνται. Καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να πάνε τουαλέτα μόνες τους", δήλωσε η Νάβα.

Την ανησυχία του εκφράζει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας: "Είναι ένα ζήτημα που αφορά το κέντρο στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για το θέμα της σεξουαλικής βίας. Έχουμε θέσει το ζήτημα της ασφάλειας πολλές φορές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, που είναι υπό συζήτηση".

Ο συντονιστής της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: "Το συγκεκριμένο καμπ είναι αυτό με τις περισσότερες περιπτώσεις μικρών εγκληματικών ενεργειών. Δεν υπήρξε όμως καμία περίπτωση βιασμού που αναφέρθηκε στο προσωπικό του καμπ".

Εκτιμάται ότι το 60% όσων βρίσκονται στο πρώην εργοστάσιο της Softex είναι από την Συρία, εκ των οποίων τα 170 παιδιά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ